Støtterom i intensiv- og overvåkingsområder

Bad

Det er som regel bad i tilknytting til overvåkingsplasser, men ikke alltid til intensivplasser. Dette begrunnes med at bad blir i liten grad benyttet av intensivpasienter. Tidlig mobilisering og mer våkne pasienter har ført til at det også for intensiv kan være behov for bad. Det er også noen prosjekter som planlegger intensivrom med bad av fleksibilitetshensyn. Nytt sykehus i Malmø har for eksempel bad til alle intensivrom, og alle badene har dekontaminator.

I Sykehuset Østfold Kalnes har intensiv/PO dusj og toalett på 2 isolat på Intensiv og 1 på isolat postoperativ. Det er tilstrekkelig med dusjer og de er lite i bruk. Oppvekst av Legionella i dusj pga. tørke i sluket. Pasientene benytter sjeldent toalettene på Intensiv.

For utforming av bad og eksempler vises det til kunnskapsgrunnlag for planlegging av sengeområder. Dersom det skal være bad til intensivrom må størrelsen vurderes for evt. å få inn en dusjseng.

Sentral arbeidsstasjon og arbeidsplasser

I en intensivenhet i Norge er det som regel en sentral arbeidsstasjon for en enhet på 5 – 10 intensivplasser. I tillegg er det arbeidsplasser inne på intensivrommet. Dette skiller seg fra intensivenheter i Sverige og Danmark, noe som blant annet skyldes ulik organisering.

Arbeidsplassen inne på intensivrommet er primært knyttet til overvåking av pasienten, dokumentasjon og kommunikasjon. Det er monitorer for overvåking. Disse arbeidsplassene er beskrevet under kapittelet om intensivrommet.

For overvåkingsenheter er det vanligvis arbeidsplass utenfor sengerommet, der det er arbeidsstasjoner eller arbeidsplasser for to eller flere sengerom.

Både intensivenheter og overvåkingsenheter har en sentral arbeidsstasjon. Den sentrale arbeidsstasjonen har ofte flere arbeidsplasser. Det er som regel monitorer for alle pasientrom i arbeidsstasjonen, samt kommunikasjons- og skriveplasser.

Tema som bør drøftes

  • Hva skal foregå i den sentrale arbeidsstasjonen vs arbeidsplassene i intensivrommet
  • Skal noen av arbeidsplassene i den sentrale arbeidsstasjonen være skjermet?
  • For overvåkingsenheter er det til dels de samme funksjoner som for ordinære sengeområder. Det vises til KG for planlegging av sengeområder. I tillegg:
  • Skal det være mulig å overvåke pasient parametere (overvåkingssentral) i arbeidsstasjon?

Eksempler på utforming av sentral arbeidsstasjon

Intensivenheter har ofte en bemanningsfaktor for sykepleiere på rundt 1,0-1,5 pr pasient. Sykepleiere arbeider pasientnært og har en arbeidsplass inne på pasientrommet. For overvåkingsenheter er det en lavere bemanningsfaktor på rundt 0,8 pr. pasient. Det er behov for arenaer for samhandling mellom personell i en intensiv- og overvåkingsenhet ut over de pasientnære arbeidsplassene. Det er sentral arbeidsstasjon, møterom/undervisningsrom og samtalerom.

Intensivpasienter har behov for kontinuerlig overvåking av vitale funksjoner og har ofte behov for avansert organstøttende behandling. Oversikt over pasienter og kollegaer er av stor betydning, bl.a. for opplevelse av faglig trygghet og mulighet for rask bistand. Retningslinjer for design fra «Society of Critical Care Medicine» i USA og studier foreslår direkte visuell kontakt mellom sykepleiere og pasienter. Dersom det ikke er arbeidsplasser direkte tilknyttet sengerommet (f.eks. for kategori 1 og 2) er det behov for visuell kontakt mellom sentral arbeidsstasjon og pasient.

Den sentrale arbeidsstasjonen er et viktig kommunikasjonspunkt. Her jobber leger, sykepleiere, fysioterapeuter, studenter og andre sammen.

Nedenfor presenteres løsninger fra sykehus i drift. Deretter følger eksempler på utforming av arbeidsstasjoner under bygging (Stavanger, Nye Drammen, Nye Hammerfest).

Støtterom intensiv-overvåking St. Olavs hospital (2009)

St. Olavs Hospital HF - Øya

1A.6 Intensiv1A.12 Intermediær

Støtterom intensiv-overvåking (2017)

Universitetssykehuset Nord-Norge HF - Tromsø

1A.6 Intensiv1A.12 Intermediær

Evaluert 2022-02-08

Hva synes du om Kunnskapsbanken?

Vi har bare akkurat kommet i gang, men er veldig interessert i å høre hva du synes så langt 🙂

Hvis du vil hjelpe oss med evt. oppfølgingsspørsmål vi har så må du gjerne fylle navn og e-post også.