Anbefalinger laboratoriefunksjoner
Anbefalinger laboratoriefunksjoner
På bakgrunn av evalueringsresultatene fra laboratoriesenteret er det identifisert områder som fungerer godt og kan benyttes i nye sykehusbyggprosjekter. Det er også identifisert områder som kan forbedres. Råd og læringspunkter for nye prosjekter presenteres nedenfor. Hvert enkelt sykehusprosjekt må imidlertid gjøre egne vurderinger og prioriteringer på grunnlag av eksisterende kunnskap, mål og rammer.
- Skilting og merking:
For å få en god arbeidsflyt samt gode pasientforløp anbefales det å bruke tilstrekkelig tid på skilting og merking innad i sykehuset, slik at det er lett å finne fram til området de skal til.
- Sentraliserte laboratorietjenester:
De ansatte innen laboratoriefunksjoner ved Sykehuset Kalnes er godt fornøyd med å være samlet, og opplevde at samlokalisering har ført til et godt samhold på laboratoriesenteret. Det anbefales å planlegge samlokalisering av laboratorietjenester så fremt dette er mulig.
- Utforming av arealer til laboratorieområder:
Det anbefales at utforming av laboratorieområder sikrer god logistikk for alle fagområder, og at plassering av de ulike fagområdene bør optimaliseres. Internheiser bør vurderes. Det bør spesielt tas høyde for eksterne rekvirenter av prøver samt befolkningsgrunnlaget som skal dekkes ved planlegging av laboratoriearealene. Sikre at fryse- og kjølerom er bygd i henhold til temperaturkrav.
- Rommene:
Det anbefales at rommene avdeles så sent som mulig i byggefasen slik at man har mulighet til å planlegge for framtidig faglig utvikling. Videre anbefales det at man planlegger med tilstrekkelig antall og funksjonelle arbeidsplasser og møterom.
- Kontorer:
Det anbefales at lederkontorer (personalansvar) skjermes for innsyn slik at man kan overholde taushetsplikten ved samtaler med kollegaer.
- Utstyr:
Det bør legges til rette for at utstyrsplanlegging blir godt ivaretatt og at den innehar de kravspesifikasjoner som er nødvendige, samt at man tar høyde for framtidig utvikling av medisinsk teknisk utstyr, både i forhold til utstyrsvalg og areal.
- Felles prøvemottak:
Det anbefales at det etableres et felles prøvemottak og at dette inkluderes i tidligfaseplanlegging.
- Pauserom:
Tilgang til pauserom for de ansatte utover kantina anbefales.
- Møterom:
Det anbefales at møterom ikke plasseres i områder som medfører gjennomgangstrafikk i laboratoriet.
- IKT/Teknologi:
Det anbefales at man sikrer at alle løsninger fungerer og setter av nødvendig tid til opplæring samt ressurser til bistand ved oppgraderinger. Videre anbefales det at man i størst mulig grad utnytter de funksjonene som er tilgjengelige i de valgte løsningene.
- Medvirkning:
I nye sykehusbyggprosjekter bør rollene til de ulike aktørene defineres tydelig, blant annet for de ansatte og brukere som deltar og medvirker i planleggings- og byggeprosessen.