Sykehusbygg HF har evaluert Sykehuset Østfold Kalnes.
Poliklinikker – løsningskonsept
Poliklinikkene har både enkel- og dobbelkorridorløsning (hhv. lokalisert i sengebygget og behandlingsbygget) med inngang fra felles vestibyle med resepsjon, innsjekkingsautomater og pasientverter på plan 1. Hovedkorridoren mellom sengebygg og behandlingsbygg har mye trafikk. Blodprøvetaking og bildediagnostikk er plassert på plan 1 i behandlingsbygget.
Poliklinikkene har egne ekspedisjoner og har flere venteområder med varierende antall sitteplasser. Det er også plassert stoler for ventende pasienter i korridorer.
Mange undersøkelses- og behandlingsrom er plassert i midtkjernen i behandlingsbygget og er uten dagslys. Operasjonsstue etablert (2018) i tilknytning til skade og ortopedi, samt en operasjonsstue ved Brystdiagnostisk senter (BDS). Noe poliklinisk aktivitet er lagt til Sykehuset Østfold Moss.
Oversiktsbilde over poliklinikker plan 1. Sykehuset Østfold Kalnes Kilde: Arkitektgruppen nytt østfoldssykehus Dagområde – løsningskonsept
Dagområdet ble plassert på samme plan med bildediagnostikk og blodprøvetaking for å sikre et helhetlig pasientforløp for dagbehandlingspasienter. Det er 20 dialyse- og 26 kjemoterapiplasser (2019). Dagplasser for dialyse og kjemoterapi er plassert i sengebygget i enden av korridor som er avskjermet for gjennomgangstrafikk. Egne venteområder i tilknytning til dialyse og kjemoterapi. Oppvåkningsrom med dagplasser ved operasjonsstuene i behandlingsbygget.
Evaluering 2020-03-26
Vurdering av løsningskonseptet for poliklinikk
Løsningen med enkelkorridor har bedre arbeidsflyt og pasientforløp enn dobbelkorridorsløsning I dobbeltkorridoren i behandlingsbygget ble en av midtkorridorene avstengt for gjennomgangstrafikk som forstyrret målinger (for eksempel EEG). Det ble mer utfordrende for pasienter å finne frem i dobbeltkorridorløsningen etter avstenging Venteområder erfares å være for små, og noen fagområder har lang avstand mellom venteområde og undersøkelses- og behandlingsrom Manglende oversikt fra ekspedisjoner til noen venteområder. For enkelte områder ble det bestilt en monitor til kontoret for å bedre oversikten Det er lite eller manglende dagslys i undersøkelses- og behandlingsrom som ligger i midtkjernen Alle undersøkelses- og behandlingsrom i enkeltkorridor har dagslys Liten eller ingen mulighet til utlufting i undersøkelses- og behandlingsrom, spesielt i endoskopirom Mangel på samtalerom medførte blant annet at det måtte bookes møterom for taushetsbelagte samtaler Åpne ekspedisjoner i hovedkorridor ble ombygd for å ivareta både konfidensialitet og sikkerhet til de ansatte Generell mangel på arbeidsplasser, pauserom og møterom Bruk av generelle undersøkelses- og behandlingsrom på tvers av fagområder fungerer for vanlige konsultasjoner. En koordinator sørget for «utlån» av undersøkelses- og behandlingsrom. Det anbefales et bookingsystem Poliklinikk delt på to sykehuslokalisasjoner erfares utfordrende for fagmiljøet
Vurdering av løsningskonsept for dagområde
Dagplasser i sengebygget har dagslys, men ikke oppvåkningsplassene i behandlingsbygget Mangel på samtalerom har blant annet medført at det må bookes møterom for taushetsbelagte samtaler Opphopning av dialysestoler i korridor: Ca. 30 prosent av pasientene som fikk dialyse (2019) var inneliggende. Dette medførte at dialysestoler ble flyttet ut i korridor for å gi plass til sengeliggende pasienter.
Se fullstendig evaluering (PDF)