Kort om smittevern

Formålet med smittevern i sykehus er å forebygge smittespredning og å hindre at sykehusinfeksjoner oppstår. Samtidig er helsetjenesten forpliktet til å legge til rette slik at ansatte ikke eksponeres unødvendig for biologiske faktorer (smitterisiko) fra pasienter, utstyr eller omgivelser, jamfør forskrifter til Arbeidsmiljøloven. Fokus på smittevern blir stadig viktigere i en tid med økende forekomst av antibiotikaresistente mikrober, både nasjonalt og internasjonalt.

Bygg og teknikk alene kan aldri sikre effektivt smittevern i sykehus, men skal legge til rette for at det blir enkelt å gjøre ting rett ved valg av hensiktsmessig design, innredning, materialer og tekniske løsninger.

Gjennomføring av korrekte smitteverntiltak er avhengig av HF/ HRFs infeksjonskontrollprogram og prosedyrer knyttet til klinisk drift. Risiko-og-sårbarhetsanalyser (ROS) vil være nyttig og nødvendig både for prosjektering/ bygging og for utvikling av prosedyrer, og samspillet mellom prosjektert løsning og drift.

Oppbygging av veilederen

Oppbygging av veilederen følger Veileder for tidligfaseplanlegging av sykehus (2017). For nærmere beskrivelse av fasene i planlegging av sykehus se illustrasjon av fase og beslutningspunkter.

Byggveileder Smittevern er bygd opp med beskrivelse av tema og hva som er relevant for hvert tema i de forskjellige fasene i planlegging og gjennomføring av et sykehusprosjekt. Gjennomføringsmodellen for et prosjekt er inndelt slik figuren under viser.

Eksempel på tema kan være: Akuttmottak, sterilsentral, renhold, intensiv, håndhygiene mfl. Hvert tema har beskrivelse knyttet til hva som må vurderes i de ulike fasene.

Ombyggingsprosjekter følger i prinsippet samme rekkefølge, men beslutningspunktene er ikke alltid like tunge og tydelige. Omfang og størrelse på ombyggingsprosjekter vil avgjøre hvor tydelig og formalisert prosessen er i det enkelte prosjektet.

Detaljtegninger av de enkelte rommene og funksjonsområdene skjer i en del av forprosjektet som kalles funksjonsprosjektering. Noen premisser for materialvalg tas tidlig i forprosjektet, ellers skjer konkrete valg og anskaffelser mens bygget er under oppføring. Det gjelder både overflater, inventar og medisinsk-teknisk utstyr.

I dette dokumentet kan du lære om relevante temaer innenfor smittevern. Temaene som er omtalt er valgt ut fra erfaring og risikovurdering.

Smittevernklassifisering

Det er laget en smittevernklassifisering som er delt inn i 4 ulike smittevernsoner basert på smitterisiko. I smittevernklassifiseringen er det beskrevet kravspesifikasjoner for materialer, utstyr og installasjoner for ulike smittevernsoner. Åpne matrise.

Målgruppe for veilederen

Veilederen er utarbeidet for å sikre at problemstillinger knyttet til smittevern ivaretas gjennom alle faser i et sykehusprosjekt, fra tidlig planleggingsfase, gjennom prosjektering, bygging, anskaffelser, ferdigstillelse og ibruktaking. Kompetanse på smittevern varierer i målgruppen, tekstene er utformet for å imøtekomme ulike behov. Målgruppen er alle som er involvert i prosessen:

  • Prosjektorganisasjonen med prosjektledere og sykehusplanleggere
  • Arkitekt og tekniske rådgivere som deltar i prosjektering
  • Kliniske miljøer – gjennom planleggingsgrupper - som involveres i planlegging
  • Smittevernfagmiljø i HF/ RHF
  • Eiendomsforvaltning i HF/ RHF
  • Ledelse i HF/ RHF

Hva synes du om Kunnskapsbanken?

Vi har bare akkurat kommet i gang, men er veldig interessert i å høre hva du synes så langt 🙂

Hvis du vil hjelpe oss med evt. oppfølgingsspørsmål vi har så må du gjerne fylle navn og e-post også.