Veifinning og skilting
Sykehus er store komplekse bygg, med en ofte komplisert bygningsstruktur. Pasienter til poliklinikk- og dagområder står for den største andelen brukere inn i bygget. For å gi pasientene en trygg opplevelse bør veifinning og skilting bidra til, at pasientene enkelt kan orientere seg og finne frem sin avtale.
Veifinning
Veifinning skal tilfredsstille krav til universell utforming, det vil si gi orienteringsmulighet for personer med nedsatt bevegelighet, syns- og orienteringshemning og hørselshemning. Det er flere måter å få til god veifinning:
- Byggets arkitektur med plasseringen av korridorer, heiser og trapper
- Gjennomlys og gode lysforhold samt visuelle knagger kan bidra til veifinning
- Kunstnerisk utsmykning kan tilføre omgivelsene orienteringspunkter
- Bruk av farger og materialer på vegger og gulv.
Bildene under viser bruk av fargekoder i poliklinikkområder på NLSH Bodø.
Skilting
Skilt bør være plassert godt synlig med et lett forståelig språk. Grafiske tegn eller figurer som underbygger teksten er en god løsning, som ikke krever ikke språkforståelse. Fargevalg på tekst og bakgrunn har betydning for lesbarhet.
Benevnelse på avdelinger bør være lik på skilt som i innkallingsbrev. Imidlertid er det en utfordring med skilting i sykehus generelt at avdelinger og funksjoner flytter på seg og/eller skifter navn, og det er vanskelig (kostbart) å oppdatere permanente skilt hyppig nok. Skilting kan med fordel gjøres digitalt.
Evalueringen av Kirkenes sykehus viste utfordringer med skilting. Det har ført til at det har vært vanskelig å finne frem i poliklinikken og ellers i sykehuset for pasienter og besøkende.
Skilting på dørene til UB-rommene bør matche fagområdet pasienten er innkalt til. Flere poliklinikker velger å ha utbyttbare skilt, i stedet for permanent skrift på dørene. Bruk av digitale skilt ved døren bør planlegges i nye sykehus.