Driftsmodell

Når virksomheten i sykehuset er beskrevet og kapasitetsberegninger utført, er det viktig å skaffe seg et helhetlig bilde av de funksjoner som skal plasseres i sykehuset for å sikre gode behandlingslinjer og pasientflyt.

Sykehus skal dekke et bredt spekter av fagområder og organisatoriske enheter. Disse funksjonene må henge sammen på en god måte for å bidra til gode behandlingslinjer og pasientflyt. Fagområdene kan ha konkurrerende behov og prioriteringer om plassering i et sykehus, både mht. plassering ved siden av hverandre og til andre funksjonsområder.

Intensivenhetens behov for nærhet til andre funksjonsområder er knyttet til både pasientsikkerhet og til utnyttelse av ressurser. For pasientsikkerhet er det viktig å unngå lange transporter. Nærhet til bildediagnostikk og operasjon er vesentlig for akutt, kritisk syke pasienter. Nærheten kan være vertikal eller horisontal. Dersom det er vertikal nærhet bør det løses ved akuttheis, der akuttransport overstyrer andre transporter (jf. Retningslinjer for intensivvirksomhet i NorgeNorsk Anestesiologisk Forening, Norsk sykepleierforbunds landsgruppe av intensivsykepleiere (2014)Retningslinjer for intensivvirksomhet i Norge. Legeforeningen.no https://www.legeforeningen.no/contentassets/7f641fe83f6f467f90686919e3b2ef37/retningslinjer_for_intensivvirksomhet_151014.pdf).

For god drift og fleksibilitet er nærhet mellom intensiv og overvåking og evt. postoperativ overvåking viktig, slik at man kan bruke ressursene (personell, rom og utstyr) best mulig. Det er spesielt kategori 2 pasienter som inngår i en slik overvåkingsenhet. Organisering og eierskap til intensiv- og overvåkingsplassene er det hvert helseforetak som beslutter. Nærhet mellom intensiv og overvåking understøttes i evalueringen av NLSH Bodø. Det samme gjelder nærhet mellom intensiv og postoperative overvåkingsplasser i NSLH Vesterålen og Kirkenes sykehus.

Prinsippskisse intensiv- og overvåking (kategori 2) samlokalisert
Prinsippskisse intensiv- og overvåking (kategori 2) samlokalisertKilde: Sykehusbygg

For overvåking er nærheten til intensiv viktig, men man kan også ha en fordel driftsmessig av å etablere overvåkingsplasser (i første rekke kategori 1 pasienter) i tilknytting til sengeområder for like pasientkategorier (for eksempel barn, slag, hjerte/lunge). Disse benevnes i kategoriseringen som forsterket observasjon. Dette er vist i prinsippskissen under. Nærhet mellom slike enheter kan bidra til kompetanseøkning og oppgavedeling i samsvar med anbefalingene i NOU 2023:4 «Tid for handlingHelse- og omsorgsdepartementet (2023)Tid for handling. Norges offentlige utredninger 2023: 4 Helse- og omsorgsdepartementethttps://www.regjeringen.no/contentassets/337fef958f2148bebd326f0749a1213d/no/pdfs/nou202320230004000dddpdfs.pdf».

Prinsippskisse normalsengeområde og overvåking (kategori 1) samlokalisert.
Prinsippskisse normalsengeområde og overvåking (kategori 1) samlokalisert. Kilde: Sykehusbygg

Det må defineres hvilke arbeidsplasser som må være klinikknære, og hvilke som kan ligge lenger unna. Evalueringer viser at helsepersonell ønsker tverrfaglige, klinikknære arbeidsplasser som legger til rette for samarbeid.