Sengerom

Sengerom utgjør en stor andel av arealet i sengeområdene. Sengerommet i form av ensengsrom er primært planlagt og utformet for pleie, undersøkelse og behandling, veiledning, fysioterapi, legemiddelhåndtering og muligheter for egenomsorg og mobilisering for pasient. Det skal legges til rette for oppslag og dokumentasjon i elektronisk pasientjournal. Dersom det er skjerm på vegg, bør denne kunne brukes både til å vise dokumentasjon, til undervisning og til underholdning/ aktiviteter for pasienten.

Ensengsrommet legger til rette for samtaler mellom pasient og pårørende og ansatte, mulighet for å ha pårørende til stede, samt ivareta pasientens behov for privatliv.

Tema som bør drøftes

  • Innsyn fra korridor kontra forgang for enkel isolering som kan begrense innsyn
  • Innsyn og skjerming fra korridor til sengerom via glass i dør eller vegg
  • Plassering av sengen i rommet med tanke på innsyn og skjerming
  • Plassering av sengen i rommet med tanke på gode arbeidsforhold for personalet i f.m.. diagnostikk, behandling, pleie, mobilisering, og opplæring/undervisning.
  • Trygg adkomst til bad – mobilisering, selvhjulpen, redusere fall
  • Håndvask på rommet?
  • Hvor kan pårørende oppholde seg? Skal pårørende ha mulighet for å overnatte på rommet?
  • Vinduer – brystningshøyde med tanke på utsyn og innsyn?
  • Solskjerming, overstyring av automatisk ytre solskjerming?
  • Materialvalg med tanke på å dempe «teknisk» sykehuspreg samtidig som at MTU, gass, strøm og data m.m. er raskt tilgjengelig ved behov
  • Bruk av gardiner eller ei (visuelt inntrykk, smittevern og støydemping)
  • Forekomst av takmontert pasientløfter i sengerom og ev. bad?
  • Hvor mye forbruksvarer skal lagres på rommet (tilgjengelighet vs. smittevern)

Utforming og størrelse av sengerommet

Sengerommet skal tilrettelegges for konfidensielle samtaler med pasient/pårørende og mulighet for å ha familie/pårørende på rommet både på besøk og ev. overnatting. Det skal være mulig å ha 2-3 ansatte til stede i samtidighet. Det skal sikres at ansatte har gode arbeidsforhold på sengerommet. Rommet skal tilpasses rullestolbruk og andre hjelpemidler som for eksempel pasientløfter og medisinsk teknisk utstyr hvor foten av utstyret ofte krever gulvplass.

Det skal være mulig å isolere pasient med kontaktsmitte i enkelte av rommene.

Areal

Arealrammen for sengeområdet er gitt i dimensjoneringen med antall sengerom og arealnormen per seng (døgnplass). Innenfor arealrammen må det finnes plass til alle rom som må til for å få et sengeområde til å fungere. Noen sengerom må programmeres større enn et standard sengerom, og antallet av spesialsengerom må besluttes tidlig i programmeringen da de tar en større andel av arealrammen.

Jfr. Teknisk forskrift (TEK 17), krav om universell utforming (UU), skal minst 10 % av sengerommene ha en størrelse som ivaretar snusirkel og plassbehov for store rullestoler. Dersom disse rommene planlegges med forrom og dekontaminator på tilhørende bad, kan de også brukes som kontaktsmitteisolat.

Ifølge Arbeidstilsynet skal det være plass på sengerommet til å bevege seg rundt sengen på tre sider. En vanlig seng har p.t. utvendige mål på ca. 100x220 cm, men enkelte senger vil være bredere. Det er behov for å komme til med utstyr (rullestol, mobile infusjonspumper, heis, osv.) eller trille ut en seng. For å ha gode arbeidsforhold bør det være 150 cm fri gulvplass på hver langside av sengen, se figur 5.1. Noen sengerom bør også tilrettelegges med minst 200 cm fri plass, for eksempel for bariatriske pasienter. Det skal også være god nok plass ved enden av sengen.

TEK17 og Arbeidstilsynet anbefaler 140 cm fri plass ved enden av sengen i flersengsrom, for å sikre framkommelighet for seng og for pasient i rullestol og en ansatt.

