Bad (WC/dusj)

Badets funksjon er å ivareta personlig hygiene og hindre smitte. Byggveileder for smittevern anbefaler ensengsrom med eget bad, bl.a. begrunnet i at behovet for ensengsrom/muligheter for isolering vil kunne øke med økende antibiotika resistens og forekomst av epidemier/pandemier.

Bad tilknyttet sengerom danner rammen for pasientens personlige hygiene, vask, toalettbesøk og pleie. Badet brukes også til håndvask. Badet er i tillegg et arbeidsrom for ansatte, når pasienten har behov for assistanse i forbindelse med vask/dusjing, pleie og treningssituasjoner (ADL, daglige aktiviteter)

Tema som bør drøftes

  • Størrelse for å ivareta plass for ansatte til å yte bistand
  • Størrelse for å redusere risiko for fall
  • Innredning for at ansatte kan yte bistand på en ergonomisk gunstig måte
  • Innredning for å redusere risiko for fall
  • Innredning for å øke grad av selvhjulpenhet (støttehåndtak, hev-senk håndvask, svingbart toalett m.m.)
  • Skal det planlegges med få eller mange typer bad?
  • Takmontert pasientløfter i enkelte bad tilknyttet sengerom med spesielle funksjonskrav?

Utforming og størrelse av bad

I Standardromkatalogen (2022) er den anbefalte størrelsen på standard bad (WC/dusj) ca. 5 m2, og ca. 6 m2 for større bad og kontakt-/luftsmitte. De fleste nye prosjekter planlegger med en variant av Bergensbadet, og arealet for standard bad ligger under 5 m2, se tabell nedenfor.

Det skal i prinsippet tilrettelegges for at 2 ansatte kan bistå pasienten samtidig. Arbeidstilsynets anbefalinger er basert på TEK17§12.9 og krav til ansattes arbeidsmiljø.

Størrelsen og planløsningen skal være slik at det er fri gulvplass til snuareal for rullestol foran toalettet, minimum 0,9 m fri gulvplass på den ene siden av toalettet og minimum 0,2 m på den andre siden. Det skal være fri passasjebredde på minimum 0,9 m fram til fri plass ved siden av toalettet.

Hovedregelen fra Arbeidstilsynet er baderom på 240 cm x 245 cm (5,88 m2), men mindre baderom på under 5 m2 har blitt akseptert. Det betinger at minst ett av 10 bad tilfredsstiller kravet på 240cmx245cm. Forskning viser at mindre bad reduserer risiko for fall og øker grad av selvhjulpenhet. Helse Bergen HF har gjennomført et forskningsprosjekt på baderomsløsning i samarbeid med Bano AS. Rapporten fra Bergensbadet (2016) anbefalte et minstemål på 4,9 m2 på bad, men for pasienter som brukte test-bad på 4,6 m2 ble det rapportert at pasientene var mer selvhjulpne og følte seg tryggere på dette baderommet enn på de andre. Rapporten sier videre at disse baderommene med fordel kunne ha hatt litt større avstand mellom toalett og dusj, men var likevel tilfredsstillende for pasientene som har brukt det under sykehusoppholdet. Det er i 2022 utarbeidet en løsning i samarbeidsprosjektet som gjør det mulig å redusere areal til 4,3 m2 under forutsetning at det installeres svingbare toalett.

Tabellen under viser prosjektert areal for bad (WC/dusj) i sykehus i drift og utvalgte sykehusprosjekter med godkjent forprosjekt. Alle prosjekt har fått godkjent løsningen for bad unntatt Nye Aker og RH som p.t. er i dialog med Arbeidstilsynet.

Det tas forbehold om at areal prosjektert kan endres i funksjonsprosjektet, og før ferdigstillelse.

Prosjekterte tall er gjennomsnittsverdi i m2 netto areal.

Oversikt over programmert og prosjektert areal WC/dusj i sykehusprosjekterKilde: dRofus 2022

Ifølge TEK17 og Arbeidstilsynet sine anbefalinger må større pasientbad ha tilstrekkelig plass til både pasient, ansatte og nødvendige tekniske hjelpemidler som rullestol og pasientløfter.

