Begrepsavklaring

Uttrykk Forklaring
Adaptiv strålebehandlingStrålebehandling som involverer bruk av medisinsk avbildning for å tilpasse behandlingsplanen til pasientens anatomi på tidspunktet for hver fraksjon, slik at anatomisk endringer over tid kan tas i betraktning. Denne tilnærmingen sikter mot å øke presisjonen av gitt dose, forbedre behandlingsutfallet, og minimere stråledosen til det omkringliggende friske vevet.
BrakyterapiIntern strålebehandling hvor strålekilden plasseres direkte i eller ved siden av området som krever behandling. Strålekilden befinner seg nær kreftcellene og det leveres en høy dose stråling direkte til svulsten, og samtidig begrenses dosen til det omkringliggende friske vevet. Jfr. Ekstern stråleterapi.
BehandlingsromEt rom der strålekilden er lokalisert og hvor pasienten blir strålebehandlet. Kilde: Veileder til forskrift om strålevern og bruk av stråling.
BehandlingsserieHvor mange behandlinger/fraksjoner pasienten skal få mot et område. En behandlingsserie kan for eksempel angis som 2 Gy x 25 behandlinger, 5 dager i uken
CBCTCone Beam Computer Tomografi - medisinsk avbildningsteknikk som bruker røntgenstråler for å lage volumopptak av pasienten (tredimensjonale (3D) bilder)
DoseplanleggingPlanlegging av hvordan stråledosen skal gis (feltoppsett) og hvordan stråledosen fordelere seg i kroppen. Doseplanleggingen sikter til å gi rekvirert dose til tumor og spare risikoorganer, og øvrig frisk vev, i størst mulig grad.
Doseplanleggingsområde (rom)Dedikert arealer i lokalet der stråleteamet planlegger strålebehandlingen som skal gis til pasientene
DriftsmodellerMed driftsmodell menes hvordan de ulike funksjoner organiseres og driftes
DSADSA Direktoratet for Strålevern og Atomberedskap
Ekstern stråleterapiBehandling med strålekilden (eks. en linak.) utenfor kroppen. Jamfør brakyterapi der kilden gjerne er i kroppen.
FantomEn erstatter for menneskekroppen som brukes ved kalibreringer og bestrålinger. Fantomet representerer vanligvis en kropp-, eller hodefantom som er sylindriske eller firkantet. Det kan også være et vannfantom eller geometrisk fantom. For dosimetriske formål kan fantomene være laget av grafitt, pleksiglass, vevsekvivalent materiale eller plast fylt med vann (kilde: https://dsa.no/laboratoriene/dosimetriord-og-uttrykk)
FikseringsutstyrBenyttes for at strålen skal treffe på nøyaktig samme sted ved hver behandling og sikrer at pasienten ligger helt i ro og i samme stilling. Dette er for eksempel puter, vakuummadrasser, masker, behandlingsbord m.m.
Fraksjonert behandlingStrålebehandling gis vanligvis over tid, for eksempel 5 dager i uken, slik at frisk vev kan repareres. Angis med fraksjonsdose (for eksempel 2 Gy) opptil 35 fraksjoner (behandlinger), 5 dager i uken.
FunksjonsområderGenerisk betegnelse på områder i et sykehus, f.eks. poliklinikker, sengeområder, bildediagnostikk, operasjon, akuttmottak, stråleterapi m.fl.
GyGray – Måleenhet for absorbert dose. Energi per masse: 1 Gy = 1 Joul/kg
IGRTIGRT Image Guidet Radio Therapy – Bildeveiledet stråleterapi, der det tas bilder av pasienten i behandlingsposisjon straks før eksponering slik at pasientposisjonen eventuelt kan justeres
KVISTKvalitetsSikring I Stråleterapi, gruppe ved DSA som jobber med kvalitetssikringsprosjekt innen stråleterapi og jobber nært med alle landets stråleterapienheter
LAELineær Akselerator Ekvivalent, det vil si normert årskapasitet for en linak. LAE = 1 settes normalt til 7,5 timers arbeidstid og 4 stråleterapeuter pr linak. LAE viser kun årskapasitet for behandling og ikke doseplanlegging, Med konvensjonell linak settes denne kapasiteten rundt 5500 frammøter pr LAE pr år.
Lineærakselerator / Linak Apparat for ekstern høyenergetisk stråleterapi med lineærakselerator for elektroner og feltformingsutstyr mv. som definert i IEC-standard 60601-2-1 (kilde dsa.no/veileder 6). En linak kan vanligvis gi strålebehandling med foton- og elektronstråling og er utstyrt med en bildemodalitet (eks. CBCT)Apparat for ekstern høyenergetisk stråleterapi med lineærakselerator for elektroner og feltformingsutstyr mv. som definert i IEC-standard 60601-2-1 (kilde dsa.no/veileder 6). En linak kan vanligvis gi strålebehandling med foton- og elektronstråling og er utstyrt med en bildemodalitet (eks. CBCT)
