Sputumrom luftsmitte

Indusert sputum (oppspytt) brukes som et diagnostisk verktøy blant annet for pasienter med tuberkulose. Undersøkelsen utføres når prøver av spontant oppspytt/ ekspektorat ikke viser tuberkelbasiller. Pasienten vil derfor ikke være spesielt smittefarlig på veg til eller fra sputumundersøkelsen.

Undersøkelsesrom for sputum defineres som rom som tilfredsstiller kravene for å arbeide med tuberkulose. Tuberkulose er klassifisert som biologisk faktor i smitterisikogruppe 3. (I-3)

Tuberkulose er et globalt problem og skyldes bakteriearter i mycobacterium tuberculosis-komplekset, som spres ved luftbåren smitte fra en pasient med smittsom lungetuberkulose, til nærkontakter.

*Dette er et rom der pasienten utsettes for provosert hoste og oppspytt/ ekspektorat-prøvetaking via forstøverapparat med inhalasjon av saltvann.

Planleggingsprosess

Smittevernkompetanse, infeksjonsmedisin, lungemedisin og renhold må inngå i hele planleggingsprosessen. Samme gruppe kan ivareta luftsmitte sputum, luftsmitte bronkoskopi og luftsmitteisolat. Kompetanse på spesialrom ivaretas av prosjektorganisasjonen.

Prosjektinnramming

Ifølge tuberkuloseforskriften skal alle regionale helseforetak skal ha et tuberkulosekontrollprogram som en del av den regionale smittevernplanen. Det må vurderes hvilke fasiliteter den aktuelle lokasjonen/sykehuset skal ha.

Konseptfase del I – programmering

Rom for å ta indusert sputumprøve kan løses gjennom å bygge sputumrom som beskrevet i denne teksten, eller gjennom å sette inn et kabinett med undertrykk og Hepafilter i et UB-rom. Valg av løsning avgjøres i funksjonsprogrammering, og påvirker arealbehov. Rommet vil ofte være lokalisert i en poliklinikk.

Konseptfase del II – konseptvalg og skisseprosjekt

Dersom det bygges sputumrom med separat ventilasjon, må skisseprosjektet verifisere at ventilasjon kan etableres.

Forprosjekt

Forprosjektrapporten sammen med konseptrapporten gir grunnlag for beslutning og gjennomføring av investeringsprosjektet. Beslutning B4 som tas etter forprosjekt, er normalt siste mulige tidspunkt for å avlyse prosjektet.

RFP med utstyrslister

Dersom det bygges som eget sputumrom:

Undersøkelsesrom for sputum skal bygges slik at de tilfredsstiller smitterisikogruppe 3, tilsvarende krav som for luftsmitteisolat i henhold til Arbeidsmiljøloven og Forskrift om tiltaks- og grenseverdier.

Følgende rom er nødvendig for denne funksjonen

  1. Undersøkelsesrom for sputum
  2. Sluse
  3. Teknisk rom (i nærhet til øvrige rom)

Adgang til undersøkelsesrom skal gå igjennom en sluse. Luftgjennomstrømning og trykk i undersøkelsesrom og sluse skal styres slik at kontaminert luft ikke slipper inn i ordinær ventilasjon.

Sputumrom og sluse må være tilstrekkelig store slik at håndtering av brukt utstyr og smitterisikoavfall blir ivaretatt på en trygg måte.

Alt utstyr må tåle desinfeksjonsmiddel benyttet for smittevernrisikogruppe 3, dette inkluderer datautstyr og intercom.

Alle overflater i rommet skal være glatte uten nupper og ujevne overganger. Overflatene må tåle desinfeksjonsmiddel benyttet for smittevernrisikogruppe 3.

For alle rom:

Utstyr/møblering som skal inn i hvert rom defineres i romfunksjons- og utstyrsprogrammering. Spesifikke krav til rengjøring og desinfeksjon av utstyr og møblering defineres i kravspesifikasjon ved anskaffelse.

Standardromkatalogen vil på sikt bli oppdatert med smittevernklassifisering av rom.

Det utarbeides kostnadskalkyle for utstyr i denne fasen.

