Dimensjonering av poliklinikk- og dagområder

I dette kapitlet gjennomgås hvilke metoder, data og standarder som legges til grunn for dimensjonering av poliklinikk- og dagområder.

Framskriving av antall medisinske dagopphold og polikliniske konsultasjoner, og beregning av antall plasser og rom

For å dimensjonere poliklinikk- og dagområder for somatikk, benyttes blant annet framskriving av antall medisinske dagopphold og polikliniske konsultasjoner, og beregning av antall plasser og rom, som ett av flere verktøy til å identifisere et samlet arealbehov. For å framskrive antall medisinske dagopphold og polikliniske konsultasjoner, benyttes den nasjonale framskrivingsmodellen for somatikk. Videre beregnes antall plasser og rom basert på de framskrevne aktivitetene, med bestemte utnyttingsgrader. Deretter benyttes beregningen av antall plasser og rom sammen med bestemte arealnormer, for å identifisere et samlet arealbehov for funksjonen.

En utfyllende beskrivelse om framskriving av aktivitet og beregning av kapasitet for somatikk kan leses her.

Utvikling av romprogram for poliklinikk

Som et utgangspunkt for planlegging av et funksjonsområde, brukes en gjennomsnittlig arealnorm tidlig i planleggingsfasen. Areal for poliklinikk og dagbehandling beregnes ved å sette arealnorm x antall poliklinikkrom eller dagplasser beregnet etter metoden over. Arealnormen settes ut fra erfaring, evalueringer og eventuelt særskilte lokale forhold, men det er prosjekteier, HF eller RHF, som beslutter arealnormen.

Til beregning brukes:

Areal for poliklinikker beregnes ved å sette arealnorm x antall UB-rom, for tiden henholdsvis 30 m2 for standard UB-rom og 45 m2 for spesial UB-rommene.

  • For dagområder beregnes areal på bakgrunn av antall dagplasser. Standard på dagplass er 10 m2 eller 12 m2, men størrelse og plassering av UB-rommene samt utformingen på støtterom påvirker størrelsen på arealet (gjennomgås i Arealramme dagområder).

Senere i planleggingen vil man videreutvikle arealet avsatt til funksjonen gjennom å lage et romprogram som inneholder alle nødvendige rom til funksjonen. Arealstørrelsene på de ulike romtypene kan hentes fra Sykehusbyggs StandardromkatalogEr en samling av standardiserte funksjonsbeskrivelser med bygningsmessige og tekniske krav til de vanligste rommene i sykehus. Standardromskatalogen er basert på den samlede kunnskap erfart gjennom avsluttede og pågående prosjekter.. Det er stor variasjon mellom de ulike fagområdene i hvilke typer spesialrom de trenger. For fremtidig fleksibilitet kan det likevel være lurt å så langt som mulig benytte en generisk modulbasert oppbygging av romprogrammet. I tabellen nedenfor vises et eksempel på et romprogram for en poliklinikk med arealnorm på 30 m2 som kan benyttes som utgangspunkt.

Eksempel på romprogram for en poliklinikk
Tabell. Eksempel på romprogram for en poliklinikkKilde: Sykehusbygg HF

Arealnorm på 30 m2 per poliklinikkrom har vært brukt i flere år og har vist seg holdbar i mange prosjekter over tid. Ved små sykehus med færre poliklinikkrom, kan det være behov for en høyere arealnorm for å få dekket behovet for støtterom.

I forhold til dimensjoneringen er det utnyttelsesgraden, dvs. åpningstiden, som benyttes i framskrivingen som har størst betydning.

Evalueringer av Sykehuset Østfold Kalnes, NLSH Vesterålen og Kirkenes sykehus, viser at hvis planlagt åpningstid er høyere enn hva man greier å gjennomføre i praksis, medfører dette mangel på poliklinikkrom. Tilbakemeldinger tyder på at dette skyldes dels bemanning, men også at poliklinikkrom ikke kan brukes så mye på tvers som tenkt.

Beregning av arealer for dagområder

Arealrammen for et dagområde beregnes ut fra en erfaringsbasert arealnorm x antall framskrevne dagplasser. Arealnormen for en dagplass x antall framskrevne dagplasser skal dekke alle rom som er nødvendige for å drifte dagområdet. Her er det flere vurderinger og valg som påvirker arealet:

  • Arbeidsbaser og arbeidsplasser – antall, størrelse og plassering?
  • Dagplassene:
    • Sal – størrelse og antall plasser?
    • Skal det være plass til pårørende?
    • Enerom?
    • Smitterom?
  • Støtterom – størrelse og plassering:
    • Venteareal, medisinrom, desinfeksjonsrom, lager m.m.
    • Kan det være noe sambruk med annen enhet?

Under vises et eksempel på et romprogram for to dagområder for infusjonsbehandling og kjemoterapi. Eksemplene viser at det enklere å komme innenfor arealrammen med flere dagplasser samlet, da en mindre enhet har behov for de samme støtterommene. Eksemplet med 10 dagplasser må ha en arealnorm på 25 m2 for å komme innenfor arealrammen.

Tabell. Eksempel på romprogram med et antall rom, arealstandard pr. rom innenfor en arealnorm på 22 m2 pr. dagplass.

I eksemplene er det ikke lagt inn egen ekspedisjon, da henvendelser forutsettes samlet et annet sted i bygget. Tilsvarende gjelder venteareal.

Dersom dagområdet ligger nær andre funksjonsområder som poliklinikk eller sengeområde, vil det være mulig å sambruke areal som desinfeksjonsrom, pauserom, avfallsrom o.l.

Hva synes du om Kunnskapsbanken?

Vi har bare akkurat kommet i gang, men er veldig interessert i å høre hva du synes så langt 🙂

Hvis du vil hjelpe oss med evt. oppfølgingsspørsmål vi har så må du gjerne fylle navn og e-post også.