Eksempler på krav fra TEK17, se TEK17§12.9 for utdypende informasjon:

  • Snuarealet for rullestol må minimum være en snusirkel med diameter på 1,5 meter.
  • Snuarealet kan plasseres slik at rullestolen kan snu under fast inventar som er plassert minimum 0,67 meter over gulv.
  • Fri gulvplass for snuareal trenger ikke plasseres sentrisk foran toalett.
  • Størrelsen og planløsningen skal være slik at det er fri gulvplass til snuareal for rullestol foran toalettet og minimum 0,9 m fri gulvplass på begge sider av toalettet. Kravet om fri plass på begge sider av toalettet gjør det mulig å komme til fra begge sider. Alternativt kan det prosjekteres med to rom med speilvendte løsninger som til sammen oppfyller kravene, altså at hvert andre bad bør ha tilgang til WC fra høyre side, andre halvparten fra venstre side.
  • Det skal være fri passasjebredde på minimum 0,9 m fram til fri plass ved siden av toalettet.
  • Dusjsonen skal være trinnfri og minimum 1,6 m x 1,3 m.
  • Toalettet skal ha håndstøtte på begge sider.
  • Gulvet og veggene skal ha synlig kontrast. Fastmontert utstyr skal ha synlig kontrast til gulvet og veggen.

Eksempel på plassering av snusirkel foran toalettKilde: Direktoratet for byggkvalitet

Det finnes ikke et entydig svar på hvor stort et bad må være for å ivareta god funksjonalitet, dvs. understøtte pasientens mulighet til å klare seg uten bistand, og samtidig ha plass for rullestol og tilgang for hjelpere. Formen på rommet er også av betydning.

Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at hvis arealet på badet økes, må antallet støttepunkter også økes for å unngå fall.

Møblering

Badet skal være terskelfritt (framkommelighet) og uten dusjforheng (smittevern).

Møblering må ikke hindre framkommelighet, men fremme egenmestring. Støttehåndtak skal plasseres med tanke på egenmestring og forhindre fall. God belysning har også betydning for å hindre fall.

Plasseringen av såpe- og spritdispenser, avfallskurv mm. er vesentlig. Plasseringen må planlegges slik at rullestolbrukere og andre lett kan bruke tilleggsutstyret. Såpedispenser skal kunne brukes med én hånd.

Speilet må plasseres slik at også rullestolbruker kan se seg selv i speilet.

WeC sin sluttrapport fra 2020 gir råd om innredning og plassering av inventar og utstyr i bad. Her inngår:

  • Skap/hylleseksjon med vertikalt håndtak
  • Spesialdesignet elektrisk høyderegulerbar servant
  • Spesialdesignet vendbart elektrisk høyderegulerbart toalett med armstøtter og avtakbar ryggstøtte
  • Spesialdesignet dusjstang
  • Oppfellbart dusjsete med armstøtter
  • Diverse støttehåndtak.

Se TEK17, kapittel 12 §12-9 og Arbeidstilsynet, krav til sanitærrom for detaljerte krav til bad.

Direktoratet for byggkvalitet sin vurdering (datert 13. november 2020) er at den innovative toalettløsningen med et vendbart toalett oppfyller intensjonen bak kravet om 0,9 m rundt toalettet. Det betyr at en kan bygge mindre baderom ved å bruke et vendbart toalett, og på den måten likevel oppnå ønsket funksjonalitet.

Eksempler på utforming av bad

I dette kapittelet presenteres ulike løsningskonsepter for bad (WC/dusj).

Eksempler på bad fra Danmark:

Eksempler med badKilde: Designguide for hospitalsbyggeri i region Midtjylland

I to av figurene over er håndtak ved toalett festet til vegg, ikke direkte til WC som anbefalt. I bilde til høyre manglerstøttehåndtak mellom WC og dusj-sone.

I figurene under vises eksempler på bad jf. Bergensbadet. Merk plassering av møblering og støttepunkter.

Illustrasjoner fra Rapport om Bergensbadet

Badet har hev/senk servant og WC, og støttehåndtak er plassert hensiktsmessig i rommet, slik at pasienten selv kan forflytte seg mellom WC, servant og dusj.

Illustrasjoner fra Rapport om Bergensbadet på svingbart toalett.

Foto under er hentet fra Ringerike sykehus. Støttehåndtak er festet på toalettet, og det er også andre støttehåndtak i rommet. Det er fastmontert dusjstol i dusj-sonen. Isolat har dekontaminator i forrom, ikke på badet.

Eksempel på baderomsløsning Ringerike med dekontaminator i forrom på isolat.

Foto under er hentet fra en 1 til 1 modell av baderom i Nye SUS.

