Nyfødtintensiv

For tidlig fødte og alvorlig syke nyfødte er sterkt utsatt for å pådra seg infeksjoner. Intensivrom med plass til en pasient (evt. to for tvillinger) er anbefalt løsning i smittevernperspektiv. Det vil bidra til å redusere smitteoverføring mellom nyfødte ved å redusere trafikk av helsepersonell og pårørende.

Sykehusbygg skal utarbeide Konseptprogram for nyfødtintensiv som vil beskrive hovedprinsipper for utforming.

Konseptprogrammet skal ivareta hensynet til smittevern, og hovedprinsipp for utforming for å ivareta foreldres tilstedeværelse sammen med barnet.

Felles pumperom må unngås. Melkekjøkken/spesialkjøkken må kun være for personale. Kjøkken/spisesone og eventuelt andre fellesrom må ha klare prosedyrer for adferd rettet mot foreldre.

Planleggingsprosess

Beslutning om konsept for utforming av nyfødt intensiv må tas på eiernivå i prosjektets styringslinje fordi moderne konsept for nyfødt intensiv er arealkrevende.

Kompetanse fra nyfødtmedisin, intensiv, smittevern inngår i planleggingsgruppe.

Prosjektinnramming

Behov for nyfødtintensiv vil avhenge av funksjonsfordeling innenfor HF/ RHF.

Konseptfase del I – programmering

Det settes av areal til nyfødtintensiv i Hovedprogrammet dersom sykehuset skal ha funksjonen. Beslutning om utforming av området for nyfødtintensiv må løftes til riktig beslutningsnivå fordi løsningen med individuelle rom for barn/foreldre er arealkrevende.

Det er faglig fundert både av hensyn til barnets vekst og utvikling, og av hensyn til smittevern, men må godkjennes på høyt nivå.

Se referansen Forskrift om barns opphold i helseinstitusjoner, som er å finne i referanselisten.

Konseptfase del II – konseptvalg og skisseprosjekt

Påvirker ikke hovedkonsept for sykehuset. Nærhetsbehov ivaretas i skisseprosjektet

Forprosjekt

Forprosjektrapporten sammen med konseptrapporten gir grunnlag for beslutning og gjennomføring av investeringsprosjektet. Beslutning B4 som tas etter forprosjekt, er normalt siste mulige tidspunkt for å avlyse prosjektet.

RFP med utstyrslister

Tilsvarende krav som for standard sengerom når det gjelder renhold. Fokus på lyddemping, kontroll med lys (stressreduksjon) og smittevern. Håndvask, desinfeksjonsdispenser i sengerom og fellessoner.

Renhold av kuvøser må planlegges – det må være tilstrekkelig areal til utstyret som kreves.

  1. Manuell rengjøring/desinfeksjon i pasientrommet,
  2. Manuell rengjøring/ desinfeksjonsrom i enheten – påvirker størrelsen på desinfeksjonsrommet
  3. Manuell rengjøring/ desinfeksjon i tilrettelagt areal sentralt i sykehuset

Stort utstyrslager for kuvøser – lagring i korridor eller andre trafikk/fellesarealer må unngås. Enheten må generelt kunne holdes ryddig og lett å rengjøre.

Alt utstyr må tåle desinfeksjon, varmedesinfeksjon eller overflatedesinfeksjon.

For alle rom:

Utstyr/møblering som skal inn i hvert rom defineres i romfunksjons- og utstyrsprogrammering. Spesifikke krav til rengjøring og desinfeksjon av utstyr og møblering defineres i kravspesifikasjon ved anskaffelse.

Standardromkatalogen vil på sikt bli oppdatert med smittevernklassifisering av rom.

Det utarbeides kostnadskalkyle for utstyr i denne fasen.

Funksjonsprosjektering

Fokus på arbeidsflyt og personlogistikk. Mest mulig separering av foreldre/ pårørende til hvert enkelt barn – unngå blanding/ spredning av bakterier (krysskontaminering). Personalet må ha god oversikt inn til kuvøserommene.

Endelig plassering av rom i forhold til hverandre skjer i denne fasen. Det utarbeides beskrivelser og modeller på romnivå, og detaljering av bygningsmessige og tekniske løsninger.Alt utstyr som er programmert i rommet skal tegnes inn. Bruk av arbeidsflytillustrasjoner for å se om rommene er tegnet ut slik at de ivaretar funksjon.

Det vil være aktuelt å gjennomføre ROS- og arbeidsflytanalyser for flere funksjonsområder.

Detaljprosjekt

Renholdsvennlighet i alle rom – ikke støvsamlende flater, innebygde rør – eller synlig montert med enkel tilgang for renhold. Ikke flerlamellsradiator som varmekilde.

I detaljprosjektet gjennomgås arbeidstegninger og komponentvalg med tverrfaglig kontroll for å:

  1. Verifisere at de tilfredsstiller funksjonskrav
  2. Verifisere at de er i tråd med arbeidsflytanalyser
  3. Unngå uhensiktsmessige løsninger og smussfeller

Materialvalg kontrolleres mot spesifiserte funksjonskrav og kritiske komponenter skal dokumenteres ved datablad, prøvemontering eller produktkontroll. (Se anskaffelser)

For rom med krav til kontroll av lufttrykk må detaljprosjektet sikre at tetthetskrav og krav til ventilasjon er oppfylt.

Gjennomføring

Utgjør byggefasen, og inneholder alle fag innenfor bygg og teknikk. Anskaffelser, utstyrsmontasje og møblering inngår også. Fokus på "rent, tørt bygg" er spesielt viktig for sykehus for å unngå oppsamling av støv. i for eksempel ventilasjonskanaler.

Bygging av trykksatte rom (rom med krav til kontroll av lufttrykk) kontrolleres med tetthetsprøver av rom og tilhørende ventilasjonskanaler.

Spesialrom må kontrolleres med henblikk på overflater og overganger for å sikre at de blir glatte og jevne for ivaretakelse av nødvendig renhold.

Skjøt på golvbelegg i våtrom og spesialrom må unngås.

Sluttkontroll/verifisering

Rommene funksjonalitet for bruk kontrolleres og at alle funksjoner virker som tiltenkt. Funksjonalitet for hele funksjonsområder verifiseres.

Rom med krav til tetthet og ventilasjon testes og dokumenteres i tråd med Sykehusbyggs prosess for spesialrom.

Det gjennomføres egen befaring/sluttkontroll med renhold i alle arealer for å verifisere at renhold kan gjennomføres.

Referanser

Se generelle referanser innledningsvis.

  • Forskrift om barns opphold i helseinstitusjon