Framskriving av aktivitet og beregning av kapasitet for stråleterapi
I planlegging av sykehus benyttes en modell for framskriving av aktivitet for å beregne kapasitet. Helse Sør- Øst RHF har siden 2022 ledet arbeidet med å revidere framskrivingsmodellen fra 2011 i samarbeid med en bredt sammensatt arbeidsgruppe. Sykehusbygg HF har bidratt med analysearbeid. Når det gjelder utredning, behandling og oppfølging av pasienter, utgjør kreft en vesentlig andel av spesialisthelsetjenesten. Målrettet behandling og lavere mortalitet medfører imidlertid at flere overlever sin kreftsykdom. For denne pasientgruppen foreslå det i ny modell en fortsatt overgang til mer poliklinisk aktivitet og redusert sengebehov. Det er planlagt å innarbeide dette i framskriving og kapasitetsberegning innen stråleterapi.
I forbindelse med desentralisering og videre utbygging av stråleterapikapasiteten i Helse Sør-Øst RHF, gjennomførte Oslo universitetssykehus (OUS) HF i februar 2024 en statusoppdatering for kapasiteten. Dette presenteres i "oppfølging av strålekapasiteten i Helse Sør-Øst, Oppdatert regiolan vurdering fra OUS 2024" hvpr det det samlede regionale behovet for strålekapasitet fram mot 2050 estimeres.
I estimeringen er behandlingsframmøter benyttet som et mål på kapasitetsbehov. Dette med bakgrunn i at antall frammøter (fm) er tett koblet til det antall behandlingsmaskiner en stråleterapienhet har behov for. Som grunnlag for behovsestimatene, ble antall frammøter og medisinsk praksis i egen helseregion i perioden 2018 til 2020 benyttet. Fra SSB er det brukt befolkningsframskriving tilrettelagt i juli 2022, for årene 2024, 2030, 2040 og 2050.
Normert årskapasitet for 1 LAE, settes normalt til 7,5 timers arbeidstid med 4 stråleterapeuter pr. linac. Det er viktig å presisere at antall frammøter per maskin er avhengig av flere faktorer. Med konvensjonell linac settes denne kapasiteten rundt 5 500 fm pr år. Med nye ringformede linaker i kombinasjon med funksjonelle skiftebåser vil kapasiteten kunne være opptil 7 000 fm for enkelte diagnosegrupper. Ved bruk av MR-linac og adaptiv strålebehandling, vil man kunne få mindre enn 5 500 fm pr maskin pr år. Antall fm vil derfor variere fra 5 000 - 7 000 fm pr år, men i snitt ligger det rundt 5 500.
I tabellen nedenfor vises beregnet kapasitet for stråleterapi i Helse Sør-Øst for årene 2024, 2030, 2040 og 2050, med utgangspunkt i behandlingsframmøter perioden 2018-2020. I beregningene for OUS inngår bydelene Alna, Stovner og Grorud, da aktiviteten er planlagt overført fra Akershus universitetssykehus (Ahus).
Som vist i tabellen er det for Helse Sør-Øst beregnet et samlet behov for rundt 30 (31,1) LAE ved 5.500 i 2040. Videre er det vist en fordeling av beregnet kapasitetsbehov på eksisterende stråleterapienheter, med unntak av OUS avdeling Ullevål, inkludert de som er under etablering og planlegging: Vestre Viken (Nye Drammen sykehus), Vestfold og Telemark (Sykehuset Telemark),
Akershus universitetssykehus, Innlandet (Nytt Mjøssykehus), Agder (Sørlandet sykehus) og Sykehuset Østfold. Det forutsettes at 81 prosent av innbyggerne i regionen dekkes ved de nye enhetene.