Personvern
En nyfødtavdeling bør være utformet på en måte som gir helsepersonell gode forutsetninger for observasjon av nyfødte, samtidig som den legger til rette for hensiktsmessig personvern og skjerming av barnet og foreldre. Gjennom planleggingen av en nyfødtavdeling bør det med utgangspunkt i dette perspektivet være bevissthet rundt:
- Intern funksjonsplassering av arbeidsplasser, personalrom, arbeidsstasjoner, dikteringsrom, m.m., i relasjon til foreldre som bor i enheten døgnet rundt. Utforming basert på familieenheter kan i noen tilfeller innebære plassering av arbeidsbase for helsepersonell på korridorsiden av pasientrommene – i tilknytning til fellesområder. Dette er et eksempel på en situasjon hvor det kreves særskilt oppmerksomhet på tiltak som sikrer konfidensialitet.
- Generelt personvern for alle pasienter.
- Særskilte behov for personvern i sensitive situasjoner, som ved kritisk syke eller døende barn.
- Bruk av familieenheter som et personverntiltak.
- Lydisolasjon og visuell skjerming som tiltak for å unngå spredning av sensitiv informasjon, men også for å gi foreldrene forutsetninger for å kunne uttrykke følelser uten uønskede tilhørere eller tilskuere.
Det er konsensus i referansegruppen at det er behov for dedikerte og skjermede samtalerom, i tillegg til pasientrom. Dette for å kunne ha samtaler med foreldre under roligere og tryggere omstendigheter enn i et pasientrom hvor det potensielt pågår høyintensiv behandling og stor aktivitet. Et slikt samtalerom kan imidlertid kombineres med andre funksjoner.