Det må være areal til parkering av rullestol eller andre ganghjelpemidler på sengerommet.

Prinsippskisse for flersengsrom, basert på anbefalinger fra TEK17 og Arbeidstilsynet

Kravet til fri plass for en rullestol er 900 mm, tilsvarende gjelder for en person. Det bør være 15 - 30 cm fritt areal ved hodeenden, bl.a. fordi sykeromskanal stikker ut ca. 15 cm. Plass ved hodeende og fotende må sikre at akuttmedisinske tiltak kan utføres på sengerommet. Dette innebærer også plass til flere mennesker og akuttmedisinsk utstyr.

Prinsippskisse for menneskers plassbehov og rekkevidde, og dimensjonering for rullestol.Kilde: Anbefalinger fra TEK17 og Arbeidstilsynet. Byggforskserien 220.335

Møblering

Sengerommet skal være utformet slik at pasienten kan være i sengen, men også sitte i lenestol og ved et bord under ulike aktiviteter.

Sengen bør kunne plasseres både ut i rommet med hodegjerdet nærmest sengeroms kanal, men også med langsiden mot veggen, begge veier.

Sengerommet bør møbleres med tanke på at pasienten skal kunne forflytte seg trygt og uten vesentlige hindringer mellom sengen og badet. Dette reduserer risiko for fall, og øker mulighet for selvhjulpenhet.

De fleste sengerom i nyere prosjekter har en standard grunnutrustning, Med standard innredning i et sengerom menes seng, nattbord, lenestol, besøksstol, lite bord og garderobeskap. I tillegg skal det være pasientsignalsystem og sykeromskanal.

Dersom det planlegges med takmontert pasientløfter, bør denne være gjennomgående til badet, uten behov for omlasting.

En studie av Lavendel et al. (2015) viste at utforming av pasientrom som påvirket personalets ergonomi og sikkerhet negativt, var: Utforming som hindret øyekontakt med pasienten når man kommer inn i rommet, utilstrekkelig plass rundt sengen for det utstyr som brukes av pasient og ansatte, for liten plass til å flytte på møbler inne på rommet, utilstrekkelig tilgang på utstyr og mangel på gulvplass.

Skjerming - utsyn

Store vinduer og rett plassering av sengen gir tilgang på dagslys. Brystningshøyden på vindu bør være slik at pasienten kan ligge i sengen og se ut av vinduet. Utsikt til natur kan gi en beroligende effekt og gir avledning.

Skjerming og innsynsmuligheter må være fleksibel og kunne justeres manuelt både av pasienten og ansatte. Skjerming kan være gardiner eller persienner

Håndhygiene

Folkehelseinstituttet anbefaler at fasiliteter for håndhygiene (hånddesinfeksjon og håndvask) bør være godt synlige og tilgjengelig i umiddelbar nærhet til området hvor pasientkontakt finner sted. Sengerommet i Standardromskatalogen har håndvask.

OUS sin rapport om Smittevern i nye Sykehusbygg HF (2020) anbefaler håndvask i sluse eller forgang for de rom som har det, ellers håndvask på alle sengerom. Nye Aker og Rikshospitalet har i hovedsak ikke håndvask på rommet, kun på bad eller i forrom.

For mer informasjon om håndvask, se kapittel om Hånddesinfeksjon og håndvask

Ivaretakelse av pårørende

De fleste sykehus legger til rette for at pårørende skal kunne overnatte sammen med pasient. Dette er løst forskjellig i prosjekter: Førde sykehus tester ut nedfellbar seng under vindu i eksisterende bygg, Nye SUS planlegger med sittebenk i vindu som kan trekkes ut og gjøres om til seng. Andre sykehus har nedfellbare senger på siden av sengen, i fotenden osv.

Isolat-, kontakt- og luftsmitte

For å ivareta smittevern i alle sengeområder anbefales det et visst antall kontaktsmitteisolat per sengeområde. For antall isolat i forhold til enhetens størrelse, se kapittel 3.11.

