Personvern

Pasienter er i en sårbar situasjon og må utlevere intime opplysninger til helsepersonell for å få rett helsehjelp. Som grunnleggende prinsipper for personvern er det viktig at personopplysninger behandles på en måte slik at opplysningenes integritet og konfidensialitet beskyttes, (Datatilsynet 2019)

I poliklinikk- og dagområder er det henvendelser og konsultasjoner i tett program, og mange steder gir utformingen av arealet utfordringer med å få til en trygg skjerming av pasientens behov for personvern.

Taushetsplikten gjelder alt helsepersonell som yter helsehjelp definert i helsepersonelloven kapittel 5 § 21

«Helsepersonell skal hindre at andre får adgang eller kjennskap til opplysninger om folks legems- eller sykdomsforhold eller andre personlige forhold som de får vite om i egenskap av å være helsepersonell».

helsepersonelloven kapittel 5 § 21

Loven korresponderer med pasient- og brukerrettighetsloven § 3-6, som omhandler pasienters rett til vern mot spredning av opplysninger (Helsedirektoratet 2018).

Taushetsplikten gjelder også for utveksling av taushetsbelagt informasjon mellom helsepersonell, som kun kan skje når det er nødvendig for behandling og oppfølging av pasienten, dersom pasienten samtykker, eller hvor det foreligger annet rettslig grunnlag for å gi slik informasjon.

Evalueringer viser at de ansatte ofte erfarer utfordringer med å overholde taushetsplikten, blant annet i åpne ekspedisjoner, felleskontorer og i dagområder med dagplasser i sal. Ivaretakelse av personvernet bør vies stor oppmerksomhet i planleggingen av arealene til poliklinikk- og dagområder.

Noen forslag til løsninger:

Drøfting personvern

  • Ekspedisjoner med lukket forrom til fortrolige samtaler
  • Spesifikasjoner på vegger og dører som holder standard for lydisolering
  • Ha tilgjengelige samtalerom
  • Informasjon om å unngå konfidensielle temaer i åpne arealer
  • Bruke «lydmaskering» i åpne områder som ekspedisjoner og dagplasser i sal. Lydmaskering er en teknologi som skal begrense taletydelighet i et areal ved å innføre bakgrunnsstøy. Løsningen er innført og evaluert på dagkirurgisk område i Bevegelsessenteret ved St. Olavs hospital.
  • Fysisk skjerming av dagplasser i sal

«Lydmaskering» ved dagkirurgisk område i Bevegelsessenteret ved St. Olavs hospital (Murray, C. L., 2022).

Eksempler på utforming for lydskjerming:

Dagområde for kjemoterapi, hvor pasientene sitter skjermet, Guys Hospital Cancer Center, LondonKilde: Sykehusbygg HF
Sal med skjerming mellom dagplasserKilde: Bernard Tschumi, Australia