LøsningskonseptDen fysiske løsningen som er valgt for plassering av stråleterapienheten med tilhørende romløsning ut fra en valgt driftsmodell. Løsningskonsepter utarbeides i konseptfasen.
ManøverromManøverrom er rommet som stråleterapeutene styrer behandlingsmaskinen fra. Benevnes også som kontrollrom eller sjalterom enkelte steder
MazeInngangslabyrint /-korridor til stråleterapibunker som skjermer for spredt ståling ut i allment område
Medisinsk avstandsoppfølgingEn betegnelse for ulike former for digital eller virtuell pasientoppfølging. Medisinsk avstandsoppfølging muliggjør oversendelse av pasientdata i sanntid, evaluering av data og tilpasset oppfølging. Med denne typen oppfølging kan helsepersonell overvåke helsetilstanden til pasienter med kroniske lidelser og justere behandlingen raskere, uten å møte pasienten ansikt til ansikt.
Medisinsk fysikerFysiker med tre års teoretisk og praktisk fordypning i medisinsk fysikk hvorav minst ett år i klinisk praksis.
OnkologLege med spesialisering innen onkologi, kreft
OppgaveglidningOppgaver som delegeres fra en profesjon eller faggruppe til en annen. Ofte er det legeoppgaver som delegeres til sykepleiere med spesialopplæring. For at sykepleierne skal kunne jobbe effektivt, må noen av disse funksjoner ha nærhet til ansvarlig lege.
Oppholdsfaktor Antatt tid det forventes at en person oppholder seg i tilstøtende rom til et behandlingsrom ved «strålingen på». Oppholdsfaktor settes for eksempel til 1 på fast arbeidsplass og 1/10 i korridor (kilde dsa.no/veileder 6)
OpptaksområdeOpptaksområdet er det geografiske området (samling av kommuner) som helseforetaket og sykehusene har et ansvar for å sørge for å betjene.
Poliklinikk Et område i sykehus som tar mot pasienter til utredning og behandling, hovedsakelig med timeavtale. Det tas varierende grad av øyeblikkelig-hjelp konsultasjoner.
Programmering av romareal Utrede og dokumentere funksjonskrav og behov for areal ved planleggingen av et nybygg/påbygg/tilbygg. Programmering av romareal legger grunnlaget for prosjektering av bygget.
ProsjekteringPlanlegge, utforme, detaljtegne og beskrive et bygg
Pustestyrt behandlingStrålebehandling som styres av pasientens pust og bestråler kun i bestemte faser av pustebevegelsen
PårørendeEr en samlet betegnelse for følgeperson til en pasient. Det kan for eksempel være til et barn, en person med funksjonsnedsettelse og/eller en eldre person. En følgeperson kan også være tolk.
RomprogramBeskrivelse av alle typer rom og antall rom, med areal, som utgjør funksjonsområdet, f.eks. poliklinikk. Til hver romnavn (type rom) skal det knyttes et areal. Romprogrammet legger grunnlaget for prosjektering (tegning) av bygget.
SGRTSurface Guidet Radio Therapy – overflatestyrt stråleterapi. Stråleterapi som styres av optisk skanning og analyse av pasientens (og eventuelt fikseringsutstyr) overflate (posisjon og form). Ved samsvar mot planlagt overflate starter eksponeringen
StråleterapeutRadiograf med ett års videreutdanning innen stråleterapi. Kan arbeide selvstendig ved stråleterapiapparatur, jfr Veileder til forskrift om strålevern og bruk av stråling.
StråleterapiStrålebehandling som påvirker kreftcellenes arvemateriale, slik at de cellene dør eller slutter å dele seg. Kan gis med proton-, foton- elektronstråling eller med radioaktive kilder.
Støtterom Betegnelse for alle rom i et funksjonsområde som er nødvendig for at den spesifikke funksjonen skal fungere (for eksempel lager)
SvSI-enhet for ekvivalent strålingsdose, som er et mål på den biologiske virkningen av ioniserende stråling
UB-rom - Undersøkelse- og behandlingsromRom til pasientrettet arbeid i form av konsultasjon, undersøkelse og/eller behandling. Rommet kan ha standardisert størrelse, utforming og grunnutrustning på inventar og utstyr.
Øyeblikkelig hjelpSykehusopphold som i pasientdata er registrert med hastegradskoder for øyeblikkelig hjelp, dvs. akutt eller innen 24 timer

Hva synes du om Kunnskapsbanken?

Vi har bare akkurat kommet i gang, men er veldig interessert i å høre hva du synes så langt 🙂

Hvis du vil hjelpe oss med evt. oppfølgingsspørsmål vi har så må du gjerne fylle navn og e-post også.