Eksempler på utforming av intensivrom, sykehus i drift

  • Eksemplene under er hentet fra sykehus i drift og sykehus under planlegging og bygging. Det er overveiende andel ensengsrom for intensiv i nye byggeprosjekter. Flere har valgt en «hybrid» løsning med lokalisering av to intensivrom sammen og med skyvedør mellom. Det er variasjon i hvor arbeidsplass for ansatte i intensivrommet er lokalisert og stor variasjon i glass- og skjermingsløsninger. Detaljene har stor betydning for god drift og utnyttelse av personalet.

Intensivrom (2014)

Nordlandssykehuset HF - Stokmarknes i Vesterålen

1A.6 IntensivSR.134.06 Sengerom, intensiv

Evaluert 2018-06-29

Intensivrom ved St. Olav (2009)

St. Olavs Hospital HF - Øya

1A.6 IntensivSR.134.06 Sengerom, intensiv

Sengerom, intensiv (2015)

Sykehuset Østfold HF - Kalnes

1A.6 IntensivSR.134.06 Sengerom, intensiv

Evaluert 2020-03-26

Intensivenhet Bygg Haugesund 2020, byggetrinn 1, Helse Fonna (2021)

Helse Fonna HF - Haugesund sjukehus

1A.6 Intensiv1A.12 Intermediær

Intensiv (2020)

Nordlandssykehuset HF - Bodø

1A.6 Intensiv

Evaluert 2023-11-23

Intensivrom (2017)

Universitetssykehuset Nord-Norge HF - Tromsø

1A.6 IntensivSR.134.06 Sengerom, intensiv

Evaluert 2022-02-08

Sengerom, intensiv (2018)

Finnmarkssykehuset HF - Kirkenes

1A.6 IntensivSR.134.06 Sengerom, intensiv

Evaluert 2021-12-17

Intensiv (2020)

Nordlandssykehuset HF - Bodø

1A.6 Intensiv

Fløy B, Intensiv. Tosengsrom med skyvedør mellom to rom

NLSH Bodø er et ombyggings- og påbyggingsprosjekt. Intensivområdet i fløy B har 10 sengeplasser, fordelt på ett ensengsrom (37m2) som kan benyttes for to pasienter, tre tosengsrom (37- 42m2), tre ensengsrom (isolat) og to rom for pårørende.

Studien som ble gjort viste at ansatte var fornøyde med tosengsrom fordi de bidro til nærhet mellom kollegaer, samarbeid og kunnskapsoverføring. Tosengsrommene er likt oppbygd, rommene speiler hverandre. Erfaringene er at de har en bra størrelse for pasientbehandling og arbeidsoppgaver. Sengerommene har en takhengt pasientløfter som fungerer godt. Det er god oversikt fra arbeidsplass til senger i begge tosengsrommene. Det er glass i skyvedører og i vindu mot korridor.

Isolatene oppleves som å jobbe i avstengte rom uten kontakt til naborom. Sykepleierne velger å fylle opp tosengsrommene først, også når det er kontaktsmitte dersom smitteregime gjennomføres forsvarlig.

Vindu og skyvedør mot korridor er vanligvis skjermet med integrerte persienner. Personalet har erfart at det har vært litt problemer med elektronikken som styrer persiennene. Teknikere har rapportert at det er vanskelig å «komme til» for å reparere persiennene. De mobile skjermveggene mellom sengeplassene hindrer pasienter og deres pårørende i å se pasienten i nabosengen, men skjermer ikke lyd. Dørene til sengerommene er ofte litt åpne, men dette medfører at taklys og lyd fra korridor kan forstyrre pasientene.

Personalet erkjenner at utfordringene i flersengsrom er ivaretakelse av konfidensialitet, opprettholdelse av ro og hvile, skjerming av støy, samt tilrettelegging for besøk av pårørende i sengerommet.

Nedenfor presenteres utsikten fra 8. etasje i NLSH Bodø.

Utsikt fra pauserom og pasientrommene i intensiv og overvåking NLSH BodøKilde: Foto: Sykehusbygg HF 2023

Plasseringen i 8. etasje med store vinduer og med utsikt til fjell og hav og en «terapeutisk» utsikt oppleves positivt for pasienter, pårørende og personell.

Figuren nedenfor viser arbeidsstasjonen som er plassert i fløy B i midtkjernen. Den har en åpen og lukket sone. I den åpne sonen er det plassert slaveskjermer. Det er utsyn fra den lukkede sonen av arbeidsstasjonen til ytre sone, til korridor og nærmeste sengerom. Den indre sonen har glassvegger og skyvedører i glass.

Arbeidsstasjon i Intensivenheten i fløy B

Ansatte mener at plassering og utforming av arbeidsstasjonen er vellykket. Det er spesielt hensiktsmessig at skjermene i ytre sone i arbeidsstasjonen er synlige fra den indre sonen. På denne måten kan sykepleiere gå ut av intensivrommet når pasientene er stabile, og ha rapport og visitt i arbeidsstasjonen.

Hva synes du om Kunnskapsbanken?

Vi har bare akkurat kommet i gang, men er veldig interessert i å høre hva du synes så langt 🙂

Hvis du vil hjelpe oss med evt. oppfølgingsspørsmål vi har så må du gjerne fylle navn og e-post også.