Avfallssug og tøysug
Avfallssug og tøysug er et forgrenet rørsystem som transporterer avfall og tøy ved bruk av luft/trykkluft til et sentralt oppsamlingsområde i avfallssentral. Systemkonseptet for avfallssug og tøysug er det samme. Det er innkastluker i hver etasje som er knyttet til rørforgreninger i anlegget. I rørforgreningene er det ulike løsninger for oppsamling (rør/sorterer) av avfallsfraksjoner og tøy. Løsningene for oppsamling i rørforgreningene må ivareta det antall avfallsfraksjoner og tøy som anlegget skal håndtere. Fra oppsamling i rørforgreningene til avfallssentral transporteres avfallsfraksjonene og tøy ved bruk av trykkluft. I avfallssentralen sorterer anlegget avfallsfraksjonene og tøy slik at de havner i riktig container for avfall og oppsamlingsløsning for tøysekker. Installasjoner av horisontale og vertikale rørstrekk og komponenter i rørstrekkene er i tekniske rom og kulverter.
Innkastlukene er knyttet til rørforgreiningene, og innkastlukene plasseres vanligvis i avfallsrom. Plassering av sjakt som rørforgreiningene går i vil legge føringer for plassering av avfallsrom. Hensiktsmessig plassering av avfallsrom og sjakt(er) bør derfor vurderes i tidligfasen. Innkastluker kan også plasseres i korridor, med åpning av innkastluke ved bruk av adgangskontrollsystemet. Ved plassering i korridor er det tilsvarende vurderinger knyttet til plassering av sjakt, rørforgreininger og innkastluker.
Det må benyttes avfallssekker som er egnet for transport i avfallssug, og tøyet må være pakket i tøysekker. Avfallssekker kan gå i stykker under transporten, og skitne til rørene. Om det skal være separate eller felles rørstrekk for avfallsfraksjoner og tøy må avklares i det enkelte prosjekt.
Avfallssuganlegg kan håndtere flere avfallsfraksjoner, og omfanget av avfallsfraksjoner anlegget skal håndtere må avklares i hvert prosjekt. Restavfall er den største avfallsfraksjonen, og transporteres i alltid i avfallssug når det installeres. Andre fraksjoner som er egnet for transport i avfallssug er f.eks. plast og papir. Det utvikles også avfallsugløsninger for transport av matavfall og smittefarlig avfall. Disse løsningene er lukka systemer. Omfanget av avfallsfraksjoner anlegget skal håndtere må avklares i hvert prosjekt.
Bildet nedenfor viser sorteringsenhet for fire avfallsfraksjoner på St. Olavs hospital. Det er en sorteringsenhet for hver vertikal rørforgreining med innkastluker i hver etasje.

Det sentrale oppsamlingsområdet for avfallsfraksjoner som transporteres i avfallssug er kontainere som er plassert i avfallssentralen. I tilknytning til kontainerne kan det være komprimatorer og mulighet for innkast til kontainer fra avfallssentral.
Bilde nedenfor er fra avfallssentral ved St. Olavs Hospital, Øya. De blå rørene er avfallssugets rørsystem som leder inn til kontainere for de respektive avfallsfraksjonene, her kontainer for restavfall (rosa). I forkant av kontainerne er det komprimator og mulighet for innkast fra avfallssentralen (grønn).

For tøysug er det behov for oppsamling og omlasting av urent tøy over i vogner. Det anbefales en automatisk løsning som laster urent tøy fra tøysuget over i vogner. Det finnes også eksempler på sykehus som har manuell løsning på lasting av tøysekker i vogn, men en automatisert løsning anbefales mtp. ergonomi/HMS.
Ved Nye Stavanger Universitetssykehus, Nye Aker sykehus og Nye Rikshospitalet er tøysug valgt. For Nye SUS ankommer tøyet på en oppsamlingsbane i rom for oppstilling av vogner med urent tøy. Tøyet transporteres til enden av oppsamlingsbanen og faller ned i vogn som er plassert under banen. Når tøyvognen er full stilles den opp i påvente av henting av vaskeriet.
De viktigste effektene ved innføring av avfallssug er:
- Redusert bemanningsbehov for transport og sortering av avfall
- Redusert behov for transportvogner/avfallsbeholdere,
- Redusert behov for arealer til oppsamling og sortering av avfall, både på avdelingsnivå og i avfallssentral
- Forbedringer knyttet til ergonomi/HMS, spesielt ved reduksjon av til dels tunge arbeidsoppgaver
- Bedre hygienisk miljø ved transport av avfall i lukka anlegg. Ved manuell håndtering og transport av avfall er risikoen for søl og skitt fra avfallet større.
For vurdering om tøysug som aktuell løsning, er det flere faktorer som må tas i betraktning:
- Urent tøy kan raskt transporteres fra avdelingene
- Leveranser av rent tøy skjer til avdelinger og garderobeområder. Når rent tøy er losset fra tøyvogn skal tom tøyvogn benyttes til oppsamling av urent tøy pakket i tøysekker. Med tøysug transporteres tomme vogner fra avdelingene til oppsamlingsområde for tøysekker i enden av tøysug-anlegget, hvor tøysekkene lastes i tøyvogner.
- Dersom sykehuset har automatisert vogntransport skjer tøyleveranser til avdelingene med AGV/AMR. Med tøysug må AGV hente tomme tøyvogner på avdelingsnivå og transportere disse til oppsamlingsområde for tøysekker i enden av tøysug-anlegget. Dersom det ikke er tøysug, er en løsning å sette tomme tøyvogner i avfallsrommet, hvor skittentøysekker lastes i tøyvogna. Når tøyvogna er full settes den på AGV/AMR-stasjon og blir transportert til oppstilling i vare- og distribusjonssentral (eller avfallssentral/tøysetral hvis oppstilling av urent tøy planlegges til disse funksjonene). En løsning med tøysug medfører derfor ikke reduksjon av antall transporter av tøyvogner tur/retur med AGV/AMR
- I garderobeområder benyttes tomme tøyvogner til oppsamling av urent personaltøy. Urent personaltøy transporteres da i tøyvogner, og ikke i tøysug.
- Volumet av urent tøy i skittentøysekker er større sammenlignet med rent tøy som er flatpakket på tøyvogn. Tøysug, med retur av tomme vogner til oppsamlingsområde for tøysekker i enden av tøysug-anlegget, legger bedre til rette for å ha tilgjengelige tomme vogner på ett sted, sammenlignet med å ha tilgjengelige tomme vogner på avdelingsnivå (flere steder)
- Størrelsen på redusert bemanningsbehov er først og fremst knyttet til transport av urent tøy, og derfor avhengig av om sykehuset har AGV/AMR eller ikke.
- Noe redusert behov for arealer til oppsamling av urent tøy på avdelingsnivå
- Forutsatt automatisk omlasting av urent tøy fra tøysug til tøyvogner er det bedringer knyttet til ergonomi/HMS, spesielt ved reduksjon av til dels tunge arbeidsoppgaver