Lover og forskrifter
Lover, forskrifter og andre myndighetsvedtak utgjør rammene for spesialisthelsetjenesten, herunder helseforetaksloven, spesialisthelsetjenesteloven og pasient- og brukerrettighetsloven. Den nasjonale helsepolitikken og oppgavene til de regionale helseforetakene konkretiseres og utdypes i Nasjonal helse- og samhandlingsplan (tidligere Nasjonal helse- og sykehusplan), oppdragsdokumenter og foretaksmøter i de regionale helseforetakene.
Sykehus skal utformes på en måte som ivaretar rettighetene til pasienter, pårørende og ansatte. Spesialisthelsetjenesten skal følge gjeldende lovverk og forskrifter – listen under er ikke komplett, men flere referanser på aktuelle lover, forskrifter, veiledere m.m. finnes for eksempel her: Lover og regler - Helsebiblioteket.
Lov om helseforetak beskriver bl.a. medvirkning fra konserntillitsvalgte og konsernverneombud, samt brukermedvirkning. Dette gir føringer for prosess og medvirkning i prosjekter.
Lov om spesialisthelsetjenesten beskriver sykehusenes forpliktelse til pasientbehandling, utdanning av helsepersonell, forskning og opplæring av pasienter og pårørende. Dette påvirker utforming og dimensjonering av poliklinikk- og dagområder slik at disse kan kombinere slike funksjoner.
Lov om helsepersonell beskriver helsepersonellets forpliktelser i sin arbeidsutøvelse, som dokumentasjonsarbeid og konfidensialitetskrav, som videre gir føringer for fysisk utforming av poliklinikk- og dagområder.
Lov om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern (psykisk helsevernloven) er en norsk lov som inneholder regler for undersøkelse og behandling i det psykiske helsevernet både med og uten pasientens samtykke. Med psykisk helsevern menes ifølge loven spesialisthelsetjenestens undersøkelse og behandling av mennesker på grunn av psykisk lidelse, samt den pleie og omsorg dette krever. Loven gjelder for barn og voksne som har behov for behandling i det psykiske helsevernet. Dette påvirker utforming, dimensjonering og sikkerhet ved planlegging av areal for psykisk helsevern.
Lov om arkiv (arkivlova) og Forskrift om offentlige arkiv Formålet med disse lovene er å trygge arkiv som har betydningsfull kulturelt eller forskningsmessig verdi eller som inneholder rettslig eller viktig forvaltningsmessig dokumentasjon, slik at disse kan bli tatt vare på og gjort tilgjengelige for ettertiden. Dette har betydning ved planlegging av areal og spesielt krav til utforming for funksjoner som har behov for "papirarkiv".
Pasient- og brukerrettighetsloven gir pasientperspektivet en sentral rolle i helse- og omsorgstjenestene. Perspektivet fra pasienten kan være grunnleggende annerledes enn for de som har som sin daglige arbeidsplass i arealene.
Arbeidsplassforskriften, veileder om Arbeidsmiljø i helseinstitusjoner, gir føringer som skal sikre arbeidstakernes sikkerhet, helse og velferd, hvilke rom (arealer) de skal ha tilgang til og utforming for å ivareta arbeidsmiljø, ergonomi m.m. Eksempler for en poliklinikk eller dagområde eller et normalsengeområde er plassforhold i undersøkelses- og behandlingsrommet, plassforhold rundt pasientseng, plass og tilgang på toalett, tilgang til pauserom, hjelpemidler, samt fysiske tiltak for å unngå smittefare.
Forskrift om habilitering, rehabilitering og koordinator Formålet med forskriften er å sikre at personer som har behov for sosial, psykososial eller medisinsk habilitering og rehabilitering, tilbys og ytes tjenester som kan bidra til stimulering av egen læring, motivasjon, økt funksjons- og mestringsevne, likeverdighet og deltakelse. Formålet er også å styrke samhandlingen mellom tjenesteyter og pasient og bruker og eventuelt pårørende, og mellom tjenesteytere og etater innen et forvaltningsnivå eller på tvers av forvaltningsnivåene. Dette har betydning for både arealbehov og utforming av arealene.
Byggteknisk forskrift TEK17, stiller en rekke krav til visuell kvalitet, dagslys, universell utforming og tekniske krav til sikkerhet, miljø, helse og energi.
Handikapforbundet har utarbeidet en veileder basert på blant annet teknisk forskrift. Tilgjengelige bygg og uteområder. Dette gir oss verdifull innsikt fra et brukerperspektiv.
Lov om likestilling og forbud mot diskriminering (likestillings- og diskrimineringsloven), stiller krav til utforming for å fremme likestilling og hindre diskriminering.
Lov om vern mot smittsomme sykdommer (Smittevernloven), påvirker utforming av funksjonsområder i sykehus.
Nasjonal handlingsplan for et bedre smittevern – med mål om redusert helsetjenesteassosierte infeksjoner (HAI) 2019-2023 (HOD)