Areal til personale

Prinsippet om å understøtte de ansattes arbeid bør hensyntas ved alle vurderinger som gjøres i planleggingen av en nyfødtavdeling. Ved planlegging av arealer hvor personale er hovedbrukere innebærer dette:

  • Utforming som muliggjør visuell oversikt og kontakt mellom helsepersonell, for å unngå at helsepersonell ved pasientnære arbeidsstasjoner i praksis blir avskåret fra øvrige ansatte. Visuell kontakt bidrar også til mulighet for rask bistand og faglig trygghet.
  • Utforming som legger til rette for hensiktsmessig gruppering og seksjonering etter funksjon og arbeidsoppgaver. Samtidig kan det være behov for en form for base-område i avdelingen, som et naturlig kontaktpunkt og arena for utveksling av kompetanse og erfaring. Rom med ansattfunksjoner kan vurderes planlagt som en egen sone i avdelingen, med egen adgangskontroll.
  • Kravet til kompetanse og ferdigheter i en nyfødtavdeling medfører behov for tilgang til rom for undervisning og opplæring av personalet. Kapittel 8.11 beskriver spesifikke anbefalinger til areal for trening og simulering, men det er viktig å ta høyde for at undervisning og opplæring også skjer i alle andre sammenhenger knyttet til klinisk virksomhet på avdelingen.
Forenklet konseptuell fremstilling av noen mulige konfigurasjoner av pasientrom som på forskjellige måter tilrettelegger for pasientovervåkning.

Areal for personale kan innebære en rekke forskjellige rom og funksjoner, hvor nøyaktig konfigurasjon og funksjonskombinasjoner må vurderes for det enkelte prosjekt:

  • Arbeidsplasser pasientnært: Tradisjonelt har arbeidsplasser vært plassert inne på pasientrom. I mer moderne løsninger legges imidlertid arbeidsplasser gjerne direkte utenfor pasientrommet, med innsynsmulighet til pasienten gjennom vindu, se figuren over for eksempel. Arbeidsplasser kan på denne måten legges sammen i mindre baser, eller to og to arbeidsplasser sammen i innhuk fra korridor. Dette under en målsetting om å samtidig ivareta observasjonsmulighetene av barnet, hensynet til foreldres behov for skjerming av sin oppholdssfære, samt personalets behov for å kunne samarbeide framfor å jobbe isolert.
  • Arbeidsplasser, tilbaketrukket: Kliniske og administrative kontorer. Rom til tverrfaglig samarbeid. Lukkede rom for konfidensiell kommunikasjon og hvor man kan ta telefonsamtaler. Forskning og undervisning.
  • Pauserom: Skal være dedikert til spising og avkobling for personale.
  • Møterom: Bør være lett å komme seg til uten å måtte gå gjennom klinisk del av avdelingen.
  • Ekspedisjon. Behovet vurderes opp mot størrelsen på avdelingen, og muligheter for sambruk i bygget.
  • Undervisning, opplæring, simulering: Beskrives i kapittel 8.11. Tilgang på undervisningsrom bør være nær avdelingen av hensyn til rask tilgang på personalet ved behov. Møterom kan plasseres innenfor eller i randsonen til avdelingen og ev. deles med andre. Undervisnings- og møterom kan ev. være kombinerbare rom.
  • Arbeidsrom for virtuelle møter: Fasiliteter for fjernkonsultasjon med pasienter/hjemmesykehus, konfereringsmøter med andre sykehus, gjennomgang av bildediagnostikk.
  • Hygieniske fasiliteter: WC. Garderobe og dusj trenger ikke ligge i avdelingen, men har et relativt nærhetsbehov.

Noe vaktgående helsepersonell har behov for overnatting. Dette trenger i utgangspunktet ikke å ligge i avdelingen, men har et nærhetsbehov som må avklares i en planleggingsfase (avstand, responstid).