Metode for kunnskapsgrunnlag

Sykehusplanleggere, arkitekter, rådgivere og prosjektledere med flere, møter økte krav til at beslutninger om løsninger og utforming av sykehusarealer er basert på forskning og erfaringsoverføring fra eksisterende prosjekt.

Et sykehusbygg er en kompleks helhet med en rekke sammenvevde funksjoner og egenskaper. En utfordring i helse- og sykehusforskning er at mange ulike variabler kan virke inn på området som skal undersøkes. Det er derfor vesentlig å kjenne til hva som har støtte i forskningen og i hvilken grad resultater eller funn er relevante for den aktuelle løsningen i bygget.

Kunnskapsgrunnlaget for planlegging av stråleterapi bygger på både forskning og erfaringsoverføring fra eksisterende prosjekt.

Kilder
Kunnskapsgrunnlaget er sammensatt av et bredt utvalg av kilder presentert i Del II. Lover, forskrifter og styrende dokumenter er presentert først.

Innhenting av dokumentasjon om utforming av stråleterapi ble gjennomført ved hjelp av søk på Internett. Følgende kombinasjon av søkeord ble benyttet for innhenting av informasjon:

  • Design of radiation therapy spaces
  • Layout of radiation therapy areas
  • Treatment room design for radiation therapy
  • Design of radiotherapy facilities
  • Radiotherapy design guide
  • Planning and design for radiotherapy facilities

Til sammen 48 kilder var relevante for tema «utforming av stråleterapi». Etter nærmere vurderinger ble det valgt 29, hvor 9 er benyttet i dette kunnskapsgrunnlaget.

Kunnskapsgrunnlaget viser i tillegg til relevante veiledere, referanseprosjekter og konsept- og designdokumenter som omhandler planlegging av stråleterapienheter i sykehus.

Kunnskap som blir referert til i Del II er en del av grunnlaget for drøftinger og anbefalinger videre i dokumentet. Kunnskapsoppsummering om stråleterapi vil bli oppdatert og være tilgjengelig på Sykehusbygg HF sin hjemmeside www.sykehusbygg.no/kunnskapsdeling.

Hva synes du om Kunnskapsbanken?

Vi har bare akkurat kommet i gang, men er veldig interessert i å høre hva du synes så langt 🙂

Hvis du vil hjelpe oss med evt. oppfølgingsspørsmål vi har så må du gjerne fylle navn og e-post også.