Ordbok

En liste med begreper som benyttes i Kunnskapsbanken. Under definisjonene finner du lenker til de stedene begrepene benyttes.

Arealbruksplan
En arealbruksplan er en konkretisering av en utviklingsplan/eiendomsstrategi. Arealbruksplanen bør ta utgangspunkt i klinikkenes bruk av dagens arealer og de enkelte klinikkenes overordnede arealbehov, og gir en detaljert oversikt over de enkelte klinikkenes nåværende og framtidige behov for arealer. Arealbruksplanen gir også en oversikt over de gjeldende arealdisposisjonene, herunder eventuelle planlagte endringer i arealbruk som følge av omdisponeringer, utbygginger eller avhendinger.
Arealfaktor senger
Prosjektert eller bygd areal delt på antall sengeplasser i et funksjonsområde.
Arealnorm sengeområde:
Definert arealramme for et sengeområde basert på erfaringstall.
Arealstandard
Definert arealstørrelse på et rom, jf. Standardromkatalogen eller prosjektets beslutning om standard arealstørrelse på rom (prosjektets standardrom).
Dagbehandling
Behandling av pasient enten poliklinisk eller ved innleggelse for dagbehandling (eks.: Dialyse, kjemoterapi, infusjonsbehandling og dagkirurgi)
Driftsmodeller
Med driftsmodell menes hvordan de ulike funksjoner organiseres og driftes. Valg av driftsmodell gjøres i utviklingsplaner og prosjektinnramming – ev. tas noen beslutninger i konseptfasen. Omtales i Veileder for hovedprogram som virksomhetsmodeller.
Eierstyring
Eierstyring av prosjektet dekker aktivitetene og ansvarsområdet til styringsgruppen/prosjektstyret. Styringsgruppen/prosjektstyrets hovedoppgaver er: • å sikre at prosjektet er innrettet etter strategi/planverk/beslutninger fattet av helseforetaket (eller prosjektprogrammet som prosjektet er en del av) • beslutte premisser for prosjektet innenfor de overordnede rammene • føre kontroll med prosjektet og rapportere til helseforetaket • gi råd og veiledning til prosjektleder God eierstyring i sykehusbyggprosjekter innebærer evnen til å håndtere både virksomhetsperspektivet, brukerperspektivet og perspektivet for prosjektgjennomføring på en balansert måte.
FDVU
Forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling
Familieenhet
Ett rom, eller flere sammenkoblede rom, som inneholder både en pasientsone og en foreldresone.
Familierom
Løsninger som kombinerer sengeplass for barn med opphold- og sengeplass for foreldre.
Foreldresone
Et areal hvor foreldrene kan oppholde seg og sove, inkludert badeværelse.
Generelle undersøkelse og behandlingsrom
Rom der det foregår direkte pasientrettet arbeid i form av konsultasjon, undersøkelse og/eller behandling. Rommet kan ha standardisert størrelse, utforming og grunnutrustning på inventar og utstyr.
Gruppe 2 rom
Medisinske områder der det brukes elektromedisinsk utstyr i forbindelse med intrakardielle prosedyrer, eller livsviktig behandling og kirurgiske inngrep hvor avbrudd (feil) i strømforsyningen kan medføre fare for liv og helse.
Hovedprogram
Et sentralt planleggingsdokument i konseptfasen av tidligfase av sykehusprosjekter.
Hvilerom /observasjonsrom
Ved noen prosedyrer tilbys pasientene lett sedering (beroligende/smertestillende medikamenter). Disse pasientene plasseres etter prosedyren i et hvilerom med lett overvåking i seng eller stol.
Intern poliklinisk pasient
Innlagte pasienter som trenger undersøkelse eller behandling som utføres på poliklinikk.
Kunnskapssenteret for helsetjenesten
Kunnskapssenteret for helsetjenesten, opprettet av Helse- og Omsorgsdepartementet i 2004, fra 2016 en del av Folkehelseinstituttet
Løsningskonsept for poliklinikk og dagbehandling
Den fysiske løsningen som er valgt for plassering av poliklinikkene og dagområdene ut fra en valgt driftsmodell. Løsningskonsepter utarbeides i konseptfasen
MTU
Medisinsk teknisk utstyr
Masterdata
Kjernedataene som er viktige for driften i en bestemt virksomhet eller forretningsenhet
Medisinsk avstandsoppfølging
En betegnelse for ulike former for digital pasientoppfølging. Medisinsk avstandsoppfølging muliggjør oversendelse av pasientdata i sanntid, evaluering av data og tilpasset oppfølging. Med denne typen oppfølging kan helsepersonell overvåke helsetilstanden til pasienter med kroniske lidelser og justere behandlingen raskere, uten å møte pasienten ansikt til ansikt.
NPR
Norsk pasientregister
Observasjonsplass
