Intensiv
Ivaretakelse av smittevern er viktig i intensivavdelinger der pasientene har en forhøyet risiko for å få helsetjenesteassosierte infeksjoner (HAI) som følge av svekket helsetilstand, redusert immunforsvar, lange behandlingsforløp, brutte hud- og slimhinnebarrierer og omfattende behandling med invasivt utstyr (slik som slanger, kateter og andre fremmedlegemer inn i kroppen).
Smittevernhensyn må ha høy prioritet i planlegging av intensivområder. For å ivareta smittevern er anbefalingen enerom også for intensivpasienter.
Planleggingsprosess
Smittevernkompetanse og kompetanse på drift av intensivavdeling må inngå i hele planleggingsprosessen.
Prosjektinnramming
Dersom helseregionen eller HF'et har en smittevernplan som beskriver hvordan luftsmittepasienten skal håndteres, vil det være en relevant del av prosjektinnramming også for intensiv.
Konseptfase del I – programmering
Antall intensivsenger beregnes i denne fasen. Med eksisterende metode for kapasitetsberegning reduseres antallet normalsenger tilsvarende.
Anbefalingen fra smittevernkompetanse er at intensiv planlegges med enkeltrom. Kontaktsmitteisolering skjer i ensengsrommet. Dersom det velges flersengsrom på intensiv, må det programmeres et antall ensengsrom for kontaktsmitteisolering. Behov for luftsmitteisolat i intensiv vurderes konkret, eventuelt etter gjennomført ROS-analyse.
Det er ikke behov for bad til hvert rom på intensivavdeling.
På intensivavdelingen må det være tilgang fra korridor til ett stort bad med mulighet for å dusje pasienter på dusjtralle.
Konseptfase del II – konseptvalg og skisseprosjekt
Ved hjelp av skisser, modeller, beskrivelser og kalkyler skal hovedalternativet (det høyest rangerte alternativet) utredes til et nivå som gir grunnlag for beregning av bruttoareal og prosjekt- og byggekostnad, samt driftskostnader. Hovedprogrammet oppdateres i tråd med den virksomhetsmodellen og det løsningsalternativet som er valgt for å lage detaljerte skisser med tilhørende kalkyler og utredninger.
Forprosjekt
Forprosjektrapporten sammen med konseptrapporten gir grunnlag for beslutning og gjennomføring av investeringsprosjektet. Beslutning B4 som tas etter forprosjekt, er normalt siste mulige tidspunkt for å avlyse prosjektet.
RFP med utstyrslister
Standardrom intensiv legges til grunn, de er større enn ordinære sengerom. Det er krav til renholdsvennlige overflater som i vanlig sengerom. Tilkomst for renhold av alle flater presiseres slik at rommene er lette å holde rene. Utstyr som er vanskelig å holde rent unngås, eksempelvis flerlamellsradiator.
Luftsmitteisolat på intensiv må ha mulighet for tilkobling av dialysemaskin. Alternativt til luftsmitteisolat på intensiv, kan være at pasienten forflyttes til et luftsmitteisolat annet sted i sykehuset. Da må dialysemulighet finnes på dette isolatet.
Andre aspekt som må ivaretas er redusering av stresspåvirkning fra omgivelsene, gjennom å ha kontroll på uønsket støy.
Samtidig skal det være mulighet for å spille musikk, ha god lysregulering, dagslys, og naturmaterialer der dette egner seg. Høy stressberedskap har negativ effekt på immunforsvaret.
Medisinsk teknisk utstyr (MTU) må i kravspesifikasjonen ha krav til overflatedesinfeksjon. Takhengt uttakssentral gir bedre arbeidsplass rundt pasientseng, men representerer en større utfordring for renhold.
For alle rom:
Utstyr/møblering som skal inn i hvert rom defineres i romfunksjons- og utstyrsprogrammering. Spesifikke krav til rengjøring og desinfeksjon av utstyr og møblering defineres i kravspesifikasjon ved anskaffelse.
