Laboratorier

Alle laboratorier i sykehus håndterer biologisk materiale og må være lette å holde rene. Hvilke laboratorier som forekommer i hvert sykehus defineres seinest i Konseptfase I.

Laboratorier for medisinsk biokjemi, immunologi/transfusjonsmedisin (herunder blodbank), patologi og rettsmedisin vil ha samme krav til renhold uten spesielle krav til ventilasjon i rommet. Bruk av formalin krever avtrekk for beskyttelse av operatør, HMS-krav.

De fleste laboratorier for mikrobiologi håndterer smittestoff med krav til inneslutningsnivå 2 (I-2, - ikke luftsmitte). Behov for laboratorium med inneslutningsnivå 3 (I-3*) defineres i hvert prosjekt.

Liste over klassifiserte biologiske faktorer er å finne i referanselisten.

Produksjonslaboratorier for legemidler, radioaktivt merkede injeksjonspreparater o.l. følger krav til legemiddelproduksjon (rentrom) og krav til strålevern der det er aktuelt. Sykehusbygg har en egen prosess for spesialrom.

*Inneslutningsnivå 3 referer seg til Arbeidstilsynets «Forskrift om tiltaks- og grenseverdier», vedlegg 2 Klassifisering av biologiske faktorer (smitterisikogrupper), som definerer inneslutningsnivåer.

Planleggingsprosess

Representanter for laboratoriefagmiljøene, renhold og smittevern inngår i planleggingsgrupper.

Prosjektinnramming

Utviklingsplan for HF / RHF kan beskrive fordeling av laboratoriemedisinske funksjoner mellom sykehus innenfor HF/RHF.

Konseptfase del I – programmering

Hvilke laboratorier som inngår i prosjektet defineres, og det settes av areal for å dekke funksjonen.

Konseptfase del II – konseptvalg og skisseprosjekt

Plassering av laboratorier vil kunne påvirke tekniske løsninger i skisseprosjektet.

Forprosjekt

Forprosjektrapporten sammen med konseptrapporten gir grunnlag for beslutning og gjennomføring av investeringsprosjektet. Beslutning B4 som tas etter forprosjekt, er normalt siste mulige tidspunkt for å avlyse prosjektet.

RFP og utstyrsprogrammering

Lab med Inneslutningsnivå 3 er definert i standardromkatalogen, og følger egen prosess for spesialrom.Det samme gjelder produksjonslaboratorier (legemidler, radioaktive substanser). Andre laboratorier har ikke standardrom. Arealstørrelsen for laboratorier er erfaringsbasert og avhengig av grad av automasjon og maskiner.

Andre laboratorier må programmeres ut fra funksjon og valgt automasjonsprosess. Felles for alle er krav til lett rengjørbare overflater, flekkdesinfeksjon og synlighet for søl på benk, golv og vegg. Sprutbeskyttelse programmeres der det er behov.

Avtrekk for å ivareta HMS-krav programmeres der det er behov.

For alle rom:

Utstyr/møblering som skal inn i hvert rom defineres i romfunksjons- og utstyrsprogrammering. Spesifikke krav til rengjøring og desinfeksjon av utstyr og møblering defineres i kravspesifikasjon ved anskaffelse.

Standardromkatalogen vil på sikt bli oppdatert med smittevernklassifisering av rom.

Det utarbeides kostnadskalkyle for utstyr i denne fasen.

Funksjonsprosjektering

Fokus på arbeidsflyt og plassering av utstyr.

Endelig plassering av rom i forhold til hverandre skjer i denne fasen. Det utarbeides beskrivelser og modeller på romnivå, og detaljering av bygningsmessige og tekniske løsninger.Alt utstyr som er programmert i rommet skal tegnes inn. Bruk av arbeidsflytillustrasjoner for å se om rommene er tegnet ut slik at de ivaretar funksjon.

Det vil være aktuelt å gjennomføre ROS- og arbeidsflytanalyser for flere funksjonsområder.

Anskaffelser

Anskaffelse av automasjonsløsninger og analysemaskiner, og dermed produksjonslinjene kan ha betydning for utforming av og størrelse på laboratoriene.

Detaljprosjekt

I detaljprosjektet gjennomgås arbeidstegninger og komponentvalg med tverrfaglig kontroll for å:

  1. Verifisere at de tilfredsstiller funksjonskrav
  2. Verifisere at de er i tråd med arbeidsflytanalyser
  3. Unngå uhensiktsmessige løsninger og smussfeller

Materialvalg kontrolleres mot spesifiserte funksjonskrav og kritiske komponenter skal dokumenteres ved datablad, prøvemontering eller produktkontroll. (Se anskaffelser)

For rom med krav til kontroll av lufttrykk må detaljprosjektet sikre at tetthetskrav og krav til ventilasjon er oppfylt.

Detaljprosjektering av laboratorier i samarbeid med utstyrsleverandør for å sikre at nødvendig hensyn tas.

Gjennomføring

Utgjør byggefasen, og inneholder alle fag innenfor bygg og teknikk. Anskaffelser, utstyrsmontasje og møblering inngår også. Fokus på "rent, tørt bygg" er spesielt viktig for sykehus for å unngå oppsamling av støv. i for eksempel ventilasjonskanaler.

Bygging av trykksatte rom (rom med krav til kontroll av lufttrykk) kontrolleres med tetthetsprøver av rom og tilhørende ventilasjonskanaler.

Spesialrom må kontrolleres med henblikk på overflater og overganger for å sikre at de blir glatte og jevne for ivaretakelse av nødvendig renhold.

Skjøt på golvbelegg i våtrom og spesialrom må unngås.

For produksjonslaboratorier og for I3-lab følger Sykehusbygg en egen prosess for spesialrom.

Sluttkontroll/verifisering

Rommene funksjonalitet for bruk kontrolleres og at alle funksjoner virker som tiltenkt. Funksjonalitet for hele funksjonsområder verifiseres.

Rom med krav til tetthet og ventilasjon testes og dokumenteres i tråd med Sykehusbyggs prosess for spesialrom.

Det gjennomføres egen befaring/sluttkontroll med renhold i alle arealer for å verifisere at renhold kan gjennomføres.

Rom som er definert som spesialrom følger Sykehusbyggs prosess for spesialrom.

Referanser

Se generelle referanser innledningsvis.

  1. Forskrift om tiltaksverdier og grenseverdier for fysiske og kjemiske faktorer i arbeidsmiljøet samt smitterisikogrupper forbiologiske faktorer (forskrift om tiltaks- og grenseverdier)
  2. Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav (forskrift om utførelse av arbeid)