Nærhet til andre sykehusfunksjoner
Planlegging og utforming av nyfødtavdelinger forutsetter en overordnet planleggingsprosess på sykehusnivå hvor nærhetsbehovene mellom forskjellige funksjoner – på avdelingsnivå – avklares og ivaretas.
Alle nyfødtavdelinger har som utgangspunkt et umiddelbart nærhetsbehov til de deler av et sykehus hvor fødsler forekommer – fødeavdeling og operasjonsstue for keisersnitt/operasjonsavdeling. Det er i hovedsak derfra barn innlegges til nyfødtavdelinger, og nyfødtavdelingens personell må kunne rekke å være til stede for å ta imot potensielt dårlige barn.
Nyfødtavdelinger og fødeavdelinger bør ha en kort og uavbrutt transportvei. De kan for eksempel være tilliggende i samme plan eller være forbundet med en heis med prioritetsfunksjon.
Avhengig av størrelse på nyfødtavdelingen kan nærhet til barneavdeling og/eller intensivavdeling være hensiktsmessig med henblikk på overlapp i bemanning og kompetanse, samt at eventuelle søsken til barn på nyfødtavdeling kan ha nytte av arealer tilrettelagt for barn generelt. Disse nærhetsbehovene er imidlertid ikke like viktige som behovet for nærhet til fødeavdeling.
Det bør tilrettelegges for pasientforflytninger mellom ulike behandlingsnivå, også mellom sykehus. Dette innebærer hensiktsmessig forbindelse fra nyfødtavdeling til transportområder, som akuttmottak eller helikopterplattform, så vel som fasiliteter for effektivt mottak og skape en god behandlingssituasjon rundt en innkommende pasient.