Oppgaver som delegeres fra en profesjon eller faggruppe til en annen. I poliklinikk er det flere legeoppgaver som delegeres til sykepleiere med spesialopplæring. For at sykepleierne skal kunne jobbe effektivt, må noen av disse funksjoner ha nærhet til ansvarlig lege.
Oppgaveglidning
Oppgaver som delegeres fra en profesjon eller faggruppe til en annen. I poliklinikk er det flere legeoppgaver som delegeres til sykepleiere med spesialopplæring. For at sykepleierne skal kunne jobbe effektivt, må noen av disse funksjoner ha nærhet til ansvarlig lege.
Opptaksområde
Opptaksområdet er det geografiske området (samling av kommuner) som helseforetaket og sykehusene har et ansvar for å sørge for å betjene.
Pakkeforløp
Et standard pasientforløp som beskriver organisering av utredning og behandling, kommunikasjon/dialog med pasient og pårørende, samt ansvarsplassering og konkrete forløpstider.
Pasient
Pasient- og brukerrettighetsloven definerer en pasient som en person som gis eller tilbys hjelp fra helsetjenesten eller som henvender seg til helsetjenesten med anmodning om helsehjelp.
Pasientsikkerhet
Vern mot unødig skade som følge av helsetjenestens ytelser eller mangel på ytelser.
Pasientsone
Et areal hvor pasienten har sin sengeplass, inkludert klinisk arbeidsområde og potensielt en arbeidsstasjon for personale.
Poliklinikk
Et område i sykehus som tar mot pasienter til utredning og behandling, hovedsakelig med timeavtale. Det tas varierende grad av øyeblikkelig-hjelp konsultasjoner.
Polikliniske konsultasjoner
Konsultasjoner som ikke overskrider døgnskillet, og som ikke er definert som rehabilitering, kjemoterapi, stråleterapi eller dialyse.
Programmering
Utrede og dokumentere funksjonskrav og behov for areal ved planleggingen av et nybygg/påbygg/tilbygg. Programmering legger grunnlaget for prosjektering av bygget.
Prosjektering
Planlegge, utforme, detaljtegne og beskrive et bygg.
Pårørende
Er en samlet betegnelse for følgeperson til en pasient. Det kan være til et barn, en person med funksjonsnedsettelse og/eller en eldre person. Ledsager kan også være tolk.
Romprogram
Beskrivelse av alle typer rom og antall rom, med areal, som utgjør funksjonsområdet, f.eks. poliklinikk. Til hver romnavn (type rom) skal det knyttes et areal. Romprogrammet legger grunnlaget for prosjektering (tegning) av bygget.
SMARTE mål
Spesifiserte, Målbare, Aksepterte, Realistiske, Tids- og kostnadsavgrenset, og Enkle
SSB
Statistisk sentralbyrå
Sengeområde
En funksjonell enhet ved et sykehus som behandler pasienter i ett eller flere døgn.
Støtterom
Betegnelse for alle rom i en poliklinikk eller et dagområde som er nødvendige i tillegg til poliklinikkrom og dagplasser som desinfeksjonsrom, avfallsrom, medisinrom, lager, avdelingskjøkken, oppholdsrom m.m.
Sykehusbyggs Standardromkatalog
Er en samling av standardiserte funksjonsbeskrivelser med bygningsmessige og tekniske krav til de vanligste rommene i sykehus. Standardromskatalogen er basert på den samlede kunnskap erfart gjennom avsluttede og pågående prosjekter.
Sykepleiedrevne poliklinikker
Polikliniske konsultasjoner utført av sykepleiere delegert fra lege.
Undersøkelse- og behandlingsrom med spesielle funksjonskrav
Rom i en poliklinikk med spesielle krav til utforming, areal, teknikk, ventilasjon, overflater og utstyr, som gjør at rommet ikke kan benyttes fleksibelt. Eksempel på slike rom er endoskopirom, lysbehandling, lungefysiologisk undersøkelse, hjertefysiologisk undersøkelse, gipsestue, rom for små kirurgiske prosedyrer m.m.
Virksomhetsutvikling
Virksomhetsutvikling er en bred betegnelse på de aktivitetene helseforetaket gjennomfører i den hensikt å forbedre virksomheten. Virksomhetsutvikling omfatter mange fagområder, også organisasjonsutvikling (OU), og foregår på alle nivå i organisasjonen. Styret/toppledelsen har ansvar for det strategiske, mens mindre omfattende justeringer vil bli gjennomført på et lavere nivå i organisasjonen, utført enten gjennom helseforetakets styringslinje eller i enkeltprosjekter.
Virtuell poliklinikk
Omhandler det virtuelle konsultasjonsrommet hvor digital poliklinikk foretas.
Øyeblikkelig hjelp / akutt behandling (hastegrad)
Sykehusopphold som i pasientdata er registrert med hastegradskoder for øyeblikkelig hjelp, dvs. akutt eller innen 24 timer.

Hva synes du om Kunnskapsbanken?

Vi har bare akkurat kommet i gang, men er veldig interessert i å høre hva du synes så langt 🙂

Hvis du vil hjelpe oss med evt. oppfølgingsspørsmål vi har så må du gjerne fylle navn og e-post også.