Driftsmodell og løsningskonsept

I planlegging av sykehus benyttes begrepene driftsmodell og løsningskonsepter. Med driftsmodell menes hvordan funksjoner som stråleterapi, poliklinikker etc. skal organiseres og driftes. Byggets utforming og de fysiske løsninger omtales som løsningskonsept. Løsningskonseptet må understøtte valgt driftsmodell.

For å få en effektiv drift er det viktig å tidlig avklare hvilke nærheter som må prioriteres opp mot stråleterapienheten, dette omtales i et senere kapittel.

Under viser et eksempel løsningskonsept fra UNN Tromsø

Stråleterapienhet

Universitetssykehuset Nord-Norge HF - Tromsø

2A.12 Stråleterapi, foton og brachyterapi. Protonterapi.

Evaluert 2022-02-08

Stråleterapienhet

Universitetssykehuset Nord-Norge HF - Tromsø

2A.12 Stråleterapi, foton og brachyterapi. Protonterapi.

Stråleterapienheten har daglig mellom 40 – 45 ansatte på jobb. Enheten har en overordnet seksjonsleder, en leder for fysikerne, og en for stråleterapeutene. Legene er underlagt kreftavdelingen. Senteret opplever mangel på legekapasitet.

Kjernetiden er kl. 07.30 – 15.00. Personell starter opp maskinene så de er klar til åpningstid. I snitt behandles 4 pasienter i timen per linak. Det kan være drift utover kjernetiden, for eksempel ved nedetid på linak.

UNN Tromsø har mange pasienter som behandles for kreft i øre-nese-hals-regionen. Disse har lange behandlingsforløp med opptil 35 fraksjoner. Det trengs generelt mye lagringsplass for fikseringsutstyr, og spesielt for denne pasientkategorien. Behandlingsbehovet i regionen er varierende.

UNN Tromsø er et eksempel på en stråleterapienhet hvor man har bygget på to strålebehandlingsrom i ettertid. Utformingen av det eksisterende var godt tilrettelagt for utbygging, slik at arealene fungerer godt sammen.

Skisse over stråleterapienheten ved UNN TromsøKilde: UNN Tromsø