Nye SUS: Bad på 4 m2 på standard sengerom 18 m2 og bad, stort på 5 m2 til stort sengerom (24m2).. Kilde: Kommunikasjonsavdelingen SUS

Figuren over viser at det er det brukt HC-tilpasset WC og servant, men konseptet fra Bergensbadet for økt selvhjulpenhet er ikke fulgt helt ut. WC er i en fast høyde (ikke regulerbart). Avstand WC og servant kan gi utfordringer når pasienten strekker seg mot servant for å løfte seg opp. Døren til det store badet er pivothengslet, slik at døren kan åpnes mer enn tradisjonelt hengslede dører. Dette gir god tilgang for rullestol og mobile pasientløftere.

Bad somatikk (2021)

Sykehuset i Vestfold HF - Tønsberg

1A.9 NormalsengeområdeSR.011.00 Bad

Bad somatikk (2020)

Nordlandssykehuset HF - Bodø

1A.9 NormalsengeområdeSR.011.00 Bad

Evaluert 2023-09-07

Drøfting av bad

Helse Bergen HF har i samarbeid med Bano AS utviklet en baderomsløsning hvor hovedmålet var å utvikle en arealeffektiv, kostnadseffektiv og bedre løsning enn dagens. Målet var også å fremme egenmestring hvor pasienten klarer seg mer selvstendig, redusere fare for fallskader og øke egentrening under rehabilitering. Baderomsløsningen vil i tillegg kunne redusere antall tunge løft og vridninger for pleier og ivareta krav til smittevern og hygiene. Det fører også til redusert tidsbruk for personalet da pasientene i større grad klarer seg selv.

Ett resultat av dette prosjektet er at det anbefales baderom på minstestørrelse på 4,9 m2, selv om mange pasienter opplevde stor grad av selvhjulpenhet med 4,6 m2. Det er også vist funksjonelle bad godkjent av Arbeidstilsynet på ca. 4,4 m2 (se tabell med programmert og prosjektert areal).

Resultatene viste også at når servanten og toalettet er plassert nær hverandre med avstand fra 400 til 700 mm, kunne alle pasientene som ble testet, bruke baderommet på en optimal måte.

Illustrasjonene under viser to like store bad med rullestoltilgjengelighet på henholdsvis høyre og venstre side av toalettet. En slik løsning vil være tilfredsstillende i de fleste sengeområder. Rapporten sier at de ikke fant at pasienter ikke kunne bruke baderom med tilgang bare på den ene siden av toalettet.

Utforming av bad på 4,9 m2 og 7 m2, resultat av prosjektetKilde: Fremtidens baderom på sykehus. Et innovasjonsprosjekt. Helse Bergen HF, Bano AS, Innovest AS, 2014

Et viktig element i Bergensbadet er antall og plassering av støttehåndtak. Det skal alltid være støtte til å sette seg/ reise seg, og et nytt håndtak å ta i før man må slippe

det forrige. Dette øker grad av selvhjulpenhet og reduserer risiko for fall. Rapporten om Bergensbadet framhever betydningen av hev-senk muligheter på servant og toalett for å øke selvhjulpenhet.

Arealet i Bergensbadet kan økes for å ivareta krav til rullestoltilgjengelighet på begge sider av toalettet (TEK17), forutsatt at konseptet bevares. Arealet øker da til 7m2. Arealøkningen betinger montering av flere støttepunkter.

Det bør planlegges med minimum ett større bad i et sengeområde med tanke på multifunksjonshemmede pasienter med plasskrevende rullestoler. Et slikt bad kan ha tilgang fra korridor, eller legges til et ekstra stort sengerom.

For å oppnå god funksjonalitet og ergonomi er det viktig å velge rett utforming og størrelse på servant, toalett m.m. Det er flere leverandører som produserer flyttbart utstyr for bad. Et eksempel er at servant kan flyttes horisontalt på skinne for å gi tilgang fra begge sider av toalettet.

Anbefaling for bad (WC/dusj)

  • Anbefalt størrelse for standard pasientbad er i underkant av 5m2, med plass til bistand fra 1-2 ansatte, og rullestoltilgjengelighet på en side av toalett. Det er også vist funksjonelle bad på ca. 4,4 m2.
  • Hvert 2. bad i et sykehusområde bør ha tilgang til WC fra høyre side, andre halvparten fra venstre side
  • Det skal planlegges med støttehåndtak og armstøtter slik at pasienten blir mest mulig selvhjulpen, og at fallrisiko reduseres
  • Det bør være mulig å kunne gå rundt hele rommet og til enhver tid kunne benytte seg av ergonomisk utformete støttepunkter.
  • Minst ett bad i et sengeområde dimensjoneres for multifunksjonshemmede pasienter med behov for store rullestoler, og som ev. må dusjes på tralle
  • I bad for multifunksjonshemmede skal det være gulvplass til pasientløfter, og takmontert pasientløfter bør vurderes