IKT-løsninger og integrasjoner

Tilnærmet alle forsyningsteknologiene leveres med styringssystem for å utføre driften av funksjonen. Eksempelvis for AGV/AMR kan styringssystemet sette opp transportruter, følge med på batterinivå, logge service og vedlikehold og få tilgang til lokalisering osv. Nye løsninger med ny forsyningsteknologi og større grad av automasjon medfører endrede arbeids- og logistikkprosesser i virksomheten. Når ny forsyningsteknologi tas i bruk, så er det også behov for å utvikle IKT-støtte og IKT-sikkerhet som understøtter nye driftskonsepter og arbeidsprosesser. For å sikre god planlegging, styring, kontroll og realisere gevinster vil det være behov integrasjoner mellom forsyningsteknologienes styringssystemer og IKT-system i sykehuset, eksempelvis: ORACLE/SAP, DIPS Arena/Helseplattformen, T-Doc, Laboratoriesystem, sensorteknologi mv.

Tabellen nedenfor viser en oppsummering av hypoteser over hvilke integrasjoner og samhandling mellom forsyningsteknologier og IKT-systemer som må vurderes. Formål er å kunne støtte opp endrede arbeidsprosesser og vareflyt for å kunne realisere gevinster. Det er en viktig input til aktiviteter i egne IKT-oppdrag (benevnes O-IKT i Helse Sør-Øst) og som grunnlag for budsjett.

Integrasjoner og samhandling mellom forsyningsteknologier og applikasjoner. Behovene varierer fra prosjekt-til-prosjekt og fra foretak-til-foretak.Kilde: Sykehusbygg HF

Flere av IKT-systemene er regionale løsninger hvor det allerede er utviklet gode integrasjoner og regler for samhandling, mens andre planlegges og utvikles i takt med planlegging og gjennomføring av byggeprosjekter. Det er en forventning å gjøre løsninger tilgjengelig på mobil arbeidsflate. Samordning og evt. gjenbruk av eksisterende løsninger og integrasjoner, og bruk av regionale/nasjonale/internasjonale standarder (f.eks. GS1) blir viktig mht. prosjektøkonomi (både for byggeprosjektene og IKT-oppdragene), senere driftskostnader og videreutvikling av løsningene.

Forventningene fra helseforetakene er at byggeprosjektet overleverer «nøkkelferdige IKT-løsninger»[1]Sykehuset Innlandet SIHF Hovedprogram del IV Overordnet IKT konsept. Det er viktig å avklare leveranseansvar mellom byggeprosjekt og helseforetakenes IKT-oppdrag, samt å ha koordinerte fremdriftsplaner slik at automasjonsløsninger som byggeprosjektene leverer, og endringer i IKT-systemer som helseforetakene leverer (O-IKT), sikrer felles tester, ferdigstillelse og idriftsettelse.

Et annet viktig punkt er å beskrive krav/ønskede egenskaper til IKT-løsninger og integrasjoner i entrepriser/anskaffelser for å sikre best resultat både funksjonelt og sikkerhetsmessig.

Avslutningsvis er en viktig suksessfaktor å vurdere ambisjonsnivå og omfang slik at dette kan budsjetteres og planlegges slik at forventningene oppnås.