Strålebehandlingsforløpet – et overblikk

For å kunne planlegge for god pasientflyt i en stråleenhet gjennomgås strålebehandlingsforløpet, se figur under. Den tar for seg forløpet fra en pasient kommer til stråleterapienheten for første gang, til behandlingen er avsluttet.

Oversikt over pasientflyt i en stråleterapienhet. Kilde: Sykehusbygg HF

Pasientene ankommer stråleterapienheten første gang for å ta CT av området som skal strålebehandles. Pasienten må posisjoneres svært nøyaktig, og det utføres fiksering av pasientposisjonen som gjør at pasientens posisjon blir nøyaktig lik for hver behandling. Det lages individuelt tilpasset fikseringsutstyr som benyttes gjennom hele behandlingsforløpet. Posisjoneringslasere benyttes for å stille inn nøyaktig posisjon. I tillegg benyttes kamera benyttes for overflateskann av pasienten (Surface Guided Radio Therapy, SGRT). Både laser og kamera er identisk med utstyret på strålebehandlingsrommene.

Bildene overføres fra CT, digitalt til doseplanleggingssystemet. Onkologene tegner deretter inn målvolumene og stråleterapeutene begynner planlegging av behandlingen. Det arbeides tverrfaglig og både stråleterapeut, onkolog og fysiker er involvert. Arbeidsplassene der dette arbeidet utføres må tilrettelegges for både konsentrasjonsarbeid og tverrfaglig arbeid.

Pasientene møter til oppstart av strålebehandling og for første behandling settes det av litt ekstra tid. Pasienten venter på dedikert ventesone og blir kalt opp digitalt, eller hentet av stråleterapeut. Pasienten kler av seg i et i omkledningsrom eller inne på behandlingsrommet. Deretter legger pasienten seg på behandlingsbordet og posisjoneres riktig av stråleterapeut, ved hjelp av lasere og fikseringsutstyr.

Under bestrålingen er ikke personell til stede på behandlingsrommet. Behandling styres fra et manøverrom, og personell overvåker pasient via video og toveis talekommunikasjon. Under behandlingen har pasienten en alarmknapp som pasienten kan aktivere ved behov for hjelp.

Manøverrom Radiumhospitalet, OUS HF.Kilde: Sykehusbygg HF

Fra pasienten kommer inn, blir fiksert og til behandlingen er ferdig, går det ca. 15 minutter. Selve bestrålingstiden tar 5 - 10 minutter.

Pasienten reiser vanligvis hjem etter behandlingen. I enkelte tilfeller gis det narkose, og da må pasienten ivaretas på sengepost.

Ved behov kan pasientene få samtale underveis i behandlingsforløpet og disse samtalerommene må ligge nært behandlingsarealet.