Smittevern
Helseinstitusjoner er pålagt å forebygge og begrense smitte (Lovdata 1994). Poliklinikk- og dagområder er arealer hvor mange mennesker beveger og oppholder seg. Pasienter kan ha med seg smitte inn til sykehuset og de kan ha nedsatt immunforsvar og må skjermes mot smitte. Smittevern inkluderer også at ansatte som jobber i arealene skal beskyttes mot smitte.
Før etablering av romprogram og romliste (tidlig i planleggingsfasen, konseptfase steg 1), skal man analysere flyt av personer, pasienter og pårørende. Alle typer undersøkelser, behandlinger og prosedyrer – rene og urene – bør defineres. Analyse av pasientflyt legges til grunn for plassering av rom i forhold til hverandre. Plassering av rom med spesielle krav og med høyt forbruk av utstyr som skal rengjøres/desinfiseres bør vurderes opp mot hvordan smittevernhensyn best ivaretas – det gjelder for eksempel endoskopirom, operasjonsstuer, sputumrom (luftsmitte) m.m.
Temaer som bør avklares opp mot smittevern
- Hvordan redusere smitteagens inn i sykehus: Plassering av poliklinikk- og dagområder fra hovedinngang, heis, trapperom og andre funksjonsområder
- Vurdere etablering av kohorter i forbindelse med epidemier og pandemier
- Vurdere egne innganger og venteareal for pasienter med smitte eller nedsatt immunforsvar
- Vurdere størrelse på en driftsenhet ut fra et smittevernperspektiv
- Poliklinikkområder: Vurdere behov for kontaktsmitteisolat
- Dagområder: Vurder behov for enerom og isolat i dagområder
- Ekspedisjonsområder: Hvordan utforme arealet/arealene slik at pasienter og andre besøkende ikke står for tett
- Vente- og oppholdssoner: Utforming og møblering av ventesoner for å unngå for høy tetthet og fysisk nærhet mellom pasienter, pårørende og besøkende
- Tilgang og plassering av håndvask og spritdispensere for hånddesinfeksjon
- Tilgang og plassering av toaletter
- Materialvalg for møbler og inventar i venteareal som oppfyller krav om å kunne rengjøres og overflatedesinfiseres
- Definere hva som er akseptabel avstand mellom rom for endoskopiske prosedyrer og desinfeksjonsrom (unngå å bevege seg langt i avdelingen med urent utstyr)
Byggveileder for smittevern
Byggveileder for smittevern er utarbeidet av Sykehusbygg HF i samarbeid med representanter fra smittevern fra alle regioner.
For å ivareta smittevern i poliklinikk- og dagområder anbefaler Byggveileder for smittevern (år 2018) i konseptfase del II – konseptvalg og skisseprosjekt:
«Pasienter som skal til dagbehandling og poliklinisk behandling/utredning bør behandles i areal som er lett tilgjengelige og ikke plassert langt inne i sykehuset. Dette for å redusere risiko for spredning av smitteagens de kan ha med seg utenfra samt å unngå at behov for heiskapasitet påvirkes. I tillegg vil mange av disse pasientene være i hyppig kontakt med sykehuset og adkomsten til behandlingsarealene utenfra bør være enkel.»
Generelle anbefalinger – smittevern
Poliklinikk- og dagområder skal være lette å holde rene.
Her er noen eksempler på områder som er viktige ved utforming:
Anbefalinger smittevern
Poliklinikk- og dagområder skal være lette å holde rene. Her er noen eksempler på områder som er viktige ved utforming:
- Tilgang til håndvasker
- Tilgjengelighet øker bruken
- Håndvask uten overløp, berøringsfri
- Utforming av servant – unngå sprut
- Lite bruk øker faren for oppvekst av bakterier - Berøringspunkter bør reduseres ved å ha mest mulig berøringsfrie døråpnere, håndvask, sprit- og såpedispenser, vanndispensere og heis
- Materialer og overflater bør tåle desinfeksjonsmidler
- Unngå «smussfeller»
- Avslutte høye skap over himling eller med skrå topp
- Fendring
Mange av anbefalingene i andre kapitler er hentet fra Byggveileder, og gjentas ikke her.