Nærhet internt mellom rom

Visuell oversikt over kollegaer og pasienter er framhevet som svært viktig for å ivareta pasientsikkerhet og ansattes opplevelse av faglig trygghet samt forebygge hendelser relatert til trusler og vold.

Gangavstander har betydning for tidsbruk i diagnostikk og behandling av en pasient. Dette er viktig for å oppnå raskere behandlingsforløp, og redusere kødannelse.

I analysen av plassering av rom bør det kartlegges og simuleres pasientflyt, ansatteflyt og vareflyt. Den bør omfatte tidsstudier av ansattes arbeidsoppgaver, hvor mye tid ansatte bruker på å forflytte seg mellom steder for å utføre en oppave, hente utstyr, hente forbruksvarer, transportere pasient mellom ulike destinasjoner som venterom, mottaksrom, bildediagnostikk, venterom, dokumentere og kommunisere etc.

Plassering av areal for personalet, pasientbehandling og støtterom kan visualiseres som vist i figur 25. Her benyttes samme fargepalett på samme funksjoner. Gjennom analyse av plassering av personalbaser og behandlingsrom, kan rom plasseres slik at den visuelle oversikten ivaretas optimalt.

I figur 25 vises to eksempler på planløsninger med intern pasientflyt og plassering av personalbase (blå) og behandlingsrom (røde og gule). Planløsning ved St. Olav gir mindre mulighet til oversikt enn den for Kalnes, men har en mer kompakt samling av rom som gir kortere gangavstand. Ved St. Olav er lager av lintøy og forbruksvarer plassert i skap i nisjer i korridor. I planløsning for Sykehuset Østfold, Kalnes, er alle støtterom plassert i en midtkjerne. Begge evaluerer løsningene som funksjonelle.

En masteroppgave i simulering av logistikk ved akuttmottaket Sykehuset Østfold viste at gangavstander ville bli redusert med flere arbeidsstasjoner for personalet i mottaksområder, gruppering av mottaksrom ved arbeidsstasjoner, samt flere satellitter for konvensjonell røntgen.

Intern plassering av mottaksrom, arbeidsplasser for personalet og støtterom
Intern plassering av mottaksrom, arbeidsplasser for personalet og støtterom

Figuren under viser akuttmottaket i Malmø ved Skånes universitetssjukehus. Det er organisert og bygd opp etter triagesystemet. Tverrforbindelser mellom pasientløp gir mulighet for kommunikasjon og rask bistand ved behov. Her har man oppnådd både rene pasientforløp og oversikt over virksomheten.

Akuttmottaket i Malmø ved Skånes universitetssjukehus.

Figur under viser planløsning for akuttmottak, Massachusetts Emergency Department. Arbeidsstasjoner ligger sentralt plassert, delt opp i soner, med behandlingsareal rundt. Fra arbeidsstasjonene har ansatte visuell oversikt over kollegaer og behandlingsrom. Støtterom er plassert i ytterkant. Denne modellen ivaretar kravet om visuell oversikt og kontroll over behandlingsrom og kollegaer, men kan være vanskelig å gjennomføre i Norge bl.a. som følge av krav til daglys.

Planløsning akuttmottak Massachusetts USA