OUS sin rapport om smittevern i nye sykehusbygg (2020) anbefaler luftsmitteisolat i alle driftsenheter. Andre sykehus velger å samle luftsmitteisolatene i ett sengeområde. Noen mindre sykehus velger å planlegge uten luftsmitteisolat i sykehuset, for eksempel Nye UNN Narvik og Helgelandssykehuset.

Plassering av luftsmitteisolat har betydning for plasskrevende tekniske installasjoner på grunn av ventilasjonsaggregater. Hensynet til teknikk vil kunne påvirke hvor det er mulig å plassere luftsmitteisolat. I hvert prosjekt utarbeides det en URS (user requirement spesification - kravdokument) for spesialrom jf. Veileder for spesialrom utarbeidet av Sykehusbygg HF. Isolat er ett av mange spesialrom.

Isolat skal ha forrom (kontaktsmitte) eller sluse (luftsmitte) og plass til dekontaminator på tilhørende bad, slik at de totalt sett tar et større areal enn et bad for standard sengerom. Prosjektet Nye Rikshospitalet har valgt å redusere antall bad med dekontaminator pga. det høye antallet kontaktsmitteisolat (vedlikehold, risiko for at pakninger ødelegges pga. lite bruk).

Det henvises til Isoleringsveileder (FHI) og Standardromkatalogen (Sykehusbygg HF).

Sengerom med ekstra størrelse

Sengerom med universell utforming har større bad, og må ha større plass rundt sengen. Rommene betegnes både som UU-rom og Sengerom, stort. Noen av disse rommene kan tilrettelegges spesielt også for ekstra tunge og store pasienter (bariatriske pasienter).

TEK17 stiller krav til at minst 10 % av alle sengerom skal ha universell utforming.

Rehabiliteringspasienter krever større sengerom pga. plass til hjelpemidler og utstyr, samt behov for å utføre aktivitet og opptrening på sengerommet. Denne pasientgruppen kan ha opphold over flere måneder.

Noen sengerom må planlegges større for den bariatriske pasient eller for den multifunksjonshemmede med stor rullestol, slik at muligheten for større seng og bedre plass rundt sengen og plass til utstyr ivaretas. Det må også ha større tilhørende bad og med dører som er brede nok. International Health Facility Guidelines VHA Center for Engineering & Occupational Safety and Health. Det må tilrettelegges for forflytning av pasient mellom sengerom og bad med pasientløfter. Om pasientløfter skal være takmontert eller flyttbar bør diskuteres under planleggingen i konseptfase. Det er varierende maksimal løftekapasitet på flyttbare pasientløftere og noen produsenter har maksimalt løfte- kapasitet inntil 300 kg. Sengerommet, bad og korridorer må kunne ivareta egenmestring for bariatriske pasienter og invitere til aktivitet.

I rom for bariatriske pasienter må det tas hensyn til at bredden på seng er større, gjerne 130 cm bredde x 230 lengde. Dette har konsekvenser for dørbredde, størrelse og utforming av rommet, plassering av seng og hjelpemidler som forflytningsutstyr. Dersom det planlegges med takmontert pasientløfter, bør denne være gjennomgående til badet, uten behov for omlasting.

Sengerom for barn må utformes slik at de oppfyller forskrift om barns rettigheter ved opphold i sykehus. Sengerom for barn skal ha en størrelse og utforming som legger til rette for at pårørende kan overnatte på rommet. Det henvises ellers til kunnskaps- grunnlag om barn i sykehus, som er under arbeid (2023).

Utforming og størrelse av flersengsrom

Alle nye sykehusprosjekter i Norge planlegger for ensengsrom, og enkelte med noen få flersengsrom. Eksempler på dette er Ahus, Nye Hammerfest, Nye SUS og Nye Drammen sykehus. Nye UNN Narvik planlegger med noen større ensengsrom som kan benyttes til to pasienter. Nye Aker og Nye Rikshospitalet i OUS planlegger med tre ensengsrom med skyvedør mellom rom for at personell skal kunne kommunisere mellom rommene og for at de skal kunne bevege seg raskt mellom rommene. Disse sengerommene med høyere overvåkingsnivå er integrert i det standardiserte sengeområdet.

Prinsippskisse fra Nye Rikshospitalet over sengerom for forsterket overvåkingKilde: Prosjektets Standardromkatalog. Prosjekteringsgruppen for Nye Rikshospitalet.

