Garderobeskap
Store deler av de ansatte i sykehusene har krav på garderobe. Ifølge Arbeidsplassforskriften § 3.4 stiller følgende krav til personalgarderober:
- Arbeidsplasser skal normalt ha atskilte garderober for kvinner og menn.
- Hver arbeidstaker skal ha tilstrekkelig plass for opphengning av tøy o.l.
- Dersom forholdene gjør det nødvendig, skal det være atskilte skap for arbeidstøy og privat tøy.
- Garderobene skal gi arbeidstakerne mulighet for å låse inn tøyet sitt i arbeidstiden, og der det er nødvendig skal det i tillegg være låsbare avlukker for å sikre mot tap av verdisaker.
- Arbeidstakeren skal ha tilstrekkelig plass til å skifte.
- Garderobe skal ha speil og nødvendig antall sitteplasser for skifte av klær og skotøy.
- Garderobe skal ha tilfredsstillende ventilasjon.
Det finnes mange forskjellige typer og størrelser av garderobeskap fra forskjellige produsenter og leverandører og med forskjellige skapløsninger.
Det som imidlertid har vist seg å være en utfordring i mange norske sykehus er at det har blitt for få skap i forhold til antall ansatte. I tillegg har det vist seg vanskelig å ha en tilstrekkelig god oversikt over hvem som bruker skapene og til å frigjøre skap i forbindelse med at ansatte slutter, har permisjon eller av andre årsaker ikke har behov for garderobeskap. Renhold av skapene har også vist seg å være en utfordring. I nye sykehus som bygges er det et press på å redusere areal. Dette gjelder også arealbruk til personalgarderober.
Det er i hovedsak to konsepter for garderobeskap:
- Faste personlige skap
- Dynamiske garderobeskap kombinert med «skoskap/hjemmeskap»
Det er forskjell på hvordan tildeling av garderobeskap gjøres i foretakene. Den tradisjonelle måten å løse dette på har vært at ansatte med en viss prosentandel stilling har fått tildelt sitt faste garderobeskap. Som nevnt innledningsvis har dette skapt forskjellige utfordringer med manglende antall skap i forhold til antall ansatte. I tillegg er dette krevende for sykehus som ikke har tilgjengelige areal i garderobene å sette inn ekstra skap.
Det andre konseptet som nå synes «å være en tendens til å etablere dynamiske garderobeskap. Det innebærer at ansatte får tildelt skap i arbeidstiden enten ved at de logger seg inn via mobiltelefon eller bruker ansattekort ved en terminal i garderobeanlegget og reserverer et skap for arbeidsdagen. I tillegg får de tildelt et fast «Skoskap/hjemmeskap» med varierende varighet for oppbevaring av sko og andre personlige eiendeler utenfor arbeidstiden. Denne løsningen er tatt i bruk på Diakonhjemmets sykehus. Det planlegges å etablere samme løsning både i Mjøssykehuset og Oslo Universitetssykehus Aker og Rikshospitalet
Teknologien og driften baserer seg på følgende:
- Elektroniske skaplåser som er koblet til EL eller er batteridrevet
- Integrasjon med HR-system (ansattekort): omdisponering av skap når ansatte slutter eller har permisjoner
- Reservasjon av skap enten på App, web eller identifisering med ansattekort
- Smart tildeling av skap fordeler ansatte i garderoben (hindre trengsel)
- Tidsstyring for bruk av skap
- Enklere forvaltning, drift og rengjøring av garderobeskap
Her er ett eksempel som viser forskjellene i arealbruk mellom faste og dynamiske skap. Vi antar følgende forutsetninger:
- 4.000 ansatte med krav om skap
- Peak-periode mellom dag og ettermiddagsskift: 43% av ansatte trenger skap samtidig
- Z-skap med str. 40x55 cm (2 skap)
- Hjemmeskap med str. 30x55 cm (10 skap i høyden)
- Faktor 0,9 m2 pr. garderobeskap (faktoren er til vurdering basert på tidligere erfaringer). Faktoren dekker garderobeareal, dusjer, WC, forrom og tørkerom/skap

Vi ser at arealbruk er tilsvarende høyere med en løsning med personlige skap sammenlignet dynamiske skap. Noe av årsaken kan tillegges færre skap i en løsning med dynamiske skap, men det som er drivende for arealet er det totale garderobearealet hvor man må avsette areal til som skifteareal, WC, dusjer og tørkerom i en løsning med personlige garderobeskap.