Lyd og støy
Overordnede prinsipper og målsetninger for planlegging av akustiske forhold i en nyfødtavdeling:
- Selv om støy er en vanlig del av barns oppvekst, er barn på en nyfødtavdeling spesielt sårbare for høy lyd. Støy kan også forstyrre nyfødtes søvn.
- Adekvat søvn bidrar også til at foreldre kan ha overskudd til å yte god omsorg for nyfødte. I situasjoner hvor foreldre sover nær barnet bør det være tilstrekkelig skjerming til at helsepersonell ved behov kan se til barnet gjennom natten, uten at det forstyrrer foreldrenes søvn.
- For ansatte som bemanner avdelingen døgnet rundt, er et støyfritt miljø en forutsetning for et godt arbeidsmiljø, samtidig som det gir det beste utgangspunktet for oppmerksomhet- og konsentrasjonskrevende oppgaver knyttet til pasientbehandling.
Helhetlige vurderinger av det akustiske miljøet i en nyfødtavdeling bør gjøres på flere stadier i planleggingen av en nyfødtavdeling – med spesielt henblikk på pasientrommene. Det er viktig at prosjekteringsgruppens ulike fag ivaretar disse kravene.
Noen sentrale elementer som påvirker det akustiske miljøet i en nyfødtavdeling, er:
- Byggtekniske anlegg som ventilasjon, varme, VVS og rørpost.
- Lydbegrensende strukturer som vegger, vinduer, gulv, tak og dører.
- Alle skap bør ha lyddempning
- Lydabsorberende egenskaper i overflateutførelsen av for eksempel vegger og tak.
- Mekanisk utstyr, som vifter i kjøleanlegg, kjøleskap eller medisinteknisk utstyr. Potensielt vibrasjoner av utstyr mot underlag.
- Menneskelig aktivitet og håndtering av fysiske gjenstander som instrumenter, dører og vogner.
- Menneskelig tale og andre verbale uttrykk.
- Signaler fra elektroniske anlegg og mobile enheter.
- Varslingsanlegg, som brannalarm.
En nyfødtavdeling bør planlegges på en måte som minimerer omfanget av unødvendig persontrafikk omkring pasientrom.
Ved plassering av en nyfødtavdeling bør det være en bevissthet om hvilken innvirkning nærliggende funksjoner kan ha i form av støy. Ett eksempel er nærhet til helikopterlandingsplass og innflyvingstrase for helikopter, da støy fra helikopter kan være stressutløsende. Recommended standards for newborn ICU design, ninth edition angir Lcq 50dB og L10 65dB som en grenseverdi for innendørs støynivå. I forbindelse med planlegging av nye helikopterlandingsplasser er det vanlig å dimensjonere for Lp.Amaks=60dB ved innendørs støy.
Støymålinger gjennomført i noen eksisterende nyfødtavdelinger viser imidlertid at støynivået på dagtid ofte er over 60 dB, opp mot 70 dB. Dette viser at det ikke bare er byggetekniske forhold og potensiell støy fra inventar og utstyr som forårsaker støy, men at personalets atferd også har stor betydning.