Omgivelser for pasient og pårørende

Omgivelsene i intensiv- eller overvåking har innvirkning på pasienter, pårørende og ansatte. Det anbefales derfor å arbeide med lyd, lys og en utforming som reduserer stressfaktorer i planlegging av intensiv- og overvåkning.

Forskning og evaluering viser at helsefremmende omgivelser, ro og hvile har stor betydning for pasientenes framgang. Videre er informasjon og kommunikasjon med helsepersonell vesentlig for pasientenes opplevelse av god omsorg (jf. kapittel 7.3).

Både i vanlige sengeområder og i intensiv/overvåkingsenheter vektlegges et miljø som ivaretar konfidensialitet og privatliv. Og, intensivpasienter har rapportert at det oppleves som en ekstra byrde å være vitne til andre pasienters plager eller å overhøre helsepersonells personlige samtaler.

Forskningen vektlegger at pårørende får mulighet for å være hos pasienten, men også at de får anledning til å trekke seg tilbake for pauser og hvile, samt for kommunikasjon med helsepersonell.

Utsikten fra pasientens seng, samt belysning og lyder er for mange svært fremmed og skremmende. Tiltak som utsikt til natur, har vist seg å ha en positiv virkning på pasienter og å redusere stressnivå. Om det ikke er mulig å få til utsikt ut av et vindu, er det med ny teknologi mulighet for å installere digitale bilder i vegg eller tak for avledning og avspenning.

VR teknologi i intensivenhet
VR teknologi i intensivenhet

Intensiv- og overvåkingspasienter er mer mobile enn tidligere, og å komme opp i sittende posisjon i eller ved sengen har stor fysiologisk og psykologisk effekt. Som vist i bildet, er det intensivenheter som nå benytter VR briller til pasientene for avledning og aktivisering.

Studier tyder på at dagslys reduserer forekomst av delirium, og at bruk av døgnrytmebelysning kan være et virkemiddel for å forebygge delirium.

HCL belysning i intensivrom
HCL belysning i intensivrom

Det har kommet kunnskap om hvordan både dagslys og kunstig belysning virker inn på helse, både hos pasienter, pårørende og ansatte. Dagslys har stor betydning for å være orientert om døgnrytmen. Døgnrytmebelysning (Human Centric Lightning, HCL) er nå tatt i bruk i flere sykehus, og nye Malmø sykehus har installert dette i hele intensivenheten. I tillegg er det installert en egen tilrettelagt «lysdusj» i et rom til bruk for nattevaktene.

Materialvalg har stor betydning for opplevelsen av rommet, og flere prosjekter har valgt å benytte tre eller materialer som imiterer tre for et visuelt uttrykk på for eksempel dører, vinduskarmer og vegger, som kan redusere stress og gi ro og positive opplevelser.