Utforming av bygget, «fotavtrykket»
Sykehus er komplekse bygg som skal planlegges for å vare i minst 60 år. I planlegging og bygging er det mange krav som skal imøtekommes, som:
- Klimakrav, dvs. hvilke faktorer påvirker klima-fotavtrykket negativt
- Valg av tomt: nedbygging av myr, naturverdier, jordbruk, avstander til kollektivtrafikk/-knutepunkt, grunnforhold o Størrelse på bygget
- Bygningsstruktur: høyder, generalitet, fleksibilitet, elastisitet og tekniske føringsveier
- Materialvalg, materialmengde /vekt og fremstillingsmetode o Fasadeløsning. Karnapper, overheng, utstikk.
- Valg av energiløsning – termisk, elektrisk
- Byggets tilpasning til valgte tomt.
Prinsipielt skal virksomhetsinnhold med funksjonelle krav gi føringer for valg av tomt og byggets utforming, men erfaring er at valgte driftsmodeller ofte må tilpasse seg byggets utforming. - Krav til dagslys på sengerom, arbeidsplasser og kontor gir føringer for plassering av rom og byggets dybde. Dagslys bidrar også til bedre orientering (wayfinding). Sengerom skal ha vindu, dagslys. Utsyn versus innsyn, utsikt fra seng og solskjerming er eksempler på faktorer som må vurderes.
- Krav til universell utforming og utforming av bygget gjennom oversiktlighet, standardisering, romstørrelser, innredning, dører, kontraster, dagslys (veifinning), skilting og tekniske hjelpemidler er eksempler.
- Krav til bygg, teknikk og utstyr som gir nødvendig pasientsikkerhet, effektiv og kvalitativ behandling, teamsamarbeid og mulighet for «helende» arkitektoniske kvaliteter.
- Krav til utomhusanlegg som aktivt virkemiddel i pasientbehandlingen, bør være lett tilgjengelig, spesielt for pasientgrupper med langtidsopphold, eller personale og pasienter i enheter med isolering.
- Felles versus privat, skjermet versus åpent, aktivitetsbasert versus passivt bruk, er ulike hensyn som må hensyntas.
- Bruk av kunst som et passivt virkemiddel i pasientbehandlingen og som kvalitet for pårørende, besøkende og ansatte.
- Krav til arealer og støttefunksjoner som bidrar til god flyt og effektivitet i arbeidsdagen for de ansatte, og som gir gode rammer for HMS, smittevern og pandemi. Attraktive arealer kan bli et rekrutteringsaktivum for å tiltrekke og beholde nødvendig personell.
- Krav til bygg som i form av plassering på tomt, valgte løsninger for arkitektur, bygningsstruktur, tekniske løsninger og utstyr som bidrar til lang levetid både teknisk og funksjonelt (det «robuste» bygget).
Hva påvirker byggets utforming, «fotavtrykket»?
- Tomtens lengde, bredde og størrelse, samt topografi
- Plassering av bad i sengeområder er viktig for oversikt og gangavstander i et sengeområde, og har innvirkning på bredde og lengde på bygget.
- Valg av dobbelt- eller enkeltkorridor har innvirkning på oversikt, kommunikasjon og gangavstander, og konsekvenser for bredden på bygget.
- Variasjon i bredde på korridor i forhold til bruk
- Like funksjoner bør plasseres over hverandre, dette må ivaretas tidlig i planprosessen
- Antall støtterom innenfor sengeområdet påvirker innbyrdes avstander og bygningskroppen, vurder flerbruk av arealer og rom som kan benyttes av flere fag. Vurdere hvilke arealer og rom som må ligge tett på og hvilke som kan ligge i randsonen.