Lager

Lagertyper

Areal til lager må planlegges innenfor arealrammen for poliklinikk- og dagområdet og det må gjennomtenkes nøye hvor stort areal og hvor mange rom det settes av plass til innenfor rammen. Se også kapittel 3.10 om prinsipper for varelogistikk. Lager for poliklinikk- og dagområder deles inn i:

  • Lager rent, forbruksvarer og tøy
  • Lager utstyr
  • Nærlager

Behov for lagerplass på poliklinikk og dagområder varierer i størrelse etter hvilke funksjoner det planlegges inn i arealene. Tema som bør drøftes på romnivå:

  • Hvilke lager typer skal enheten ha?
  • Hva skal ligge i nærlager?
  • Hva skal lagres i avdelingslager?
  • Hvilke varetyper kan lagres i samme rom?
  • Hvor lagres større, romoppfyllende forpakninger som engangsputer og evt. dyner? (ikke plass i vanlige skap pga. størrelse)
  • Hva skal lagres på vogner eller på hyller og skap i rom?
  • Hva skal være felles for alle nærlager, og hva skal være spesielt for de enkelte fagområder?

Denne gjennomgangen tas i forberedelse til innflytting når fordeling av fagområder for arealene er gjort.

Lager rent, forbruksvarer og tøy

Avdelingslager for forbruksvarer, inklusive rene og sterile forbruksvarer samt tøy i den grad avdelingen har behov for det. Her skal det være mulighet for bestilling ved strekkodescanner eller håndholdt enhet og mottak av forbruksvarer. Det skal også være mulig å oppbevare mindre medisinsk teknisk utstyr. Sterile forbruksvarer skal oppbevares forskriftsmessig i tette skap eller skuffer, i lager rent, lager forbruksvarer eller nærlager. Avdelingslageret kan være lagerautomater dersom det er en del av løsningen i sykehusets logistikk konsept.

Evalueringer viser at det må tilrettelegges for tilstrekkelig plass for forbruksvarer. Dette må spesielt hensyntas når fagområder deler lagringsplass. I tillegg må forholdet mellom vareforsyning og lagringsplass hensyntas i planlegging av poliklinikkområder. Flere poliklinikker har god erfaring med servicearbeidere som bistår med bestilling og påfylling av varer.

Erfaringsmessig vil langstrakte, smale rom være hensiktsmessige, da skap og hyller på begge langvegger gir god arealutnyttelse.

Lager, utstyr

For poliklinikk- og dagområder bør det planlegges med tilstrekkelig lagringsplass for utstyr. Dette er spesielt viktig når flere fagområder skal dele behandlingsrom. Formålet med rommet er lagring av medisinsk teknisk utstyr som blodtrykksmålere, EKG-apparater, droppstativ, rullestoler, o.l. Utstyret kan oppbevares i hyller, skap eller på gulv. Mye av utstyret er montert på stativ på hjul for at det skal være mobilt og foten på disse stativene tar gulvplass. Det skal være strømuttak for lading av utstyr. Oksygenkolber kan lagres i utstyrslageret, men må plasseres forskriftsmessig. Det kan planlegges oppstillingsplasser eller nisjer for utstyr i korridor, men de må ikke være til hinder for rømningsvei.

Erfaringer viser at det ofte blir planlagt med for lite lagerplass – ofte for trange og ikke egnet for stående utstyr. Bildet er fra Medisinsk poliklinikk, NLSH BodøKilde: Foto: Sykehusbygg HF

Erfaringer viser at det kan være lite hensiktsmessig å blande forbruksvarer og utstyr i samme lagerrom. Fra flere evaluerte prosjekter meldes om at lager for utstyr har vært planlagt for små og at utstyr derfor står lagret i korridor. Det hindrer transport av senger, kan være til hinder for rømningsvei og ikke minst blir inntrykket av avdelingen uryddig.

Fungerende utstyrsrom er tilnærmet kvadratiske, innredet med tilstrekkelig gulvplass, hyller og el-uttak langs vegg.Smale rom gir dårlig tilgang til utstyr innerst i rommet, og er mer egnet for oppbevaring av tøy eller forbruksvarer.

I dialyseenheter må det være plass for dialysestoler når inneliggende pasienter kommer til dialysebehandling i seng. Evalueringen av Sykehuset Østfold viste at 30 prosent av dialysepasientene var inneliggende (2019). Dette medførte at mange dialysestoler ble plassert i korridorområdet.

Nærlager

Stort sett bør det planlegges med nærlager i form av for eksempel skap i UB-rommet eller gangarealene. Innholdet i nærlager bør være tilpasset forbruksmønsteret. Det som ikke finnes i nærlager, hentes fra avdelingslageret for forbruksvarer, rent lager eller lager utstyr. Nærlager kan være skap i korridor, eller rom på få kvadratmeter. Lagring i skap eller nisjer i korridor må ivareta brannkrav. Kapasitetsbehovet i nærlager er avhengig av behov, forsyningshyppighet, og størrelse på forpakninger. En suksessfaktor er gode rutiner knyttet til bestilling og levering av forbruksvarer. Konseptet med nærlager blir av de ansatte generelt oppfattet som en god og praktisk løsning.

Anbefalinger for lager

  • Lagerkapasitet beregnes på bakgrunn av virksomhetens årsforbruk av forbruksvarer
  • Det må tidlig avklares hvilke logistikk konsepter som skal benyttes (hvor mange lagernivå, hvem som bestiller, leverer og legger på plass forbruksvarer) og hvilke rutiner som er knyttet til det valgte logistikkonseptet.
  • Basert på sykehusets logistikk konsept for forbruksvarer og tøy, samt programmert areal til lager, vurderes og besluttes løsning for lager i sengeområdet:
    • Ett felles avdelingslager for poliklinikken og/ eller dagområdet?
    • Flere mindre fordelt i enheten?
    • Skapløsninger i korridorer?
  • Utformingen av lagerrom må sikre optimal løsning med plassering av skap og hyller og gangsoner. Smale lagerrom med skap og hyller på vegg er hensiktsmessig for varer og utsyr som kan plasseres i hyller.
  • I planlegging av lager utstyr må avklares hvilket utstyr det er behov for å ha i nærheten av UB-rommene, og hvor ofte dette utstyret brukes. Dette er av betydning for plassering av lager.
  • Det bør også gjøres avklaringer rundt hvilket utstyr som ikke brukes ofte, men som det er en fordel å oppbevare nært UB-rommene. Det kan vurderes å planlegge flere rom for oppbevaring av utstyr for UB-rommene, f.eks. et stort felles utstyrslager på etasjen, mindre utstyrslager i UB-arealene.
  • Utstyrslagerets størrelse og utforming må ta høyde for arealkrevende utstyr, lagret på gulv. Smale rom anbefales ikke.
  • Lager for forbruksmateriell, rent og sterilt, sterilt sirkulasjonsgods og MTU gjennomgås med hensyn på kapasitets- og nærhetsbehov, se temaene Lager i kliniske områder og Sterile varer.

Hva synes du om Kunnskapsbanken?

Vi har bare akkurat kommet i gang, men er veldig interessert i å høre hva du synes så langt 🙂

Hvis du vil hjelpe oss med evt. oppfølgingsspørsmål vi har så må du gjerne fylle navn og e-post også.