Tema til drøfting og avklaring

Publisert 01.10.2025. Endret 03.10.2025

Her gis en oppsummering av tema som drøftes og avklares i tidligfasen ved planlegging av sentralkjøkken, og som først og fremst har påvirkning på arealbehovet og konseptuelle løsningsvalg. Listen er nødvendigvis ikke uttømmende.

Forklaring på faser:

  • PI: Prosjektinnramming
  • KF1: Konseptfase steg 1
  • KF2: Konseptfase steg 2
  • FP: Forprosjekt

For forsyningsfunksjonen sentralkjøkken, som for alle funksjoner som inngår i et prosjekt, vil det være arbeid med en rekke mer detaljerte avklaringer knyttet til programmering og prosjektering av romprogram, teknikk, utstyr og IKT i fasene etter tidligfasen.

Tema til drøfting og avklaringFaseKommentar
Forsyningsstruktur:
• Er forsyningsfunksjonen sentralkjøkken en del av omfanget i prosjektet? PI
Driftsmodell og løsningskonsept:
• Hvilken serveringsform legges til grunn?KF1Valg av serveringsform har påvirkning på romprogram (arealer og utstyrsløsninger), både i sentralkjøkken og avdelingskjøkken.
• Kjøkkenfunksjoner og oppgavefordeling; Hvilke kjøkkenfunksjoner planlegges det med i sykehuset? Hvilke funksjoner og oppgaver ivaretas av de ulike kjøkkenfunksjonene? KF1Oppgavefordeling mellom kjøkkenfunksjoner har påvirkning på romprogram (arealer og utstyrsløsninger), og personellressurser i drift
• Oppgavefordeling mellom forsyningsfunksjoner; Hvilke forsyningsfunksjoner leverer hvilket sortiment til sykehusets avdelinger? Hvordan er oppgavefordelingen mellom sentralkjøkken og andre forsyningsfunksjoner?KF1Oppgavefordeling mellom forsyningsfunksjoner har påvirkning på romprogram (arealer)
• Plassering i bygningsmassen og fotavtrykk; Hvor plasseres sentralkjøkkenet i bygningsmassen? Plasseres sentralkjøkkenet i tilknytning til vare- og distribusjonssentral eller kantine? Gir fotavtrykket til sentralkjøkken en god arealeffektivitet? Er det sambruk av areal og laste-/losseporter og oppstillingsplasser for leveranser mellom sentralkjøkkenet og andre forsyningsfunksjoner?KF1 - KF2Konsekvenser for løsningskonsept med romprogram (arealer) og trafikkarealer
Leveranseomfang og produksjonskapasitet:
• Hvor mange pasienter og ansatte/studenter/besøkende skal det produseres mat for? Hvor mange kostdøgn er det? Leverer sentralkjøkkenet til andre lokasjoner?KF1Dimensjonerende forutsetninger for romprogram (arealer og utstyr)
Beredskap:
• Er det krav til eller behov for beredskap med tanke på etterforsyningssvikt? Hvilke konsekvenser har dette for areal?KF1Påvirkning på romprogram (arealer)
Forsyningsteknologi og transportløsninger:
• Hvilken løsning legges til grunn for interntransport? Skal det benyttes automatisert transportløsning (AMR, AGV)?KF2Forutsetninger for dimensjonering automatisert transportløsning
• Er det aktuelt med eget avfallssug for matavfall?KF2Dersom eget avfallssug for matavfall, er det aktuelt å legge rørstrekk til flere funksjoner/bygg/plan enn sentralkjøkken
Utstyr:
• Planlegge utstyr i sentralkjøkken, utarbeide utstyrsliste. FPAvstemme utstyrsløsninger og grensesnitt mot rom/arealer, teknikk og IKT