Føringer
Lover, forskrifter og andre myndighetsvedtak utgjør rammene for spesialisthelsetjenesten, herunder helseforetaksloven, spesialisthelsetjenesteloven og pasient- og brukerrettighetsloven. Den nasjonale helsepolitikken og oppgavene til de regionale helseforetakene konkretiseres og utdypes i Nasjonal helse- og sykehusplan, oppdragsdokumenter og foretaksmøter i de regionale helseforetakene.
Sykehus med poliklinikk- og dagområder skal utformes på en måte som ivaretar rettighetene til pasienter, pårørende og ansatte. Spesialisthelsetjenesten skal følge gjeldende lovverk og forskrifter – listen under er ikke komplett, men flere referanser på aktuelle lover, forskrifter, veiledere m.m. finnes f.eks. her Lover og regler - Helsebiblioteket.
Lov om helseforetak beskriver bl.a. medvirkning fra konserntillitsvalgte og konsernverneombud, samt brukermedvirkning. Dette føringer for prosess og medvirkning i prosjekter.
Lov om spesialisthelsetjenesten beskriver sykehusenes forpliktelse til pasientbehandling, utdanning av helsepersonell, forskning og opplæring av pasienter og pårørende. Dette påvirker utforming og dimensjonering av poliklinikk- og dagområder slik at disse kan kombinere slike funksjoner.
Lov om helsepersonell beskriver helsepersonellets forpliktelser i sin arbeidsutøvelse, som dokumentasjonsarbeid og konfidensialitetskrav, som videre gir føringer for fysisk utforming av poliklinikk- og dagområder.
Pasient- og brukerrettighetsloven gir pasientperspektivet en sentral rolle i helse- og omsorgstjenestene. Perspektivet fra pasienten kan være grunnleggende annerledes enn for de som har som sin daglige arbeidsplass i arealene.
Arbeidsplassforskriften, veileder om Arbeidsmiljø i helseinstitusjoner, gir føringer som skal sikre arbeidstakernes sikkerhet, helse og velferd, hvilke rom (arealer) de skal ha tilgang til og utforming for å ivareta arbeidsmiljø, ergonomi m.m. Eksempler for en poliklinikk eller dagområde er plassforhold i undersøkelses- og behandlingsrommet, plass og tilgang på toalett, tilgang til pauserom, hjelpemidler, samt fysiske tiltak for å unngå smittefare.
Byggteknisk forskrift TEK17, stiller en rekke krav til visuell kvalitet, dagslys, universell utforming og tekniske krav til sikkerhet, miljø, helse og energi.
Lov om likestilling og forbud mot diskriminering (likestillings- og diskrimineringsloven), stiller krav til utforming for å fremme likestilling og hindre diskriminering.
Lov om vern mot smittsomme sykdommer (Smittevernloven), påvirker utforming av poliklinikk- og dagområder i stor grad og behandles i flere deler av dokumentet.
Nasjonal handlingsplan for et bedre smittevern – med mål om redusert helsetjenesteassosierte infeksjoner (HAI) 2019-2023 (HOD)
Fellesskapets sykehus – Styring, finansiering samhandling og ledelse – beskriver utfordringene med personell til helsesektoren og forslår tiltaksområder for en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste for hele landet (NOU 2023: 8)
Styrende dokumenter
Nasjonale og regionale helsemyndigheter gir styrende dokumenter med relevans for planlegging av sykehus og poliklinikk- og dagområder. Politisk styrende dokumenter som Nasjonal helse- og sykehusplan er et sentralt dokument for all planlegging, organisering og utviklingen av helsetjenesten, og oppdateres hvert 4. år.
Tilsvarende utarbeides det utviklingsplaner for de regionale helseforetakene og deres helseforetak hvert 4. år. I Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023beskrives det hvordan spesialisthelsetjenester kan flyttes nærmere pasientene gjennom:
- digitale innbyggertjenester
- digital hjemme oppfølging
- nettbasert behandling
- hjemmesykehus
- teknologi i prehospitale tjenester
Oppdragsdokumentene fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) til RHF, og fra RHF til det enkelte HF gir årlige styringssignaler.
Helseregionene og de enkelte helseforetak har strategiske utviklingsplaner for den kliniske virksomheten som oppdateres hvert 4. år. Samhandling, oppgavedeling og sykehus som virker sammen i nettverk, skal være basis for utviklingsplanene. Det overordnede målet er å legge til rette for god og fremtidsrettet pasientbehandling og god bruk av ressurser.
Veiledere
Veiledere som bør legges til grunn for planlegging av poliklinikk- og dagområder er bl.a.:
Byggveileder for smittevern gir råd om hvilke prosesser og beslutninger som skal tas i de ulike faser for å ivareta hensynet til smittevern. Dokumentet er utarbeidet av Sykehusbygg HF i samarbeid med representanter fra smittevern miljøet i Norge. Som en del av byggveilederen ligger det også en kravmatrise for smittevern, sist oppdatert i 2022. Kravmatrisen kan være nyttig i utarbeidelse av funksjonskrav til rom.
Isoleringsveileder og Håndhygieneveileder (FHI) gir faglige anbefalinger og råd knyttet til temaene – begge med relevans for utforming av poliklinikk- og dagområder.