Rørpost og enkeltrørsystem

Rørpost

Teknologien for rørpostanlegg har eksistert i flere 10-år og er velprøvd og fungerende. Rørpostanlegg driftes av luft ved hjelp av trykk og/eller vakuum. Rørpost er et transportsystem for mindre forsendelser, og sykehus som er bygd de siste 10-årene benytter rørpost i hovedsak til transport av mindre forsendelser som laboratorieprøver, medisiner og blod. Bruk av rørpost medfører redusert transporttid sammenlignet med manuell transport. Rørpost medfører også redusert behov for portører.

Kort beskrivelse av hva et rørpostanlegg i hovedsak består av:

  • Rørpostrør
    Det finnes ulike dimensjoner av rørpostanlegg. I nye sykehus er det valgt en dimensjon på 160 mm. Det legges rørpostrør i rørstrekk, ofte kalt linjer, både vertikalt og horisontalt som knytter alle systemets komponenter sammen. Rørpostrør monteres vanligvis i kulverter, f.eks. i rørstrekk mellom bygninger, og i sjakter med rørstrekk vertikalt til ulike etasjer og til rørpoststasjoner. Dersom det er behov for horisontalt rørstrekk i en etasje legges det i himling. I tillegg til rette rør benyttes bend for retningsforandringer i et rørstrekk. Rørpostrør ved endestasjoner utstyres med lydfelle for lyddemping. Ved rørstrekk gjennom vegger og dekker er det behov for branntetting iht. forskrifter for brannvern.

  • Rørpostpatroner
    Rørpostpatroner benyttes for å transportere laboratorieprøver, medisiner og blod fra avsender til mottaker. Det finnes ulike type rørpostpatroner til ulike type transporter. Eksempler er væsketette patroner som benyttes til blod og cytostatika, og patroner med innsatser for ulike prøver. Rørpostpatronen er vanligvis utstyrt med «tag», RFID-brikke, for sporing av patronene som transporteres i anlegget.

  • Rørpoststasjoner
    I rørpoststasjon mottas rørpostpatroner og det sendes rørpostpatroner. Dersom rørpoststasjonen står i et offentlig tilgjengelig areal, må det vurderes integrasjon mot adgangskontroll skal etableres på rørpoststasjonen for forskriftsmessig mottak av legemidler. Det finnes ulike typer rørpoststasjoner, og type velges basert på hvilke behov avsendere og mottakere har. For å sende en rørpostpatron benyttes et panel hvor brukeren legger inn ID på rørpoststasjonen som skal motta forsendelsen. I tilknytning til rørpoststasjoner er det behov for oppbevaring av tomme rørpostpatroner, som må være tilgjengelig når det skal gjøres en forsendelse. Omfanget av antall stasjoner som monteres i avdelingene er vanligvis en vurdering av hvor tilgjengelig rørpost skal være for helsepersonell, herunder vurderinger av å minimere gangtid for å benytte rørpost, samt omfanget av sendinger/mottak i en vs flere stasjoner.

  • Overfartsenheter
    Vanligvis benyttes overfartsenheter som en sentral enhet i trafikale knutepunkt i rørpostanlegget. Antallet trafikale knutepunkt og derav behov for overfartsenheter er avhengig av sykehuset størrelse og bygningsstruktur, samt hvor mange rørpostlinjer og antall rørpoststasjoner pr. linje som kobles på en overfartsenhet. I en bygningsstruktur med flere bygg monteres det rørstrekk (linjer mellom byggene) vanligvis på kulvertnivå. I hvert bygg monteres overfartsenhet i rørpostrom (teknisk rom), som både ivaretar transporter av rørpostpatroner mellom byggene og transport av rørpostpatroner til/fra rørpoststasjonene på ulike linjer (rørstrekk) i bygget.

  • Penser
    Penser kan benyttes som en komponent for å sørge for effektiv transportavvikling av rørpostpatroner på enkelte linjer. Forenklet sagt fungerer en pens som mindre veikryss eller møteplass på en rørpostlinje. Penser kan monteres både på vertikale og horisontale rørstrekk/linjer.

  • Vifter
    Funksjonen til viftene er å transportere patroner med luft ved hjelp av trykk og/eller vakuum. Vifter monteres vanligvis i rørpostrom, og trykkluft leveres til rørpostrom av trykkluftanlegg.

  • Styreskap
    Fra styreskap er det kabling for elforsyning, styring, regulering og overvåkning fram til alle komponenter i rørpostanlegget. Styreskap monteres vanligvis i rørpostrom.

  • Integrasjonskomponent mot analyselinje i prøvemottak på laboratoriet
    For å effektivisere mottak av prøver i laboratoriet er det i de senere årene utviklet løsninger for automatisk uttak av prøver fra rørpostpatron med automatisk overføring til analyselinje. Tomme rørpostpatroner sendes automatisk tilbake i rørpostanlegget. Sortering av prøver som skal behandles manuelt er en del av løsningen. Integrasjonskomponenten leveres vanligvis av rørpostleverandør.

  • Integrasjonskomponent mot endoseanlegg på sykehusapotek
    For sykehusapotek som har endoseanlegg, og at sykehusapoteket har tilgang til og benytter rørpost, finnes det løsninger med integrasjonskomponent mellom endoseanlegg og rørpostanlegg. Integrasjonskomponenten har funksjonalitet for å automatisk laste endoser i rørpostpatron og sende rørpostpatronen til riktig rørpoststasjon i sykehuset. Integrasjonskomponenten leveres vanligvis av rørpostleverandør.

