Oppholdssoner for pårørende

I intensiv- og overvåkingsenheter er det ofte pårørende som oppholder seg hele døgnet. Oppholdssoner for pårørende bør tilpasses ulike behov:

  1. Oppholdssone inne i intensiv-/overvåkingsrommet, og like utenfor rommet ved utførelse av prosedyrer mm
  2. Samtalerom innenfor intensivområdet
  3. Overnattingsrom like utenfor intensivområdet

Ved planlegging av intensivrommet er det behov for en sone for pårørende, der de ikke opplever at de er «i veien», men har en viktig rolle i støtte for pasienten. Noen ganger er det behov for å gå ut av rommet, for eksempel ved korte prosedyrer. Nye Malmø sykehus har planlagt sittenisjer direkte utenfor intensivrommet.

I en intensivavdeling er det ofte behov for samtale med pårørende uten pasienten til stede. I krisesituasjoner, ved dødsfall vil pårørende kunne ha behov for å trekke seg skjermet tilbake. Rommet bør planlegges som standard samtalerom.

I tillegg er det voksne og barn som pårørende som har behov for oppholds- og overnattingsrom nært intensivenheten. Overnattingsrommet har seng og bad/wc, og benyttes i hovedsak til en eller to netter i situasjoner der det er svært kritisk for en intensivpasient.

Det legges spesielt til rette for barn og unge i oppholdsrom for pårørende, slik at de har mulighet for å bli avledet og få utfolde seg med «normale» aktiviteter.

For pårørende som oppholder seg i intensivområdet er det behov for tilgang til mat og drikke. Dette kan løses ved at ansatte henter mat og drikke eller at det legges til rette med muligheter for dette i samtale- og/eller overnattingsrom.

Pårørenderom Intensiv og overvåkingsenheten NLSH Bodø

Man har ved Intensiv NLSH Bodø to rom for pårørende (to familier) med felles tekjøkken og bad. Disse benyttes i hovedsak av pårørende til pasienter som er akutt, kritisk syke. Både ledere og ansatte er meget fornøyd med disse rommene. Ansatte erfarer at det er svært nyttig og nødvendig med to rom. Ellers benyttes pasienthotellet (Zefyr).

Hva synes du om Kunnskapsbanken?

Vi har bare akkurat kommet i gang, men er veldig interessert i å høre hva du synes så langt 🙂

Hvis du vil hjelpe oss med evt. oppfølgingsspørsmål vi har så må du gjerne fylle navn og e-post også.