Pauserom og WC for personalet

Pauserom skal fungere som spiserom og gi mulighet for hvile. I tillegg er det en viktig felles arena for personalet, og har betydning for arbeidsmiljøet.

Arbeidstilsynet stiller krav om tilgang til spiseplasser for ansatte. Ansatte har normalt tilgang til kantine, men der det ikke er mulig å forlate arbeidsplassen eller kantinen er stengt, skal det være tilgang til pauserom innenfor arbeidsstedet. Spiserom skal om mulig har dagslys og utsyn jf. Arbeidsplassforskriftens §2-10 og §3-5.

Arbeidstilsynet sine krav til pauserom og spiserom for ansatte er nedfelt i Arbeidsplassforskriften §3-1, 3.2 og 3.5.(Arbeidsplassforskriften §3 ), samt Arbeidsplassforskriften § 2-1 første ledd (Arbeidsplassforskriften §2-1).

Arbeidsplassforskriften §3-2 omhandler dimensjonering og innredning av personalrom. En dimensjonerende faktor er det største antall personell som normalt skal bruke rommet samtidig.

Arealkravet skal sikre at hver arbeidstaker har minimum 1,2 m2. Rommet skal uansett ikke være mindre enn 6 m2.

—Arbeidsplassforskriften § 3-2,

Avstander og mulighet for å forlate arbeidsstedet er av betydning for plassering av pauserom. Det er vanlig at flere sengetun deler på pauserom. Dette kan bidra til bedre samarbeid, kommunikasjon og fellesskap.

Spiserom og oppholdsrom for pasienter eller beboere er også arbeidsplasser for personalet. Rommene må være tilrettelagt for rullestolbrukere. Arbeidsplassforskriften §3-5.

Evaluering av Kirkenes sykehus forteller at fordi det ikke ble planlagt med pauserom i sengeområder, brukes møterom til alt mulig, inkludert pauser. Planforutsetningen om at pause skulle avholdes i kantinen er ikke oppfylt. I nye prosjekter planlegges det i hovedsak med pauserom i funksjonsområder, her sengeområder, i tillegg til kantine.

Pauserom benyttes også ofte for kortere møter og undervisning.

Arbeidstakerne må ha tilgang til spiserommet når de har behov for det. Det betyr at en kombinasjon av møterom og spiserom i utgangspunktet verken er hensiktsmessig eller akseptabelt.

—Arbeidstilsynet,

Det er praktisk med plassering av WC for personalet i nærheten av pauserom.Arbeidsplassforskriften §3-7 anbefaler at det bær være minst 1 WC per 15 kvinner og minst 1 WC per 20 menn. Hovedregelen er at det skal være kjønnsdelte WC, og separat WC for ansatte og pasienter/besøkende.

Det er vanlig å planlegge tekjøkken inn i pauserom. Det programmeres ofte separat, slik at dette arealet kommer i tillegg til areal programmert for pauserom.

Hva synes du om Kunnskapsbanken?

Vi har bare akkurat kommet i gang, men er veldig interessert i å høre hva du synes så langt 🙂

Hvis du vil hjelpe oss med evt. oppfølgingsspørsmål vi har så må du gjerne fylle navn og e-post også.