Begrepsavklaringer
- Arealfaktor sengeplass: Prosjektert eller bygd areal for et sengerom med tilhørende andel tilhørende støtterom i et funksjonsområde
- Arealnorm: Areal for et sengerom og andel tilhørende støtterom i et funksjonsområde basert på erfaringstall og evalueringer. I dette dokumentet vil det være arealnorm for et intensiv- og overvåkingsområde for senger tilhørende kategori 2 og 3.
- Arealstandard: Definert arealstørrelse på et rom, jf. Standardromkatalogen eller et prosjekt.
- Funksjonsområder: Betegnelse på generiske områder i et sykehus, f.eks. sengeområder, bildediagnostikk, poliklinikker, operasjon, akuttmottak mfl.
- Kohortisolering: Samtidig isolering av flere pasienter innenfor samme areal, se Folkehelseinstituttet (FHI)
- Opptaksområde: Opptaksområdet er det geografiske området (samling av kommuner) som helseforetaket og sykehusene har et ansvar for å betjene
- Programmering: Utrede og dokumentere funksjonskrav og behov for areal ved planleggingen av et nybygg/påbygg/tilbygg. Programmering legger grunnlag for prosjektering av bygget.
- Prosjektering: Planlegge, utforme, detaljtegne og beskrive et bygg.
- Sengeområde: Fysisk samling av sengerom med støtterom. Enheten inneholder oftest rom som er nødvendig for å drifte sengeområdet. Størrelse varierer fra ca. 20 senger til over 40.
- Sengetun: Fysisk organisering av en gruppe sengerom rundt en arbeidsbase for personalet, med nærlager for hyppig anvendte forbruksvarer (fysisk utforming for gruppesykepleie) og tøy. Noen prosjekter bruker benevnelsen Kluster. Sengetunet er «byggesteinen» i et sengeområde, der sengetunene deler på flere støtterom.
- Støtterom: Betegnelse for alle rom i et sengeområde som er nødvendig i tillegg til sengerommene (eks. desinfeksjonsrom, avfallsrom, medisinrom, lager, avdelingskjøkken, oppholdsrom etc.)
- Undersøkelse og behandlingsrom: Rom der det foregår direkte pasientrettet arbeid i form av konsultasjon, undersøkelse og/eller behandling. Rommet kan ligge i et sengeområde, et dagområde eller i en poliklinikk
- Videobasert kommunikasjon: Videobasert konferanse med kommunehelsetjenesten, prehospitale tjenester, andre sykehus m.m.
- Øyeblikkelig hjelp/akutt behandling (hastegrad): Sykehusopphold som i pasientdata er registrert med hastegradskoder for øyeblikkelig hjelp, dvs. akutt eller innen 24 timer.