Inventar og utstyr

Som nevnt i avgrensningen av dokumentet, blir ikke inventar og utstyr utfyllende beskrevet. Noen områder omtales her pga. at beslutning om utstyret eller inventaret må tas stilling til i planleggingsfasen for å unngå store kostnader senere.

Dagslys og belysning

Kravet om dagslys er en faktor som kan være med på å påvirke utforming og plassering av funksjoner og UB-rom i bygget. Ifølge Byggteknisk forskrift TEK17 og Arbeidstilsynet skal alle arbeidsplasser i hovedsak ha tilgang til dagslys og utsyn. En del eldre sykehusbygg oppfyller ikke dagens krav og ved oppgradering av rommene kan det være aktuelt å finne gode alternative løsninger. En forskningsstudie fra Danmark beskriver effekten av virtuelle vinduer i rom der det ikke er dagslys. Konklusjonen er at virtuelle vinduer forbedrer opplevelsen av lys og inntrykk av rommet blant ansatte.

Eksempel på virtuelt dagslys, Ringerike sykehus, Vestre Viken HFKilde: Sykehusbygg HF

Frosting for skjerming av innsyn

Siden det er hensiktsmessig å plassere dagbehandling og poliklinikker på plan 1, kan det føre til innsyn til arealene og UB-rommene.

Ved sykehus med flere bygg nær hverandre kan det også bli innsyn hvor det ikke er ønskelig. Det er ofte en uteglemt faktor ved planlegging. Frosting av vinduer i etterkant av byggingen kan bli dyrt. Skjerming for innsyn bør ivaretas i detaljeringsfasen og vil da kunne bidra til et bedre resultat og mindre kostnad.Man bør være oppmerksom på at frosting hindrer en del av dagslyset inn i rommet.

Eksempler på mørk frosting i NLSH BodøKilde: Sykehusbygg HF

Undersøkelseslamper

For de fleste prosedyrer er det behov for godt lys. UB-rom må derfor planlegges med god generell belysning, og i mange tilfeller er godt planlagt generell belysning med takarmatur tilstrekkelig. Men i mange tilfeller vil det være behov for ekstra god belysning i form av undersøkelseslamper.

Ved planlegging av standard UB-rom kan undersøkelseslamper i alle rom virke som en god løsning for å sikre fleksibilitet.

Evalueringer fra bla. Sykehuset Østfold Kalnes viser midlertid at for funksjoner som ikke har behov for den typen belysning kan en slik takhengt lampe være til hinder for god arbeidsflyt. Man bør vurdere hvilke fagområder undersøkelseslamper kan være fordel for og hvilke fagområder som trenger plass fremfor denne typen belysning. Et alternativ kan være å ha mobile lamper som kan tas inn og ut av rommet.

Kirurgisk poliklinikk, NLSH BodøKilde: Sykehusbygg HF


Hva synes du om Kunnskapsbanken?

Vi har bare akkurat kommet i gang, men er veldig interessert i å høre hva du synes så langt 🙂

Hvis du vil hjelpe oss med evt. oppfølgingsspørsmål vi har så må du gjerne fylle navn og e-post også.