Smittevern og kohort

Byggveileder for smittevern er utarbeidet av Sykehusbygg i samarbeid med representanter fra smittevern fra alle regioner.

Anbefaling fra smittevern mht. dimensjonering:
  1. Antall plasser dimensjoner ut fra 85 – 95 % av «toppene», dvs. maks antall pasienter i samtidighet (innenfor en time)
  2. Beregne ut fra 4 timers oppholdstid i mottak (normen for tid i akuttmottak for enkelte tilstander er ned til 1 time), 4 timer som beregningstid gir god buffer.
  3. Hoveddelen av plassene planlegges som Undersøkelses- og behandlingsrom-rom, alle/ de fleste av disse med direkte tilgang toalett
  4. Bør kunne håndtere en mulig smitteførende pasient i mottak med tanke på fysisk utforming

Akuttmottak skal ivareta flere forløp med tanke på mulig smitteførende pasienter.Forløpene krever ulik tilrettelegging for ivaretakelse av smittevern.

Akuttmottak kjennetegnes av ujevn belastning over døgnet, og over sesonger i løpet av et år, og det kan oppstå betydelig opphopning av pasienter i mottak, uavhengig av størrelsen på sykehuset.

  • Pasienter med ukjent smittestatus, akutt syke uten at man kjenner til om det foreligger en infeksjon, og eventuelt hvilket agens
    1. UB-rom med direkte tilgang til toalett reduserer risiko for smitteoverføring til andre pasienter i mottaket, bad er ikke nødvendig
    2. Unngå at pasienter og pårørende blir sittende tett innpå hverandre i ventesoner over tid – løses ved størrelse på, og spredning av, ventesoner
    3. Enkel tilgang på håndvask – hånddesinfeksjon synlig i ventesoner og trafikkareal
    4. Tilstrekkelig kapasitet UB-rom
    5. Avveining av behov for triageringssoner mot behov for å holde pasienter unna hverandre
  • Pasienter med kjent smittestatus – som bærer av resistente bakterier, kjent eller sterk mistanke om luftsmitte (tbc, luftveisinfeksjoner av type SARS, fugleinfluensa med mer)
    • Ingen opphold i ventesone, direkte inn på enerom med WC. Behov for isolat vurderes. Behov for isolat med inngang direkte utenfra vurderes. Valg av type isolering vurderes.
  • Katastrofesituasjoner der pasienter kommer inn etter å ha vært utsatt for spredning av biologisk materiale i stort omfang (kontaminering)
  1. Forløp c) beredskap for katastrofesituasjoner er beskrevet i CBRNE-retningslinje.
    Kontaminering med biologisk materiale krever tilgang til dekontaminering - kan løses med eksterne telt eller bygg med spylefunksjon.
  2. Ekstreme epidemier (stort antall smittede, type SARS, Covid-19, ebola, «spanskesyke» e.l.)forutsetter planer for evakuering av deler av sykehuset til mottak og behandling – kan ikke løses i mottaket alene
  3. Store ulykker forutsetter mulighet for å tømme mottaket for å ta hånd om skadde – evakuere andre pasienter til andre områder (sengeområder, tung overvåkning, dagplasser etc.) i sykehuset for å skaffe plass. Hensyn til smittevern er relevant, men underordnet i en slik situasjon

Adferdsregulerende utforming og innredning kan være med på å regulere atferd hos både pasienter, pårørende og personalet, slik at risiko for spredning av infeksjon reduseres. Trafikklinjer for rent og urent bør i minst mulig grad krysse hverandre.


Kohort

Kohortisolering innebærer isolering av flere pasienter med samme infeksjon på i en avskjermet del av et sengeområde eller i et helt sengeområde. En kohortisolering forutsetter at det er dusj og toalett i direkte tilslutning til sengerommet, samt støtterom som er nødvendig for den daglige driften. Det skal være klare grenser mellom kontaminerte og ikke kontaminerte områder.

Kohortisolering i fht. mottak av mange pasienter med forventet samme smitte, kan løses ved f.eks. bruk av telt utenfor akuttmottak. Utendørs areal til en slik funksjon kan være den samme som ved massetilstrømning.

Eksempel på flyt i byggets mottaksområde

Veiledere innenfor smittevern som må inn i planleggingen, er Smittevernloven, Smittevernveileder og håndhygieneveileder fra Folkehelseinstituttet (FHI) i tillegg til Isoleringsveileder og andre relevante veiledere publisert av FHI (www.fhi.no).

Pandemi: Det er innhentet erfaringer fra akuttmottak i drift under Covid-19 fra mars til november 2020. Dette er kort beskrevet i kapittel 4.6 Mottak av pasient med mistanke om smitte. Dette temaet vil bli oppdatert når det foreligger nasjonale og internasjonale erfaringsoppsummeringer.