Bronkoskopi luftsmitte
Bronkoskopi er en undersøkelse av slimhinnene i de nedre luftveiene. Bronkoskopet som benyttes kan overføre bilder og ta prøver.
Undersøkelsesrom for bronkoskopi smittevernklasse 3 defineres som rom som tilfredsstiller kravene for å arbeide med tuberkulose. Tuberkulose er klassifisert som biologisk faktor i smitterisikogruppe 3. For pasienter med luftsmittemikrober er temaet beskyttelse av omgivelsene. Dette vil si ansatte, medpasienter, besøkende og øvrige omgivelser.
Planleggingsprosess
Smittevernkompetanse, infeksjonsmedisin, lungemedisin og renhold må inngå i hele planleggingsprosessen. Samme gruppe kan ivareta luftsmitte sputum, luftsmitte bronkoskopi og luftsmitteisolat. Kompetanse på spesialrom ivaretas av prosjektorganisasjonen.
Prosjektinnramming
Det må vurderes om lokasjonen skal ha bronkoskopirom som tilfredsstiller smitterisikogruppe 3.
Konseptfase del I – programmering
Behovet for bronkoskopirom i klasse 3 skal avklares i Prosjektinnramming. Dersom prosjektinnrammingen ikke har klargjort det, besluttes det innledningsvis i Konseptfase del 1.
Følgende rom er nødvendig for denne funksjonen:
- Undersøkelsesrom for bronkoskopi
- Sluse
- Teknisk rom (i nærhet til øvrige rom)
Det må settes av tilstrekkelig areal til å kunne ivareta bronkoskopi i smitteverngruppe 3.
Konseptfase del II – konseptvalg og skisseprosjekt
Planlegging av bronkoskopirom følger Sykehusbyggs prosess for spesialrom.
Lokalisering av undersøkelsesrom for bronkoskopi må være et element i konseptvurderingen. Riktig lokalisering må verifiseres ved å gjennomgå pasientflyt i avdelingen.
Forprosjekt
Forprosjektrapporten sammen med konseptrapporten gir grunnlag for beslutning og gjennomføring av investeringsprosjektet. Beslutning B4 som tas etter forprosjekt, er normalt siste mulige tidspunkt for å avlyse prosjektet.
RFP med utstyrslister
Bronkoskopirommet programmeres med samme krav til ventilasjon og overflater som luftsmitteisolat. Undersøkelsesrom og sluse må være tilstrekkelig store slik at håndtering av brukt utstyr og smitterisikoavfall blir ivaretatt på en trygg måte. Om det er planlagt brukt røntgen eller sannsynlig at det vil bli brukt i fremtiden må undersøkelsesrommet skjermes mot stråling. Gulvbelegg må tåle vekten av tungt og mobilt utstyr på hjul (røntgen C-bue).
Alt utstyr må tåle desinfeksjonsmiddel benyttet for smittevernrisikogruppe 3.
For alle rom:
Utstyr/møblering som skal inn i hvert rom defineres i romfunksjons- og utstyrsprogrammering. Spesifikke krav til rengjøring og desinfeksjon av utstyr og møblering defineres i kravspesifikasjon ved anskaffelse.
Standardromkatalogen vil på sikt bli oppdatert med smittevernklassifisering av rom.
Det utarbeides kostnadskalkyle for utstyr i denne fasen.
Funksjonsprosjektering
Funksjonsprosjekteringa må bygge på avtalt pasientflyt og ivareta hensiktsmessig plassering i bygget. Smittefare og stråling (røntgen) kan påvirke omkringliggende rom. Dette må tas hensyn til ved valg av plassering i bygget. Det må være mulig å utføre service og flytte apparatene ut av rommet.
Når undersøkelsesrom for bronkoskopi har fått riktig lokalisering må intern arbeidsflyt verifiseres. Hele arbeidsprosessen bør tegnes (arbeidsflyt og personflyt). Samtidig må det gjennomføres en ROS-analyse for å kartlegge hvilke aksjoner som må ivaretas av prosedyrer (organisasjonen) og av bygg/teknikk (byggeprosjektet) for å ivareta en helhetlig funksjon og sikkerheten til de ansatte.
