Fleksibilitet

Helsetjenesten er i kontinuerlig utvikling og forandring som følge av nye behandlingsmetoder og ny teknologi. Dette stiller krav til at bygget er funksjonelt til dagens behov og samtidig tilpasningsdyktig for å imøtekomme endringsbehovene i framtiden. For å fremme kvalitet og effektivitet av helsetjenester i sykehus, må det planlegges med dynamiske, funksjonelle og tilpasningsdyktige sykehus.

Fleksibilitet for kapasitet for intensiv/overvåking kan løses på flere måter:

Generalitet:

  • Overvåkingsrom bestykkes for å kunne ha intensivpasienter
  • Overvåkingsrom som er store nok til å ta en intensivpasient
  • Sengerom bestykkes for å kunne ha overvåkingskrevende pasienter

Fleksibilitet:

  • Det planlegges og bygges lette arealer nært intensiv eller overvåking som enkelt kan bygges om, som for eksempel kontorområder, møterom mm. Disse arealene må ha en grunnleggende infrastruktur som gjøre det mulig å endre på relativt kort tid.

Elastisitet:

  • Det legges til rette for utbygging for å øke kapasitet/areal for intensiv/overvåking

Tiltak for å møte framtidige epidemier og pandemier er i stor grad preget av fleksibilitet i bygget. Intensiv- og overvåkingsområder planlegges i utgangspunktet for normalsituasjoner og ikke for epidemier/pandemier. Ved større utbrudd av smittsomme sykdommer kan det være aktuelt med tilpasning områdene. European Health Property Network (EuHPN) viser blant annet til at operasjonsstuer og postoperative områder ble endret og benyttet som intensivrom for pasienter med Covid-19 under pandemien.

Framskrivingen viser at det kan bli et økende behov for overvåkingsplasser. Tilrettelegging av områder for å kunne øke kapasiteten for både kategori 1 og 2- pasienter er viktig for god drift og riktig bruk av ressurser.