En studie av sengetun i tre sykehus

I dokumentet Planlegging av sengeområder (2021) er det beskrevet og drøftet følgende sengeområder:

  • Døgnenhet på St. Olavs Hospital (byggefase 1 og 2), ferdigstilt 2005 og 2013 (studie 1 og 2)
  • Sykehuset Østfold Kalnes (herav- Kalnes), ferdigstilt 2015 (studie 3)
  • Nordlandssykehuset Vesterålen (herav – Vesterålen), ferdigstilt 2014 (studie 4)

Sengeområdene i de utvalgte sykehusene er alle utformet med sengetun og er planlagt med ensengsrom, men med ulik sammensetning og utforming av sengetunene. Ved St. Olavs hospital byggefase 1 var det planlagt med noen få tosengsrom, som etter noen år ble omgjort til ensengsrom.

Evalueringen av disse fire eksemplene er en del av grunnlaget for å hente erfaringer og kunnskap til nye prosjekt.

St. Olavs hospital – studie 1 og 2

St. Olavs hospital er et universitetssykehus med lokalsykehusfunksjon for 327 574 innbyggere og regionfunksjon for Midt-Norge med 729 452 innbyggere (år 2020). Somatikken er spredt over flere lokasjoner, på Øya i Trondheim, Orkdal og Røros, samt flere mindre lokasjoner. Det nye sykehuset på Øya i Trondheim er et integrert universitetssykehus hvor ca. 25 % er universitetsareal. Bruttoarealet for det nye sykehuset er ca. 226 000 m2. Første byggefase ble ferdigstilt i 2005-2006 og andre byggefase ble ferdigstilt etappevis fra 2008 - 2013. Det er sengeområder fordelt på 6 bygg. Antall somatiske senger var 1018 i år 2019, inkludert Orkdal og Røros.

Et sengeområde på St. Olavs hospital består av 3 tun à 8 senger med pasientnære arbeidsstasjoner og lager, totalt 24 senger. Sengetunkonseptet er løst noe ulikt i de to byggefasene, også mellom bygg i samme fase. Fotavtrykket av bygningene i byggefase 1 og 2 er ulike, noe som medfører at utformingen av sengeområdene og spesielt arealene rundt arbeidsstasjonen, er forskjellig. Hovedprinsippet er det samme, 3 tun med totalt 24 senger som en driftsenhet med felles støtterom. I byggefase 1 ligger 3 sengetun på rad, arealet i arbeidsstasjonen er noe større enn i byggefase 2, og et arbeidsrom er lokalisert rett over korridoren.

I byggefase 2 har enkelte bygninger, f.eks. Akutten og Hjerte-lunge-senteret, 2 sengetun på rad og ett tilhørende sengetun rundt et hjørne. Bygningskroppen og arealene rundt arbeidsstasjonen er utformet slik at det er ikke noe romslighet i og rundt arbeidsstasjonen som i byggefase 1. Arbeidsstasjonene er plassert slik at det er sikt fra den ene til den neste for å lette kontakt mellom personalet i ulike tun. Felles støtterom som medisinrom, utstyrslager, desinfeksjons- og avfallsrom, er lagt mellom tunene. Alle pasientbad er plassert mot korridor.

Sengeområdene er i hovedsak plassert på plan 4, 5 og 6.

Prinsippskisse, St. Olavs hospital, Øya TrondheimKilde: ««Sengetun», et brukbart konsept? En evaluering av planlegging og implementering av sengetunkonseptet», 2012

Studie 1 representerer sengeområde i Akutten og hjerte-lunge-senteret (AHL), byggefase 2 (videre St. Olavs hospital fase 2). Sengeområdet har sengerom fordelt på 2 tun med en vinkel mellom.

Studie 2 (videre St. Olavs hospital fase 1) er Nevrosenteret, slagenheten. Sengeområdet har sengerom fordelt på 3 tun på rad og uten vinkel mellom.

Sykehuset Østfold Kalnes – Studie 3

Sykehuset Østfold HF er et foretak som leverer spesialhelsetjenester for 298 000 innbyggere i Østfold. Bruttoarealet for det nye Sykehuset Østfold Kalnes er ca. 89 000 m2. Sykehuset åpnet for full drift 2. november 2015, og antall senger i bruk for somatikk i år 2019 var 415. De fleste sengeområdene er utformet med 2 sengetun på rad og ett tilhørende sengetun rundt hjørnet.

Sengeområdene er plassert på plan 2, 3 og 4 i sengebygget.

Prinsippskisse, Nytt østfoldsykehusKilde: Hovedrapport. Evaluering av nytt østfoldsykehus, Kalnes. Sykehusbygg HF 2020.

Et sengeområde består av 4 tun à 9 senger med desentrale arbeidsstasjoner og lager, totalt 36 senger med sengetunkonseptløsning 2+2 sengetun, og 4 sengeområder som har 27 senger med sengetunkonseptløsning 2+1 sengetun, dvs. med et hjørne mellom tunene. Tunet er utformet slik at seks sengerom har bad ut mot korridor og tre sengerom har bad mellom rommene. Bygningskroppen og arealene rundt arbeidsstasjonen er utformet slik at det er ikke noe romslighet ved arbeidsstasjoner. Arbeidsstasjonene er plassert på den ene siden av korridor. Felles støtterom som medisinrom, utstyrslager, avdelings lager for forbruksvarer og avfallsrom, er lagt nærmere inngangspartiet til sengeområdet. Mellom tunene er det er kun desinfeksjonsrom og nærlager for forbruksvarer og tøy.

Nordlandssykehuset Vesterålen – Studie 4

Vesterålen er et lite akuttsykehus som betjener ca. 52 000 innbyggere. Bruttoarealet for det nye sykehuset er ca. 15 000 m2. Sykehuset åpnet for full drift 23. mai 2014. Antall døgnplasser i bruk for somatikk i år 2017 var 61.

Det er 3 sengetun i et sengeområde med 25 sengerom. Tunet er utformet slik at noen sengerom har bad ut mot korridor og noen sengerom har bad mot ytre fasade. Det er 8 enerom organisert rundt en arbeidsstasjon med stillerom, lagerskap for forsyningsvarer og tøy, grupperom for personale og oppholds krok (nisje) for pasienter. Arbeidsstasjonene er plassert slik at det er sikt fra den ene til den neste for å lette kontakt mellom personalet i ulike tun. Felles støtterom som medisinrom, utstyrslager, desinfeksjons- og avfallsrom, er lagt på hver side av det midtre tunet i en sengefløy.

Sengeområdene for ulike fagområder er plassert i vingene fra den sentrale aksen, se figuren nedenfor.

Skisse, NLSH VesterålenKilde: Tegning: Boarch arkitekter, 02.11.2009

Hva synes du om Kunnskapsbanken?

Vi har bare akkurat kommet i gang, men er veldig interessert i å høre hva du synes så langt 🙂

Hvis du vil hjelpe oss med evt. oppfølgingsspørsmål vi har så må du gjerne fylle navn og e-post også.