TEK17 kap.12-7 og Arbeidstilsynet stiller krav til et flersengsrom: 150 cm fri gulvplass på hver langside av sengen, se figur under areal, og 140 cm fri plass ved enden av sengen i flersengsrom, for å sikre framkommelighet for seng og for pasient i rullestol og en ansatt.

FHI-Anbefalinger for pasientplassering anbefaler at tett kontakt mellom pasienter over tid reduseres, da risiko for smitte reduseres ved økende avstand.

I de skotske anbefalingene vises det til at det er konsensus om at areal avsatt til sykehusseng (pasientsonen) på en flersengsstue minimum må være 3.6 meter bred og 3.7 meter dyp.

Evalueringer og forskning viser at er utfordrende for konfidensielle samtaler mellom ansatte og pasienter/pårørende i flersengsrom. Maben et al (2017)

Tabellen under viser kun ordinære døgnsenger, intensiv og intermediærsenger kommer som en kapasitet i tillegg.

Det tas forbehold om at antall kapasiteter kan endres i funksjonsprosjektet, og før ferdigstillelse.

Oversikt over ensengs- og flersengsrom utvalgte sykehus

Figuren under viser eksempel fra Nye Drammen sykehus (NDS) hvor det er 1 tosengsrom som er bestykket for 3 pasienter, per etasje, dvs. totalt 4 rom. Arealet er programmert til 30 m2.

I tillegg har NDS 4 intermediærrom for 2 pasienter på 30 m2.

Skisse av to-sengsrom NDS.Kilde: Tegninger Link arkitekter

I Nye Hammerfest er 6 av 52 sengerom tilrettelagt for 2 pasienter. Arealet er på 30 m2. Sengerommene ligger samlet, men er også integrert i sengeområdet.

Det er ingen andre flersengsrom i sykehuset.

Skisse av store ensengsrom Nye HammerfestKilde: Tegninger Link arkitekter

Nye UNN Narvik har 3 sengerom tilrettelagt for 2 pasienter programmert på 25 m2, men alle rommene er større uttegnet, se figur under.

I kapasitetsberegningen er dette rommet beregnet som et ensengsrom. Det er lagt til areal slik at rommet kan utnyttes til flere. Dette gir Nye UNN Narvik en buffer på totalt 3 sengeplasser i eksisterende rom.

Skisse av ensengsrom tilrettelagt for to pasienter Nye UNN NarvikKilde: Tegninger Arkitema arkitekter

I Nye SUS er det planlagt med 4 sengerom for 4 pasienter på 40 m2, 2 rom per etasje.

Eksempler på utforming av sengerom

Eksemplene under er hentet fra sykehus i drift og sykehus under planlegging og bygging.

Sengerom (2014)

Nordlandssykehuset HF - Stokmarknes i Vesterålen

1A.9 NormalsengeområdeSR.134.00 Sengerom, somatikk

Evaluert 2018-06-29

Utsnitt av sengetun med arbeidsstasjon, sengerom og to plasseringer av bad, Vesterålen.

Sengerom (2015)

Sykehuset Østfold HF - Kalnes

1A.9 NormalsengeområdeSR.134.00 Sengerom, somatikk

Evaluert 2020-03-26

Utsnitt av sengetun med sengerom og to plasseringer av bad, Kalnes

Sengerom, somatikk (2018)

Finnmarkssykehuset HF - Kirkenes

1A.9 NormalsengeområdeSR.134.00 Sengerom, somatikk

Evaluert 2021-12-17

Sengerom ved Ringerike sykehus, Vestre Viken HF (2005)

Vestre Viken HF - Ringerike sykehus

1A.9 NormalsengeområdeSR.134.00 Sengerom, somatikk

Sengerom, Akershus universitetssykehus (Ahus) (2008)

Akershus universitetssykehus HF - Nordbyhagen

1A.9 NormalsengeområdeSR.134.00 Sengerom, somatikk

Sengerom ved Sykehuset i Vestfold, Tønsberg (2021)

Sykehuset i Vestfold HF - Tønsberg

1A.9 NormalsengeområdeSR.134.00 Sengerom, somatikk

Eksempel på sengerom nytt sengebygg, Tønsberg.

