Medisinrom
Et medisinrom er et låsbart rom for lagring og istandgjøring av legemidler til den enkelte bruker/pasient. Rommets bruk skal være begrenset til oppgaver knyttet til håndtering av legemidler.
Istandgjøring av legemidler defineres som tilberedning eller annen klargjøring av legemiddel for utdeling til pasient (Medisinveilederen 2020).
Tilberedning av legemidler defineres som enkel tilvirkning av legemiddel som på grunn av kort holdbarhet, må gjøres bruksferdig umiddelbart før bruk.
Kapittel 4.11 gir innspill til en overordnet drøfting av legemiddelforsyning.
I planlegging av medisinrom anbefales bruk av «Anbefaling ved planlegging av nytt medisinrom» utarbeidet av Norske Sykehusfarmasøyters Forening, Faggruppen for Farmasifaglig Rådgivning og Revisjon, 2020.
Tema som bør drøftes
- Hvor mange sengerom skal et medisinrom betjene – både lagringskapasitet og antall personer i samtidighet påvirker behov for størrelse på rommet
- Hvilke kategorier pasienter behandles i sengeområdet, hvilke typer legemidler skal lagres og gjøres i stand på medisinrommet
- Hvor stor andel av legemidler som krever blanding/ tilsetning skal skje i sykehusapotek, eks TPN, smerteblandinger, antibiotika
- Skal det tilvirkes legemidler i alle medisinrom - kreves det sikkerhetskabinett for å beskytte preparat eller operatør
- Skal det benyttes medisintraller for distribusjon i sengeområdet
- Hvor skal medisintraller lagres? Skal det settes av plass til at de kan lagres i medisinrom?
- Hvem har det overordnede ansvaret for medisinrom, sykehusfarmasøyt eller sykepleier i avdelingen
- Skal væsker lagres i medisinrommet eller i nærliggende rent lager
Utforming og størrelse av medisinrom
Utforming, størrelse og inventar på medisinrommene vil variere ut fra de føringer for legemiddelforsyning som fattes. Framtidige medisinrom vil måtte tilrettelegges for å kunne ivareta krav til lukket legemiddelsløyfe. For anbefalinger mht. vindu (dagslys), dør, gulv, tak og adgangskontroll, se «Anbefaling ved planlegging av nytt medisinrom»
Se ellers Standardromskatalogen for mer detaljert informasjon om romfunksjonsprogram, innredning og utstyr.
Farmasitun er et alternativ til medisinrom i avdelingene, og tar over deler av legemiddelhåndteringen.
Arbeidsoppgaver i et farmasitun:
- Lagring av legemidler for sykehusenheter
- Klargjøring: Sammenstilling av pasientdoser i tralle/dosett/skuff
- Tilberedning og opptrekk av legemidler som ikke er bruksklare
- Legemiddelinformasjon, rådgivning og klinisk farmasi
Hvis det planlegges med farmasitun kan det erstatte medisinrom i den enkelte avdeling, og med desentrale lager for akutte legemidler, basislegemidler, endoser og halvfabrikata nær arbeidsstasjonene. I prosjektene Nye Aker og Nye Rikshospitalet planlegges det med et farmasitun per etasje og med medisin-nisjer nær arbeidsstasjoner.
Innholdet og tjenestene i et farmasitun må vurderes opp mot hvilke typer pasienter som behandles i områdene som farmasitunet skal dekke.
Eksempler på utforming av medisinrom
Medisinrom, nye Rikshospitalet, OUS (2031)
Oslo universitetssykehus HF - Rikshospitalet
1A.9 NormalsengeområdeSR.096.00 Medisin
Medisinrom på St. Olavs hopsital (2009)
St. Olavs Hospital HF - Øya
1A.9 NormalsengeområdeSR.096.00 Medisin
Drøfting av medisinrom
Størrelsen på medisinrom i de sykehusene som er studert varier fra 7,9 – 17,4 m2. Standardromskatalogen anbefaler per januar 2022 areal på 12 m2. Veilederen fra norske sykehusfarmasøyter anbefaler minimum 12 m2 for et område med 16-20 senger.
Både legemiddellogistikken i sykehuset, organisasjonsform for legemiddelhåndtering i sengeområder og pasientsammensetning vil innvirke på om valgt størrelse og utforming av et medisinrom fungerer.
Anbefalinger for medisinrom
- Det er viktig å avklare hvilke logistikkprinsipper for legemiddelhåndtering
- (bestilling, levering, pakningsstørrelse, blanding av medisiner osv.) og hvilken organisasjonsmodell for sykepleietjenesten på sengeområdet som legges til grunn, slik at medisinrommet dimensjoneres i samsvar med dette.
- Størrelse og antall medisinrom må tilpasses legemiddelkonsept og evt. bruk av noen spesielt plasskrevende typer medisiner, samt antall og kategori pasienter som skal betjenes.
- Planlegges det bruk og oppbevaring av halvfabrikata antibiotika på medisinrom, må størrelsen øke pga. væskelager. Tilsvarende gjelder dersom det er behov for mye intravenøs væske.
- Plassering av medisinrom skal vurderes med hensyn til gangavstand.
Anbefaling fra Norske Sykehusfarmasøyters Forening, Faggruppen for Farmasifaglig Rådgivning og Revisjon er at følgende forhold må hensyntas i planlegging av medisinrom:
- Arealberegninger, utforming og plassering er basert på hvilke legemidler, utstyr og oppgaver som skal utføres på medisinrommet. Medisinrommet skal fungere både som et lager og et arbeidsrom. En kartlegging av hvordan rommet skal brukes er derfor avgjørende for god funksjonalitet.
- Som et minimum anbefales 12 m2 for avdelinger med 16-20 sengeplasser.
- Medisinrommet bør plasseres sentralt i avdelingen slik at det er lett tilgjengelig fra behandlingsrom, pasientrom og eventuelt rørpost der dette er aktuelt. En sentral plassering kan redusere risikoen for at uvedkommende tar seg inn på medisinrommet.
- Det er viktig at avdelingen sikrer tilstrekkelig lagringsplass for legemidler på medisinrommet. Dersom lagringsplassen er for liten, er det risiko for at avdelingen må ta i bruk alternative og mindre tilrettelagte oppbevaringssteder. Dette kan føre til redusert oversikt over totalt legemiddellager i avdelingen, samt gjøre det vanskeligere å overholde rutiner for riktig oppbevaring og håndtering av legemidler.
- Medisinrommet må innredes med nødvendig utstyr og inventar som ivaretar avdelingens behov. En risikoanalyse av legemiddeltilberedningen kan brukes for å vurdere om det er hensiktsmessig for enheten med en oppdeling av medisinrommet, med to adskilte rom, ett for lagring av legemidler, og et annet for tilberedning av legemidler.
For flere detaljer se Norske Sykehusfarmasøyters Forening. «Anbefalinger ved planlegging av nytt medisinrom».