CBRNE
Alle sykehus med akuttfunksjon er forpliktet til å ta å ha en beredskap for mottak av CBRNE pasienter. Kravene er basert på nasjonale retningslinjer og sykehuset størrelse (opptaksområde).
CBRNE står for Kjemiske stoffer (C), biologiske agens (B), radioaktiv stråling (R), kjernefysisk stråling (N) eller eksplosiver (e) som utgjør en helsefare. Eksponering for CBRN-agens kan skje ved ulykker, uhell (f.eks. i laboratorium) eller villet spredning (terroranslag) og krever ekstraordinær beredskap. I funksjonen inngår diagnostiske tilnærminger, deteksjon av agens, skadestedshåndtering, dekontaminering, forebyggende behandling, akuttbehandling og intensivbehandling i tilfeller der agens er enten bekreftet eller mistenkt.
Rensestasjon eksternt omfatter
- Direkte atkomst utenfra til
- Uren sone, et større, oppvarmet rom med dusjer og slange for spyling, fjerning av klær ((krav til ventilasjon, trykk og temperatur)
- Sluse til ren sone (krav til ventilasjon, trykk og temperatur)
- Ren sone for tørking, påkledning av rent tøy (krav til ventilasjon, trykk og temperatur)
- Varm forbindelse til akuttmottak
Dette er løst forskjellig i ulike sykehus: Noen har opprettet rensestasjon i telt på utsiden akuttmottaket (Ullevål, St. Olav), andre har det i eller tilknyttet ambulansehaller (UNN Tromsø, Stavanger universitetssykehus, Bodø, Kirkenes) eller med eget rom inne i sykehuset, med direkte inngang utenfra (Ahus). Nasjonal behandlingstjeneste for CBRNE-medisin ved OUS har bidratt med sin kompetanse i mange prosjekter, og bør konsulteres som rådgiver.
Nasjonal behandlingstjeneste for CBRNE-medisin ved OUS har utarbeidet anbefalinger for dekontamineringsenheter publisert i 2020, se vedlegg 8.