  • Patronlager
    I styringssystemet lages det et oppsett over behovet for tomme patroner pr. rørpoststasjon, slik at systemet sender patroner til stasjonene. Dersom det er rørpoststasjoner med mange forsendelser, gjerne i spesielle tidsperioder, kan det for disse være behov for en større buffer av tomme patroner. Det kan løses med et patronlager som en del av systemet.

  • Styringssystem
    Et rørpostanlegg har eget styringssystem som installeres i servermiljø. I styringssystemet ligger komplett design av rørpostanlegget. Styringssystemet har funksjonalitet for oppsett/konfigurering, overvåkning, fjernstyring, alarmer og rapporter (bl.a. driftsstatistikk, feilmeldinger). Det etableres vanligvis grensesnitt mellom styringssystemet og FDVU/SD-anlegg og mellom styringssystemet og meldingstjener.

For å dimensjonere og utarbeide design av et rørpostanlegg anbefales det å kartlegge hvilke typer varer (f.eks. legemidler, prøver, blod) som skal sendes med rørpost, samt utarbeide transportmatriser med mengder til/fra stasjoner i ulike bygningsdeler. Transportmatrisene bør inneholde antall transporter for en normaldag, samt oppgi dimensjonerende ukedag i forhold til normaldag og dimensjonerende time. I tillegg må tidskrav til transportene oppgis. For strenge tidskrav for enkelte type transporter kan medføre behov for spesielle krav til design av anlegget, som kan ha konsekvenser for kostnader både til investering og drift av anlegget. En generell anbefaling er å dimensjonere et rørpostanlegg for god transportkapasitet, og ikke for særskilte «strenge» tidskrav for enkelte transporter.

I figuren nedenfor er det eksempel på transportmatrise for prøver, med mengder til/fra ulike bygningsdeler. Tilsvarende transportmatriser utarbeides for andre varetyper som f.eks. legemidler og blodprodukter som skal transporteres med rørpost. Det anbefales at slike transportmatriser inngår i anskaffelse av rørpost, som ett av grunnlagene for tilbydernes forslag til design og prising av rørpostanlegget.

Eksempel på overordnet transportmatrise for rørpostKilde: Sykehusbygg HF

Spesielt for større rørpostanlegg anbefales det, som del av kontraktsarbeidet, å gjennomføre simuleringer basert på transportmatriser med mengder og tidskrav. Ulike designvalg av systemet kan simuleres, og benyttes som beslutningsstøtte for endelig design av systemet, og en mer detaljert verifikasjon av at designet oppfyller tids- og kapasitetskravene. Det kan da være behov for mer detaljerte transportmatriser. Figuren nedenfor viser et eksempel på dette, hvor det for varegruppen prøver er satt opp matrise med estimerte mengder fra stasjoner i en bygningsdel. Tilsvarende må da gjøres for alle varegrupper og bygningsdeler.

Eksempel detaljert transportmatrise rørpostKilde: Sykehusbygg HF

Detaljerte transportmatriser kan også inngå som en del av grunnlaget for testing i sluttfasen i et byggeprosjekt, og da spesielt ytelsestesting.

Design av rørpostanlegg vil variere avhengig av størrelsen på sykehuset, omfanget av transporter og tidskravene til transportene. I figuren nedenfor vises et eksempel på design av rørpostanlegg.

Eksempel på design av rørpostanleggKilde: Swisslog, bearbeidet av Sykehusbygg HF

I et større sykehus med flere bygg/bygningsdeler er det vanligvis et rørpostdesign med flere rørpostrom med overfartsenhet (og andre komponenter), og med flere rørpostlinjer fra overfartsenhet til rørpoststasjoner i avdelingene i bygget/bygningsdelen. Rørpostanlegget er da koblet sammen med rørpostlinjer mellom overfartsenhetene.

Bildene nedenfor viser integrasjonskomponent mellom rørpost og analyselinje på Laboratoriemedisin ved St. Olavs hospital.

Enkeltrørsystem for prøverør

Et enkeltrørsystem har funksjonalitet for å sende prøverør fra sendestasjoner i avdelingene til en mottaksstasjon i prøvemottak på laboratoriet. Prøverørene må være av plast, og med lengde på 80-110 mm. Prøverørene sendes enkeltvis i et rørsystem med diameter på 12-18 mm. Det er to typer sendestasjoner, en hvor det sendes ett og ett prøverør, og en hvor det kan legges flere prøverør i sendestasjonen, og stasjonen sender deretter ett og ett prøverør. I prøvemottak på laboratoriet mottas prøverørene enten i en skuff, for deretter manuelt flyttes til analyselinje, eller via en integrasjonskomponent for automatisk overflytting av prøverør til analyselinje.

Enkeltrørsystemet driftes av luft. Med en relativt liten rørdimensjon er et enkeltrørsystem enklere å installere i eksisterende bygningsmasse sammenlignet med et rørpostanlegg. Et enkeltrørsystem kan kun transportere prøverør, og har derfor noe mer begrenset bruksområde sammenlignet med rørpostanlegg som kan sende større enheter av prøver, legemidler og blodposer.

Nye SUS har et enkeltrørsystem for transport av prøverør fra varemottaket til analyselinja på laboratoriet. Dette er prøverør som leveres til Nye SUS fra eksternt beliggende enheter som f.eks. kommunehelsetjenesten.