Videre må intern flyt av pasient, personell, varer og avfall legges til grunn for plassering av alle komponenter i sluse og undersøkelsesrom. Det er viktig at alle barrierer blir ivaretatt.
Uttegning av rom med innplassering av utstyr må gjøres med blikk for at det skal være mulig å komme til med renhold og opprettholde sikker avstand mellom pasient og personale.
Adgang til undersøkelsesrom skal gå igjennom en sluse. Luftgjennomstrømning og trykk i undersøkelsesrom og sluse skal styres slik at kontaminert luft ikke slipper inn i ordinær ventilasjon eller ut i omliggende areal.
Når layout på rommet bestemmes bør det ta hensyn til at hode til pasient er den mest urene delen og bør plasseres nærmest avtrekk (bena mot luftinntak/sluse).
Endelig plassering av rom i forhold til hverandre skjer i denne fasen. Det utarbeides beskrivelser og modeller på romnivå, og detaljering av bygningsmessige og tekniske løsninger.Alt utstyr som er programmert i rommet skal tegnes inn. Bruk av arbeidsflytillustrasjoner for å se om rommene er tegnet ut slik at de ivaretar funksjon.
Det vil være aktuelt å gjennomføre ROS- og arbeidsflytanalyser for flere funksjonsområder.
Detaljprosjekt
Detaljprosjektet må ha fokus på renholdsvennlige løsninger der man eksempelvis forsøker å unngå radiator (ved valg av radiator fokuser på type og løsning, og om rørføringer innebygd eller montert slik at det er mulig å vaske). Høyskap føres opp til tak eller himling, evt. avsluttes med skrått tak som kan vaskes nedenfra.
Bronkoskopirom bygges i henhold til Sykehusbyggs prosess for spesialrom.
I detaljprosjektet gjennomgås arbeidstegninger og komponentvalg med tverrfaglig kontroll for å:
- Verifisere at de tilfredsstiller funksjonskrav
- Verifisere at de er i tråd med arbeidsflytanalyser
- Unngå uhensiktsmessige løsninger og smussfeller
Materialvalg kontrolleres mot spesifiserte funksjonskrav og kritiske komponenter skal dokumenteres ved datablad, prøvemontering eller produktkontroll. (Se anskaffelser)
For rom med krav til kontroll av lufttrykk må detaljprosjektet sikre at tetthetskrav og krav til ventilasjon er oppfylt.
Gjennomføring
Utgjør byggefasen, og inneholder alle fag innenfor bygg og teknikk. Anskaffelser, utstyrsmontasje og møblering inngår også. Fokus på "rent, tørt bygg" er spesielt viktig for sykehus for å unngå oppsamling av støv. i for eksempel ventilasjonskanaler.
Bygging av trykksatte rom (rom med krav til kontroll av lufttrykk) kontrolleres med tetthetsprøver av rom og tilhørende ventilasjonskanaler.
Spesialrom må kontrolleres med henblikk på overflater og overganger for å sikre at de blir glatte og jevne for ivaretakelse av nødvendig renhold.
Skjøt på golvbelegg i våtrom og spesialrom må unngås.
Sluttkontroll/verifisering
Rommene funksjonalitet for bruk kontrolleres og at alle funksjoner virker som tiltenkt. Funksjonalitet for hele funksjonsområder verifiseres.
Rom med krav til tetthet og ventilasjon testes og dokumenteres i tråd med Sykehusbyggs prosess for spesialrom.
Det gjennomføres egen befaring/sluttkontroll med renhold i alle arealer for å verifisere at renhold kan gjennomføres.
Referanse
Se generelle referanser innledningsvis.
Forskrift om tiltaksverdier og grenseverdier for fysiske og kjemiske faktorer i arbeidsmiljøet samt smitterisikogrupper forbiologiske faktorer (forskrift om tiltaks- og grenseverdier)