Sengerom, somatikk (2009)

St. Olavs Hospital HF - Øya

1A.9 NormalsengeområdeSR.134.00 Sengerom, somatikk

Eksempel på sengerom Akutten og Hjerte-lunge-senteret,

Sengerom, somatikk (2025)

Helse Stavanger HF - Stavanger Universitetssjukehus

1A.9 NormalsengeområdeSR.134.00 Sengerom, somatikk

Sengerom, somatikk (2025)

Helse Møre og Romsdal HF - Hjelset

1A.9 NormalsengeområdeSR.134.00 Sengerom, somatikk

Eksempel på sengerom mot korridor og med skråvegg på bad

Sengerom, nytt sykehus Drammen (2025)

Vestre Viken HF - Bærum sykehus

1A.9 NormalsengeområdeSR.134.00 Sengerom, somatikk

Eksempel på sengerom Nytt sykehus Drammen

Sengerom ved Nye Hammerfest sykehus (2024)

Finnmarksykehuset HF - Hammerfest

1A.9 NormalsengeområdeSR.134.00 Sengerom, somatikk

Eksempel på sengerom Nye Hammerfest sykehus

Sengerom, nye UNN Narvik sykehus (2024)

Universitetssykehuset Nord-Norge HF - Narvik

1A.9 NormalsengeområdeSR.134.00 Sengerom, somatikk

Sengerom ved nye Aker (2031)

Oslo universitetssykehus HF - Aker

1A.9 NormalsengeområdeSR.134.00 Sengerom, somatikk

Eksempel på sengerom Nye Aker.

Sengerom, Nytt klinikk- og protonbygg, Radiumhospitalet (2024)

Oslo universitetssykehus HF - Nye Radiumhospitalet

1A.9 NormalsengeområdeSR.134.00 Sengerom, somatikk

Eksempel på sengerom Nye Radiumhospital.

Drøfting av sengerom

Størrelse på sengerom varierer i prosjekter, men kan ikke vurderes uavhengig av rommets utforming. Erfaring og forskning tilsier at et sengerom med bad bør være på til sammen ca. 20 m2. Sengerommet og bad må vurderes samlet for å sikre god funksjonalitet.

Hvis bad plasseres mot korridor, er det bredden i badet og døren inn til sengerommet som gir en fast bredde, og som igjen vil være bredden på rommet. Som følge av bl.a. nye brannkrav vil dørene bli tykkere (og tyngre?) og med lysåpning på 14M for å tilfredsstille kravene til å få seng inn i sengerommet.

Krav til UU sier at det skal være 300mm på siden av døren. Sammen med bredden på badet gir dette føring for bredden på rommet.

Figuren under viser ulike typer sengerom med bad fra St. Olav Nevrosenter (2007) AHL, (2010), Kalnes (2015), og Vesterålen (2014).

Prinsippskisser for sengerom med bad for 3 sykehus i drift, bearbeidet av Sykehusbygg HF

Erfaringene tilsier at sengerom fra 14-16,6 m2 fungerer, mens 12,3 m2 (St. Olav, fase 1) oppleves som for små. Når arealet er under 14m2 må personalet flytte på møbler for å gi tilgang til forflytning av MTU, det er ikke plass til mobil pasientløfter og personalet må flytte på møblement og inventar for å utføre sine oppgaver.

I Standardromkatalogen er størrelsen på sengerom angitt mellom 15-18m2. Sengerom, stort, er angitt til 20m2 og kan benyttes som standard for sengerom med universell utforming eller generelt som et ekstra stort sengerom.

Et dansk konseptprogram viser sengerom på mellom 18-20 m2, noe som kan være en fordel når det er mye utstyr på rommet og flere ansatte eller besøkende i samtidighet.

Tabell under viser eksempler på programmert og prosjektert areal på sengerom i nye prosjekter. Eksemplene på areal på sengerom fra sykehus i drift vist i tabell under og figur over, viser at areal på sengerom er økt i nye prosjekter.

Det tas forbehold om at antall kapasiteter kan endres i funksjonsprosjektet, og før ferdigstillelse.

