Pauserom

Funksjon

Hovedregelen er at alle arbeidstakere skal ha tilgang til spiserom jf. arbeidsplassforskriften § 3-5. På de fleste sykehus har ansatte normalt også tilgang til kantine, men der det ikke er mulig å forlate arbeidsplassen eller ved arbeidstider der kantinen er stengt, skal det være tilgang til pauserom innenfor arbeidsstedet. På mange poliklinikk- og dagområder er det så høy aktivitet at det kan være vanskelig å få tid til å komme seg fra avdelingen, så pauserommet er foretrukket spiseplass.

Utforming av arealet

Rommet bør dimensjoneres slik at det er plass til ansatte i avdelingen, se krav til spiserom Arbeidsplassforskriften § 2-1 første ledd og arbeidsplassforskriften §§ 3-1, 3-2 og 3-5.

Spiserom skal om mulig ha dagslys og utsyn jf. Arbeidsplassforskriftens §2-10 og §3-5 og det bør være tilgang til tekjøkken.

Mange sykehus og avdelinger sliter med møteplasser så ofte brukes pauserom som ekstra møterom utenom spisetidene. Utforming av pauserommet bør derfor legge til rette med fasiliteter for møtevirksomhet.

Plassering

Rommet bør plasseres så det er enkelt tilgjengelig for enhetens ansatte samtidig som det ikke bør ligge for nært pasientområder. Ansatte skal ha en sosial sone hvor de kan kople av og pauserommet bør plasseres slik at pasienter og pårørende skjermes for latter og støy fra arealet.

Evalueringer viser at lang avstand til kantine kan hindre at ansatte i poliklinikken benytter kantinen. De anbefaler at pausearealet har nærhet til behandlingsområdet, jf. evalueringen fra Sykehuset Østfold Kalnes.

Pauserom med oversikt til arbeidsbase og pasientrom, Dialyseavdelingen Bærum Sykehus, Vestre Viken HFKilde: Sykehusbygg HF

Pauserom med tekjøkken og pauseområde, legevakten Ringerike sykehus, Vestre VikenKilde: Sykehusbygg HF

Hva synes du om Kunnskapsbanken?

Vi har bare akkurat kommet i gang, men er veldig interessert i å høre hva du synes så langt 🙂

Hvis du vil hjelpe oss med evt. oppfølgingsspørsmål vi har så må du gjerne fylle navn og e-post også.