Funksjonsprosjektering

Når sputumrom har fått riktig lokalisering må intern arbeidsflyt verifiseres. Hele arbeidsprosessen bør tegnes (arbeidsflyt, personflyt). Samtidig må det gjennomføres en ROS-analyse for sputum prøvetaking og trygge arbeidsforhold for de ansatte. På bakgrunn av gjennomgått arbeidsflyt og ROS-analyse kan utstyret i rommet plasseres og videre tiltak i prosjektet defineres.

Tiltakene vil være i form av:

  1. Bygg (areal, innbyrdes plassering og barrierer), tilstrekkelig areal for at forsvarlig smittevern kan ivaretas
  2. Teknikk (tilkobling utstyr, ventilasjon, elektro, IKT osv.)
  3. Rutiner og arbeidsflyt (personell på tilknyttede avdeling, driftspersonell og MTA)

Uttegning av rom med innplassering av utstyr må gjøres med blikk for at det skal være mulig å komme til med renhold og opprettholde sikker avstand mellom pasient og personalet.

Det skal være observasjonsvindu eller tilsvarende anordning som gjør det mulig å se den som oppholder seg innenfor. Vinduet plasseres slik at pasienten kan se personalet.

I denne fasen skal utstyret endelig plasseres og rommene møbleres. Dette er grunnlag for detaljprosjektering av teknisk infrastruktur. Slusen må ha tydelig skille mellom ren og uren sone.

Endelig plassering av rom i forhold til hverandre skjer i denne fasen. Det utarbeides beskrivelser og modeller på romnivå, og detaljering av bygningsmessige og tekniske løsninger.Alt utstyr som er programmert i rommet skal tegnes inn. Bruk av arbeidsflytillustrasjoner for å se om rommene er tegnet ut slik at de ivaretar funksjon.

Det vil være aktuelt å gjennomføre ROS- og arbeidsflytanalyser for flere funksjonsområder.

Detaljprosjekt

Det gjennomføres tverrfaglig kontroll av prosjektering i henhold til kravene som er definert tidligere for å unngå uhensiktsmessig løsninger og smussfeller. I tillegg kontrolleres materialvalg mot funksjonskrav.

Sputumrom bygges i henhold til Sykehusbyggs prosess for spesialrom.

I detaljprosjektet gjennomgås arbeidstegninger og komponentvalg med tverrfaglig kontroll for å:

  1. Verifisere at de tilfredsstiller funksjonskrav
  2. Verifisere at de er i tråd med arbeidsflytanalyser
  3. Unngå uhensiktsmessige løsninger og smussfeller

Materialvalg kontrolleres mot spesifiserte funksjonskrav og kritiske komponenter skal dokumenteres ved datablad, prøvemontering eller produktkontroll. (Se anskaffelser)

For rom med krav til kontroll av lufttrykk må detaljprosjektet sikre at tetthetskrav og krav til ventilasjon er oppfylt.

Gjennomføring

Utgjør byggefasen, og inneholder alle fag innenfor bygg og teknikk. Anskaffelser, utstyrsmontasje og møblering inngår også. Fokus på "rent, tørt bygg" er spesielt viktig for sykehus for å unngå oppsamling av støv. i for eksempel ventilasjonskanaler.

Bygging av trykksatte rom (rom med krav til kontroll av lufttrykk) kontrolleres med tetthetsprøver av rom og tilhørende ventilasjonskanaler.

Spesialrom må kontrolleres med henblikk på overflater og overganger for å sikre at de blir glatte og jevne for ivaretakelse av nødvendig renhold.

Skjøt på golvbelegg i våtrom og spesialrom må unngås.

Sluttkontroll/ verifisering

Sputumrommet må funksjonstestes som en helhet for å verifisere at alle forutsetninger fra risikoanalysen og grunnlagsdokumentet fungerer som tiltenkt. Metode for verifisering av sputumrom er beskrevet i Sykehusbyggs prosess for spesialrom.

Rommene funksjonalitet for bruk kontrolleres og at alle funksjoner virker som tiltenkt. Funksjonalitet for hele funksjonsområder verifiseres.

Rom med krav til tetthet og ventilasjon testes og dokumenteres i tråd med Sykehusbyggs prosess for spesialrom.

Det gjennomføres egen befaring/sluttkontroll med renhold i alle arealer for å verifisere at renhold kan gjennomføres.