Eksempler på programmert og prosjektert areal NTA sengerom nye sykehusprosjekter

For mer informasjon om utstyr, isolat, spesielle sengerom og krav til sengerom, se Standardromkatalogen.

Anbefaling for sengerom

Ensengsrom anbefales ut fra hensyn til:

  • Pasientens integritet, respekt og verdighet, bevaring taushetsbelagt informasjon
  • Kunne ta imot besøk uavhengig av medpasient
  • Ro og nattesøvn
  • Smittevern
  • Reduksjon av risiko for feilmedisinering
  • Full fleksibilitet i kapasitetsutnyttelse og enklere innplassering av pasient i ledig seng
  • Gjennomføring av undervisning, undersøkelser og opplæring uten å måtte flytte pasient

Kompenserende tiltak for noen opplevde ulemper:

  • Skape gode sosiale soner for pasienter utenfor sengerommet (opplevd ensomhet)
  • Oversikt over pasient i seng uten å måtte åpne døra og se inn (ansatte kan bare observere en pasient i om gangen når de er inne hos en pasient)

Positive og negative aspekter ved ensengsrom er oppsummert og drøftet i kapittel 6.1.1 og i dokumentet «Kunnskapsoppsummering ensengsrom versus flersengsrom». Dokumentet ligger på Sykehusbygg HF sine nettsider www.sykehusbygg.no, og blir oppdatert jevnlig.

  • Sengerom skal ikke planlegges mindre enn 14 m2. Anbefalt størrelse finnes i Standardromskatalogen. Per mai 2022 er anbefalingen 16m2
  • Sengerommet planlegges slik at god oversikt over pasient, sengerommet og bad ivaretas, og at det er god plass for personal og utstyr ved sengen
  • 10% av alle sengerom skal ha universell utforming (UU)
  • En andel av alle sengerom bør være kontaktsmitteisolat (se kapittel 7.6.1.)
  • Antall og plassering av luftsmitteisolat må vurderes i hvert prosjekt
  • Noen sengerom bør planlegges større enn Standardromskatalogen tilsier, med tanke på bariatriske pasienter eller pasienter med spesielle behov for ekstra utstyr
  • Sengerom med eget bad er den anbefalte løsningen med tanke på ivaretagelse av personlig integritet, hygiene og smittevern
  • Sengerom bør planlegges med tanke på å redusere risiko for fall ved å ha best mulig gangbane uten hinder fra seng til bad.

Anbefalinger badets plassering i fht. sengerommet:

  • Plassering av bad har betydning for oversikt og mulighet for å observere pasienter. Det er derfor en viktig vurdering hvilket konsept skal prioriteres og velges
  • God oversikt fra korridor kan skapes når badet er plassert mellom sengerommene eller mot fasadevegg
  • Gode siktlinjer kan oppnås ved at bad plasseres mot korridor med skrå vegg
  • For å unngå å måtte åpne dør inn til pasientrommet, er det en fordel med glass i dør eller i korridorvegg

Sengerom ved Sykehuset i Vestfold, Tønsberg (2021)

Sykehuset i Vestfold HF - Tønsberg

1A.9 NormalsengeområdeSR.134.00 Sengerom, somatikk

Sykehuset i Vestfold, Tønsberg, har bygd et nytt sengebygg på 170 senger, tatt i bruk i 2021. Et sengeområde for voksne består av 3 sengetun à 10 senger = 30 senger, og det er totalt 12 sengetun med 10 senger.

Eksempel på sengerom nytt sengebygg, Tønsberg.
Eksempel på sengerom nytt sengebygg, Tønsberg.Kilde: Link Arkitekter. Foto Melissa Hegge.

Det nye sengeområdet består av 96 ensengsrom, inkludert 24 kontaktsmitteisolat, og 8 tre-sengsrom. I tillegg kommer 17 ensengsrom for barn, hvorav 4 kontaktsmitte og 2 luftsmitte.
Standard sengerom prosjektert areal i gj.snitt 19,4 m2, kontaktsmitteisolat 16,9 m2, tresengsrom 38,8 m2.
Bad mot korridor. Håndvask på rommet.
Vertikale sengeromskanaler innebygd i et panel av tre.