Innledning og formål
Innledning
Framskriving av bemanning for et byggeprosjekt i tidligfase gjøres for å få en estimering av fremtidig bemanning, som igjen brukes som grunnlag for å kunne si noe om behov for antall kapasiteter og areal til personalfunksjoner. Med personalfunksjoner menes her kontorplasser, møteromsplasser, og personalkantine og garderobeplasser. Disse personalfunksjonene utgjør en stor del av sykehusarealet.
Det er ikke en nasjonal standardisert metode for bemanningsframskriving, men metoden og modellen som beskrives her ble utviklet i forbindelse med planlegging av St. Olavs hospital HF medio 90-tallet, og er kontinuerlig utviklet etter dette. Formålet med modellen var å få en analytisk metode for integrering av pasientframskriving, bemanningsframskriving, kapasitets- og arealberegning for personellfunksjoner.
Modellen kan både benyttes for å framskrive eksisterende enheter eller nye funksjonssammensetninger, det vil si at man kan tilrettelegge en endret framtidig organisering og fremskrive resultat av denne.
Det er noen begrensninger i bruk av modellen, slik som at resultater av framskrivingen ikke bør være grunnlag for bemanningsplaner. Framskrevet aktivitet innenfor bemanning brukes kun til å beregne kapasiteter som antall arbeidsplasser, garderober, kantine med mer. Det er flere personalfunksjoner i sykehus, men disse inngår i funksjonsareal for spesifikke funksjoner. Dette beskrives blant annet i ulike kunnskapsgrunnlag.
Formål
Formålet med bruk av bemanningsmodellen, er å få et anslag over framtidig bemanning for et byggeprosjekt i tidligfase. Estimering av framtidige bemanningen vil danne grunnlag for å beregne kapasiteter tilknyttet den framskrevne aktiviteten, som antall kontorer, møteplasser, garderober og kantine. Dette gir grunnlaget for beregning av areal til personalfunksjoner ved å legge til bestemte arealnormer til beregnede kapasiteter.
Resultatene av framskriving bør ikke benyttes som grunnlag for fremtidig bemanningsplaner, da framskrivingen vil være på et såpass overordnet nivå.