Sammendrag og anbefalinger

Dette dokumentet er et verktøy som skal bidra til kunnskapsbasert planlegging av poliklinikk- og dagområder, ved nybygg eller ved ombygging av eksisterende sykehus. Det sammenstiller forsknings- og erfaringsbasert kunnskap, presenterer eksempler på løsninger og gir anbefalinger der det er grunnlag for det.

I planlegging av sykehus er det anbefalt at alle prosjekter følger Veileder for tidligfasen i sykehusbyggprosjekter. Denne er inndelt i faser og beslutningspunkter, vist i figur 1.

Faser og beslutningspunkter i tidligfasen i sykehusbyggprosjekter. Kilde: Veileder for tidligfasen i sykehusbyggprosjekter (2024)

Del 2 Hensikt
I del 1 beskrives dette dokumentet som et verktøy for kunnskapsbasert planlegging av sykehusprosjekter. Basert på politiske og juridiske føringer, forskning og erfaringer presenteres bygningsmessige alternativer for poliklinikker og dagområder, og hvilke fysiske løsninger som understøtter virksomheten best på kort og lang sikt.

Målgrupper er personer som er involverte i planlegging av poliklinikk og dagområder i nye prosjekt, ombygging eller påbygg, og kunnskapsgrunnlaget er avgrenset til poliklinikker og dagområder for voksne i somatiske sykehus.

I et metodekapittel beskrives kildene dette kunnskapsgrunnlaget bygger på, men også en kritisk vurdering av et evidensbasert kunnskapsbegrep innen arkitektur og design.

Del 3 Kunnskapsgrunnlag
Selve kunnskapsgrunnlaget er strukturert fra politiske og juridiske føringer med relevans for poliklinikker og dagområder i sykehus. Dette gjelder for eksempel Nasjonal helse- og sykehusplan som igjen er gjenspeilet i oppdragsdokumenter til helseforetakene, meldinger og andre styrende dokumenter fra Storting, Regjering og departementer. Videre er det en rekke lover og forskrifter som stiller krav og legger føringer for sykehus, og disse er kortfattet redegjort for.


Som en del av kunnskapsgrunnlaget beskrives dimensjonering og programmering av poliklinikker og dagområder basert på nasjonal framskrivingsmodell og erfaringsbaserte standarder. I tillegg omtales planprosessen iht. «Tidligfaseveileder for sykehusbyggprosjekter» med henblikk på hvilke drøftinger og beslutninger som fattes for poliklinikker og dagområder.

Kunnskapsoppsummeringen for poliklinikker og dagområder i sykehus følger et tradisjonelt evidenshierarkisk mønster fra retningslinjer og systematiske oversikter øverst til enkeltstudier nederst. Det er også vist til relevante veiledere, evalueringer, konsept- og designdokumenter som er vurdert som nyttig i planlegging av disse funksjonene i sykehus.

Del 4 Planlegging av poliklinikk- og dagområder
I del 3 blir summen av dette kunnskapsgrunnlaget anvendt i overordnet planlegging og utforming av poliklinikk- og dagområder som ett av flere funksjonsområder i et gitt sykehus. Dette innebærer dimensjonering av antall rom og plasser, plassering av arealene i bygget, nærhetsbehov til andre funksjoner, smittevern, logistikk og HMS.

Hvilke temaer som bør drøftes og avklares ved utforming av poliklinikk- og dagområder som driftsmodell, størrelse, plassering av støtterom, gangavstander og oversikt blir også presentert med anbefalinger og eksempler.

Når poliklinikkene og dagområdet er dimensjonert og utformet på overordnet nivå, blir beskrivelser, drøftinger og anbefalinger mer konkret rettet mot antall og utforming til standardrom og spesialrom, WC, medisinrom, arbeidsstasjoner, oppholdssoner og andre støtterom mv.

Til slutt vises eksempler på løsningskonsept av poliklinikk- og dagområder fra forskjellige sykehus i drift og sykehus under planlegging og bygging. Vedleggene inneholder utdyping av tema i dokumentet, samt flere eksempler på løsningskonsepter.

Anbefalinger for utforming av poliklinikk- og dagområder

Det er mange vurderinger og temaer som må ivaretas i planlegging av arealer for gode og effektive poliklinikk- og dagområder. Det anbefales at hele dokumentet gjennomgås for å tilegne seg tilstrekkelig kunnskap som underlag for utforming av funksjonsområdene.

Overordnet bør det avklares:

  • Driftsmodell: Hvordan bør poliklinikk- og dagområdet organiseres og driftes for best mulig ansatt- og pasientflyt og logistikk? Skal det være:
    • Klinisk sentermodell?
    • Generelle poliklinikkområder?
  • Løsningskonsept: Hvor skal enhetene ligge i sykehuset og hvordan bør rommene plasseres for å bygge opp under den valgte driftsmodellen? Temaer som må avklares:
    • Hensiktsmessig gruppering og seksjonering av fagområder, funksjoner og arbeidsoppgaver?
    • Vertikal eller horisontal modell?
    • Eie- eller bruksrett til rommene?

Utforming av enhetene bør ivareta gode løsninger for bl.a.:

  • Arbeidsflyt og trivsel for ansatte med oversikt og mulighet for samhandling
  • Adkomst, veifinning, mottak og ventesoner for pasientene
  • Logistikkfunksjoner
  • HMS og smittevern

Det anbefales at det velges løsninger som legger til rette for fremtidige endringer innen fag, teknologi, organisasjon og driftsmodell. Dette omfatter:

  • Fleksibilitet
    • Kunne endre størrelse på enheten ved endret kapasitetsbehov
    • Benytte ressursen mellom fagområder
    • Mulighet for å kunne endre bruk av sengeområder til poliklinikk eller dagområde m.m.
  • Generalitet
    • Standardisere romstørrelser i størst mulig grad slik at rom kan brukes av flere fagområder og kan endre funksjon uten ombygging.
  • Elastisitet
    • Mulighet for fremtidig utvidelse eller reduksjon av arealer for poliklinikk- og dagområder i bygget.