Standardromkatalogen vil på sikt bli oppdatert med smittevernklassifisering av rom.
Det utarbeides kostnadskalkyle for utstyr i denne fasen.
Funksjonsprosjektering
Rom med dagslys. Plassering av håndvask i god avstand fra pasientseng slik at sprut til pasientomgivelser unngås (ref. Veileder håndhygiene) Plassering av dispenser for hånddesinfeksjon ved seng og ved dør.
Det kan etableres forbindelse mellom to og to rom (skyvedør av god kvalitet) for å lette oversikt og kollegabistand ved behov. Det må være innsyn mellom pasientrom og fra korridor til pasientrom. Det skal være mulig å skjerme mot innsyn fra begge sider av glasset. Innvendige persienner (mellom glass) eller glass som kan dimmes for innsyn, erstatter gardiner på alle flater med glass.
Rommet sonedeles med tre områder:
- Pasientsone
- Personalsone for overvåkning, dokumentasjon etc.
- Pårørendesone
Det må legges til rette for at pårørende ved behov kan etterlate klær/vesker etc. uten at det bringes inn i pasientrommet.
Endelig plassering av rom i forhold til hverandre skjer i denne fasen. Det utarbeides beskrivelser og modeller på romnivå, og detaljering av bygningsmessige og tekniske løsninger.Alt utstyr som er programmert i rommet skal tegnes inn. Bruk av arbeidsflytillustrasjoner for å se om rommene er tegnet ut slik at de ivaretar funksjon.
Det vil være aktuelt å gjennomføre ROS- og arbeidsflytanalyser for flere funksjonsområder.
Detaljprosjekt
Detaljprosjektet må ha fokus på renholdsvennlige løsninger (unngå radiator – valg av type radiator, rørføringer innebygd eller montert slik at det er mulig å vaske), høyskap føres opp til tak eller himling, evt. avsluttes med skrått tak som kan vaskes nedenfra.
Luftsmitteisolat i intensiv byggesuten bad og med mulighet for tilkopling av dialysemaskin.
I detaljprosjektet gjennomgås arbeidstegninger og komponentvalg med tverrfaglig kontroll for å:
- Verifisere at de tilfredsstiller funksjonskrav
- Verifisere at de er i tråd med arbeidsflytanalyser
- Unngå uhensiktsmessige løsninger og smussfeller
Materialvalg kontrolleres mot spesifiserte funksjonskrav og kritiske komponenter skal dokumenteres ved datablad, prøvemontering eller produktkontroll. (Se anskaffelser)
For rom med krav til kontroll av lufttrykk må detaljprosjektet sikre at tetthetskrav og krav til ventilasjon er oppfylt.
Gjennomføring
Utgjør byggefasen, og inneholder alle fag innenfor bygg og teknikk. Anskaffelser, utstyrsmontasje og møblering inngår også. Fokus på "rent, tørt bygg" er spesielt viktig for sykehus for å unngå oppsamling av støv. i for eksempel ventilasjonskanaler.
Bygging av trykksatte rom (rom med krav til kontroll av lufttrykk) kontrolleres med tetthetsprøver av rom og tilhørende ventilasjonskanaler.
Spesialrom må kontrolleres med henblikk på overflater og overganger for å sikre at de blir glatte og jevne for ivaretakelse av nødvendig renhold.
Skjøt på golvbelegg i våtrom og spesialrom må unngås.
Sluttkontroll/verifisering
Eventuelt luftsmitteisolat valideres i forhold til basisprosjekt.
Rommene funksjonalitet for bruk kontrolleres og at alle funksjoner virker som tiltenkt. Funksjonalitet for hele funksjonsområder verifiseres.
Rom med krav til tetthet og ventilasjon testes og dokumenteres i tråd med Sykehusbyggs prosess for spesialrom.
Det gjennomføres egen befaring/sluttkontroll med renhold i alle arealer for å verifisere at renhold kan gjennomføres.
Referanser
Se generelle referanser innledningsvis.
FHI (Norge) – Håndhygieneveilederen